Hoewel veel games in de App Store gebruikmaken van tiltcontrols, zijn er ook genoeg spellen te vinden die werken met virtuele knoppen op het scherm. Voorheen zorgde dat nog wel eens voor problemen; bij een potje Modern Combat 5 of Fifa 15 op een scherm van 4 inch zitten je vingers meer dan eens in de weg en is het vaak priegelen. Hoe anders is dat bij het 5,5 inch full-hd-scherm van de iPhone 6 Plus. Dankzij de grotere schermdiagonaal kunnen knoppen en interface-elementen groter worden weergegeven, waardoor ze gemakkelijker zijn te bereiken.

De iPhone 6 Plus als gameconsole

Om te checken hoe de iPhone 6 Plus zich leent voor het spelen van games namen we de proef op de som. Naast Modern Combat 5 en Fifa 15 hebben we de populaire mobiele games Asphalt 8 Airborne, Minecraft: Pocket Edition en Dead Trigger 2 getest.

Bij eerstgenoemde shooter is het voornamelijk prettig dat de virtuele stick aan de linkerzijde en de actieknoppen aan de rechtzijde groter zijn. Modern Combat 5 ziet er niet scherper uit, maar dankzij de Metal-update die iOS 8 met zich heeft meegebracht, zijn er nu wel meer explosies, deeltjes en sporen van vernietiging te zien tijdens het spelen. De actie spat van het grote scherm van de iPhone 6 Plus af en dankzij betere belichting heeft de shooter een meer realistische look. Koppel je een bluetooth-controller als de Moga Pro controller aan je iPhone, dan krijg je welhaast een consolegevoel.

Bij Fifa 15 is het in principe hetzelfde verhaal. Het voetbalspel ziet er op de nieuwe iPhone niet scherper of mooier uit, maar dankzij het grotere scherm hoef je niet meer zo te turen om de actie te zien. Ook zul je bij het maken van een beslissende pass minder vaak per ongeluk op de sprintknop drukken. Toegegeven, Fifa speelt nog steeds het lekkerst met een fysieke controller, maar ook als je geen zin hebt om allerlei apparaten of accessoires mee te slepen, is het prima gamen op de 6 Plus.

Asphalt 8 Airborne is één van de meest gedownloade racegames in de App Store en niet zonder reden: het spel is gratis, makkelijk op te pakken en als tussendoortje prima te verteren. Ook Asphalt 8 is geoptimaliseerd voor de snellere hardware van de iPhone 6 Plus, waardoor de game enorm vloeiend speelt, meer effecten (weer, vuur en vonken) heeft en een nieuw seizoen met drie keer zoveel tegenstanders als voorheen om te spelen.

Minecraft is op vrijwel elk platform te vinden en dus ook in de App Store te downloaden. Het spel leent zich dankzij de simpele gameplay perfect voor mobiel gamen en desgewenst kun je de d-pad groter maken zodat je je gemakkelijker door de spelwereld beweegt. Grote voordelen biedt de iPhone 6 Plus niet bij het spelen van Minecraft, aangezien de resolutie ongewijzigd is. Ook is er helaas nog geen ondersteuning voor bluetooth-controllers, dus voorlopig is de game alleen speelbaar met touchbesturing.

Een game die wel gekoppeld kan worden met een externe controller is Dead Trigger 2. Deze shooter, waarin je hordes zombies moet omleggen, ziet er fraai uit op de iPhone 6 Plus en draait heerlijk vloeiend. Wel kan het nog al eens voorkomen dat je vingers in de weg van het beeld zitten, dus een controller is geen overbodige luxe. Speel je toch met twee handen en de touchbesturing, dan werkt dat niettemin een stuk prettiger dankzij het grotere formaat van de iPhone 6 Plus.

Geduchte concurrent

De games hierboven zijn slechts een greep uit het aanbod spellen dat is te vinden in de App Store; er zijn nog veel meer titels die de moeite waard zijn en beter tot hun recht komen op een groot smartphonescherm. Om de vraag die in de titel wordt gesteld te beantwoorden: in het geval van mobile gaming is groter wat ons betreft beter. Tel daar ook nog eens de snellere hardware van de iPhone 6 Plus en de diversiteit aan games bij op en je kunt zonder meer stellen dat de 3DS en Vita er met de nieuwe iPhone een geduchte concurrent bij hebben gekregen.

Dit artikel is geschreven door Gijs Ettes, webredacteur van onder meer iPhoned.nl en AndroidPlanet.nl