De feestdagen staan voor de deur, en dat betekent dat het gamejaar 2008 ten einde is. Alle gamereleases zijn geweest en het wordt tijd om onze blikken op 2009 te richten. Dat doen we volgende week met de Top 100, waarin we de honderd games van 2009 waar wij het meest van verwachten, op een rijtje zetten.

Maar zover is het nog niet, 2008 moet eerst waardig afgesloten worden. Dat doen we met de uitslag van de allereerste Gamer Awards. Afgelopen week vroegen we aan alle lezers om ons te laten weten wat hun favoriete game en hun favoriete gameplatform was van 2008. Er is flink gestemd en we hebben twee prachtige lijsten voor je klaarliggen. Laten we beginnen met de gameplatformen.

Op de derde plek is de PlayStation 3 geëindigd met 25% van de stemmen. Een kwart van de Gamer.nl-bezoekers gamet het liefst op Sony's zwarte multimedia-apparaat. Sony heeft een moeilijk jaar achter de rug met veel kritiek en gespeculeer dat de PS3 ten onder gaat.

Grote onzin natuurlijk, want met exclusieve titels als Resistance 2, LittleBigPlanet en Metal Gear Solid 4 heeft de spelcomputer het gewoon goed gedaan onder de gamers. Volgend jaar zou de PS3 het wel eens nog beter kunnen doen, dankzij titels als God of War III en Uncharted 2.

Al jaren zijn er geluiden dat de PC als gameplatform uiteindelijk zal verdwijnen. Piraterij en het vaak moeten updaten van je hardware zouden hieraan ten grondslag liggen. Als je het aan gamers vraagt, is er echter helemaal geen sprake van twijfel over de PC als hét gamingplatform. Niet minder dan 32% van de stemmers heeft gezegd dat de PC het ultieme gameplatform voor ze is.

De absolute winnaar van 2008 is Microsofts Xbox 360 met 40% van de stemmen. De altijd veelbesproken strijd tussen PlayStation 3 en Xbox 360 is dit jaar in ieder geval duidelijk gewonnen door de laatste.

En dan zijn we aangekomen bij de belangrijkste prijsuitreiking. Wat is de beste game van 2008 volgens de lezers van Gamer.nl? We beginnen bij de nummer 10.

De hekkensluiter van de Gamer Awards 2008 is Left 4 Dead. En daar hoeft deze game zich zeker niet voor te schamen, want Left 4 Dead heeft absolute toppers als Far Cry 2, Resistance 2, Prince of Persia, Guitar Hero: World Tour en Mirror's Edge achter zich gelaten. Een zeer knappe prestatie!

Lees de recensieVroeger was er maar één echte voetbalgame en dat was FIFA. De laatste jaren was de voetbalserie van Electronic Arts echter voorbijgestreefd door Pro Evolution Soccer. Maar FIFA is weer helemaal terug. Voor de pers was het duidelijk, FIFA 09 is het beste voetbalspel ooit gemaakt. Jullie waren het daarmee eens en zetten FIFA 09 op de negende plek van de allerbeste games van 2008. Lees de recensie Wij vonden Fable 2 "een heerlijk avontuur om lekker bij weg te dromen", maar stoorden ons een klein beetje aan de lage moeilijkheidsgraad en de schoonheidsfoutjes. Daar hebben de lezers van Gamer.nl zich helemaal niets van aangetrokken. Fable 2 staat trots op de achtste plaats in de Gamer Awards. Een knappe prestatie voor deze exclusieve Xbox 360-titel. Lees de recensie

Dat Call of Duty: World at War een topper van formaat zou worden, wisten we eigenlijk al van te voren. De game draait natuurlijk op techniek die zich vorig jaar al heeft bewijzen en de jongens van Treyarch hebben laten zien daar goed mee om te kunnen springen. Ondanks de zeer spectaculaire singleplayer, zal het de multiplayer zijn die de gamers het langst zoet houdt. Die modus is ook ongetwijfeld één van de grote redenen dat Call of Duty: World at War op de zevende plek staat in deze lijst.

Lees de recensie

Hoewel er bericht werd dat de verkoopcijfers van LittleBigPlanet wat tegenvallen, zal dat zeker niet liggen aan de kwaliteit van de game. Niet alleen kreeg het spel een prachtige 9 op Gamer.nl, ook is het de op vijf na beste game van afgelopen jaar volgens de lezers van Gamer.nl.

Lees de recensie

Op de 5e plek vinden we een game die zo'n lange titel heeft, dat we hem wel heel drastisch moesten inkorten. World of Warcraft: Wrath of the Lich King is de uitbreiding voor misschien wel hét grootste gamefenomeen van de afgelopen jaren. Dat World of Warcraft nog steeds immens populair is en de concurrentie niet in de buurt komt, blijkt nog maar eens uit deze vijfde plek.

Lees de recensie

Op de vierde plek vinden we weer een unieke PlayStation 3-titel: Metal Gear Solid 4. Een ongeëvenaarde filmische ervaring die door ons bestempeld werd als "dé reden om een Playstation 3 in huis te halen". De game is dan net niet op het hoofdpodium terechtgekomen, het blijft een dijk van een game.

Lees de recensie

En dan zijn we aangekomen bij het erepodium, de laatste drie. Dit zijn de allerbeste games van 2008.

Op de derde plek het paradepaardje van de Xbox 360, Gears of War 2. Gears 2 is een vervolg zoals een vervolg zou moeten zijn. Langer, grover, meer spektakel en meer vijanden. Het maken van zo'n heerlijk klinkende headshot, of het doormidden zagen van de Locust is iets wat ons nooit gaat vervelen. En jullie ook niet, want Gears of War 2 wist 9 procent van de stemmen te vergaren en komt daarmee op de derde plaats in de lijst met de allerbeste games van 2008.

Lees de recensie

Een goede kanshebber voor de overwinning dit jaar was natuurlijk Grand Theft Auto IV. Dat heeft deze game echter niet gehaald, maar met 17% van de stemmen heeft GTA het gewoon heel erg goed gedaan. En dat is niet verwonderlijk, want Grand Theft Auto IV is één van de drie games die dit jaar de felbegeerde 10 heeft weten te scoren in de recensie. Wij bestempelden de game eind april dan ook als "de beste actiegame aller tijden".

Lees de recensie

Niet alleen GTA IV en Super Smash Bros. Brawl kregen dit jaar een 10, Fallout 3 ook. Wij noemden het spel "één van de beste games van het jaar". Dat "één van de" mogen we nu wel weghalen, want met 23% van de stemmen is Fallout 3 volgens de lezers van Gamer.nl zonder twijfel de beste game van 2008. Een bijzonder knappe prestatie van de jongens achter Oblivion, die met Fallout 3 wederom een ongelooflijke klassieker neerzetten.

Lees de recensie