Gamer.JP Index Deel 1: Het land van de videogames Deel 2: Liefde voor Arcades Deel 3: Voel het ritme! Deel 4: Consolewars Deel 5: Akihabara Deel 6: Super Potato Tokyo Deel 7: Den Den Town Het land van de videogames

Ik bevind me in dromenland? Waar ik ook kijk zie ik videogames! Links van me zie ik twee overvolle vitrines met Dreamcast-games, voor me staan er wel vijftig verschillende Famicom Disk System-titels voor een zacht prijsje, boven me hangen ontelbare Game Boy-doosjes en rechts van me ligt een collectie van ongelofelijk zeldzame Game & Watch-games samen met een Nintendo Virtual Boy. Ik loop verder door de straat en kom nog vier van zulk soort winkels tegen tot ik op een inmense electronicazaak stuit. Dansende muziekspelers en andere gimmicks trekken mijn aandacht en verleiden me mijn creditcard af te geven. Ik knijp mezelf. Het doet pijn... Ha! Ik droom niet! Ik ben in Japan!

Wij Europeanen denken het goed voor elkaar te hebben met onze nieuwste slide-telefoons, MP3-spelers en Full HD televisies. Ervan uitgaande dat wij toch een modern continent zijn en een representatief aantal gamewinkels in Nederland hebben, reisde ik af naar Japan om het verschil te mogen aanschouwen. Bij aankomst realiseerde ik me al snel dat wij niets, maar dan ook helemaal niets, voorstellen bij de overweldigde electronica winkels en voornamelijk talloze gamewinkels in het land van de rijzende zon.  Natuurlijk heb ik mijn drie weken niet nutteloos besteed en deel ik mijn ervaring graag met de trouwe lezers van Gamer.nl!

Als voorbereiding op komende edities van 'Gamer.JP', hieronder “Leer Japan kennen in vijf stappen”. Voor degene is compleet in het donker tasten wat betreft dit land verwijzen we je graag naar de Wikipedia pagina voor wat basisinformatie. Laten we beginnen:

Japanners zijn zeer bescheiden mensen die andere mensen zo min mogelijk tot last willen zijn in openbare ruimtes. Zo merk je al snel dat er op een roltrap altijd één lopende rij zal zijn en één voor degene die stil willen staan. Japanse mensen zijn zo goed als altijd vriendelijk en zullen je in een winkel blijven bedanken voor een aankoop tot je daadwerkelijk de deur uit loopt. Het is niet ongewoon dat je twintig meter van de kassa vandaan bent en dat je “Arrigato gozaimashita” (U bent bedankt!) achter je hoort.

In het algemeen spreken Japanners zo goed als compleet geen Engels. Vergis je hier niet in, even de weg vragen aan iemand is er niet bij. Hoewel veel mensen bereid zijn je te helpen als je iets niet snapt zal dat voornamelijk gaan onder begeleiding van veel gebarentaal. Ook dit reflecteert zich in videogames en consoles uit Japan. Alle videogames zijn in het Japans en alle consoles op de PS3 en handhelds na zijn regiogebonden. Bij het importeren van games moet je dus rekening houden met een regiolock en een taalbarrière waar je tegenaan loopt.

Japanners zijn gek op hypermoderne electronica zoals een draadloos MP3-geluidsapparaat wat in robot-achtige bewegingen in een dansend apparaat zal veranderen. Daarnaast is een camera van twaalf megapixels al niet meer iets om trots op te zijn en kun je voor zo goed als alle handelingen wel een electrisch apparaat vinden. Tevens kan het vaak niet gek genoeg. Als het bouwen van een winkelcentrum van negen grote verdiepingen niet genoeg is, zetten ze vanaf de zevende verdieping een reusachtig reuzenrad op het gebouw.

Videogames zijn voor de meerderheid van de Japanse bevolking een deel van hun leven. In de (zeer goed gerunde en stipte) treinen zie je vaak meerdere personen op een Nintendo DS of Playstation Portable spelen. In gamewinkels kom je bezoekers van alle leeftijden tegen maar voornamelijk mensen boven de 25 jaar. Tevens vind je naast deze winkels in elke wijk wel een arcade met de meest recente games, grijpmachines en gokapparaten. Japanners leven met games, op een manier die Europeanen zich niet voor kunnen stellen.

Naast het moderne Japan mag het niet onopgemerkt gaan dat Japan een rijke geschiedenis en cultuur heeft. Hoewel het overgrote deel van de Japanse samenleving gemoderniseerd is, vind je vaak genoeg nog tempels, theehuizen en rustgevende tuinen. Mocht je er ooit heen gaan, blijf dan niet je hele verblijf hangen in winkelcentra maar bezoek tempels en andere unieke attracties.

Zoals eerder vermeld zullen er in de komende weken verschillende artikelen verschijnen over het leven in Japan, maar voornamelijk alles wat te maken heeft met videogames. Hou Gamer.nl in de gaten voor de volgende update van special report: 'Gamer.JP'. Hieronder staat alvast een voorproefje.