Natuurlijk zijn er voor de hand liggende opties als de iPad, PlayStation Vita of Nintendo 3DS. Allemaal prachtige apparaten met games die bij iedereen wel een lach op het gezicht kunnen toveren. Maar laten we eerlijk zijn, deze handhelds bieden niet de ervaring die een console of goede game-pc je kunnen geven. Een goede gamelaptop is een te overwegen optie. In een pas verschenen artikel geeft Daniël een aantal mogelijkheden, mocht je hier geïnteresseerd in zijn. Het is begrijpelijk als je echter liever je vertrouwde console meeneemt.

Wat zijn de opties met betrekking tot gamen voor patiënten die een langere tijd in het ziekenhuis moeten doorbrengen?

We vroegen dit onder andere aan Maarten Jalink, schrijver bij InsideGamer en dokter in spé. Hij geeft aan dat er allereerst een onderscheid gemaakt moet worden tussen de verschillende afdelingen waar je als patiënt terecht kan komen. Zo hebben de kinderafdelingen (tot 18 jaar) vaak een console in de kamer of op zijn minst recreatieruimtes beschikbaar waar een console aanwezig is. Het gaat hier in de meeste gevallen wel om een spelcomputer van Nintendo. Fans van andere consoles of patiënten die op een andere afdeling liggen zijn dus aangewezen op het meebrengen van hun eigen spelcomputer.

Dit verhaal wordt ook bevestigd door het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Op de kinderafdeling is daar een gezamenlijke ruimte beschikbaar waar onder andere een PlayStation 3 en Nintendo Wii aanwezig zijn. In bepaalde gevallen worden deze spelcomputers verplaatst naar aparte kamers, mocht daar behoefte aan zijn. Hierbij kun je denken aan een geval van een ziekte met kans op besmetting of een situatie waarbij er zo weinig jongeren op de afdeling liggen, dat de PlayStation apart gezet kan worden.

Hoe zijn de voorzieningen voor het zelf meebrengen van een console?

De meeste normale bedden en dialyseruimtes beschikken over televisies, waardoor het meebrengen van je console een optie is. Het zijn wel vaak oudere televisies, dus een RGB-kabel is wel een vereiste. Ook moet je rekening houden met het feit dat je vaak een vergoeding moet betalen voor het gebruik van de televisie.

In het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is het ook mogelijk om zelf spelcomputers mee te nemen. Dit is eveneens het geval in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, waar dit ook regelmatig gebeurt. In het Ikazia Ziekenhuis wordt wel gewezen op de persoonlijke verantwoordelijk voor de spullen die je meeneemt. Kamers zijn over het algemeen niet compleet afgesloten, waardoor je altijd voorzichtig moet zijn met dure spullen.

Zijn er nog alternatieven voor gamers die in high definition willen gamen?

Wie zijn HDMI-kabel toch wil gebruiken heeft een alternatieve optie. Er zitten vaak stopcontacten achter het bed, waardoor je zelf een scherm kunt aansluiten. Denk hierbij aan een kleine HD-televisie, maar je kunt ook gaan voor een mooie platte PC-monitor die over het algemeen wat goedkoper zijn. Mocht je deze optie kiezen, dan is het wel handig om met de mensen die werken op de afdeling te overleggen in hoeverre dit niet storend is. Een goede game-koptelefoon om de HD-ervaring compleet te maken, is hierbij ook een aanrader.

Voor zowel het Ikazia Ziekenhuis als het Rode Kruis Ziekenhuis zijn er mogelijkheden om te gamen en het draadloos internet te gebruiken. Vooral op de kinderafdeling worden hier volgens het Ikazia Ziekenhuis echter wel vaak afspraken over gemaakt. Dit betreft vooral het aantal uur er per dag dat er gespeeld mag worden.

En hoe ziet de toekomst eruit?

Dat de volgende generatie spelcomputers garant zullen staan voor een evolutie in graphics en een rits aan nieuwe games is natuurlijk leuk. Interessanter wellicht, zijn de nieuwe besturingsmogelijkheden die gamen in het ziekenhuis praktischer kunnen maken. Zo zijn er onder andere de GamePad voor de Wii U, Microsoft SmartGlass of de PlayStation Vita als extra scherm voor de PlayStation 3. Het tweede scherm op de handheld is natuurlijk uitermate geschikt om in bed mee te gamen, terwijl de console lekker aan het snorren is onder de aanwezige televisie.

Nog wat laatste tips?

Als laatste tip geven we nog dit mee: een goede draagtas. Je kunt op die manier alles snel aansluiten en weer opbergen. Zeker in het geval van korte opnames of gamers die alleen de dag doorbrengen in het ziekenhuis is dit een must. Deze tip strookt met het feit dat kamers over het algemeen open zijn voor de gehele afdeling. Mocht je een tijdje je kamer uit moeten, zorg dan dat je de spelcomputer of andere apparatuur gemakkelijk kunt opbergen. Maak daarnaast van te voren duidelijke afspraken met het personeel op de afdeling. Op die manier voorkom je veel problemen.

Gamen in het ziekenhuis: het is zeker mogelijk, hoewel het geen kwaad kan om een goede fantasie te hebben. De voorzieningen zijn namelijk niet altijd zoals je die in je eigen kamer gewend ben. Voor je echter nieuwe apparatuur aanschaft om mee te nemen, is het een goed idee om vooraf even te informeren bij het betreffende ziekenhuis. Zo kunnen de regels en de voorzieningen per ziekenhuis verschillen. Mocht je zelf ervaring hebben met gamen in het ziekenhuis, geef dan even een reactie op het artikel.

We bedanken Maarten Jalink, het Ikazia Ziekenhuis en het Rode Kruis Ziekenhuis voor hun bijdrage in dit artikel.