De eerder besproken muizen vullen we aan met enkele exemplaren waar we inmiddels flink wat uren mee hebben doorgebracht. Dit zijn de Corsair Gaming Sabre Optical RGB, de Logitech Daedalus Prime en de Razer Naga Epic Chroma. We hebben vooral gelet op comfort en of de sensor getrouw onze verwoede bewegingen vertaalt naar het scherm. Ook de prijs van het elektronische knaagdier nemen we mee in onze overweging.

Logitech G302 Daedalus Prime

Zoals de naam doet vermoeden is de optische Daedalus Prime geen hoogvlieger. De kleine muis mist het futuristische uiterlijk en de uitgebreide instellingen van de goed ontvangen G402 en G502, maar maakt dat grotendeels goed door simpelweg prima te presteren. De kleine vorm leent zich goed voor een klauw- en vingergrip en dankzij zijn geringe gewicht glijdt hij moeiteloos over de muismat.

De muisknoppen zijn relatief lang, aangenaam gevormd en de metalen springveren laten een heldere klik horen bij het indrukken. Het logo en de zijkanten lichten op, waarbij het blauwe licht in het laatste geval door een rooster schijnt en een gestreept patroon op de muismat tekent. Nutteloos natuurlijk, maar wel geinig.

Op de doos staat vermeld dat de G302 specifiek is ontworpen voor moba’s, al zetten we hier vraagtekens bij. De muisknoppen zijn heerlijk gevoelig en de sensor functioneert foutloos, maar wat betreft de knoppenindeling doet de muis niets bijzonders. Daarom is hij voor vijftig euro iets te duur. Desalniettemin een prima muis.

Adviesprijs: 49,99 euro

Steelseries Rival

Als de Logitech G302 te klein is naar je smaak, is de Steelseries Rival een uitstekend alternatief. De rubberen bekleding aan weerszijden van het apparaat is even wennen, maar blijkt al snel heel comfortabel. Met zijn bollere vorm is de muis vooral geschikt voor een palm- of klauwgrip. De muisknoppen dempen het geluid en geven een beetje weerstand. De Rival heeft een stoer, industrieel aandoend ontwerp en de optische sensor laat niets te wensen over. Een degelijke keuze.

Adviesprijs: 59,99 euro

Lees hier onze review

Logitech G402 Hyperion Fury

Logitech Gaming is een nieuwe weg ingeslagen en de Hyperion Fury is hier een uitstekend voorbeeld van. Het ontwerp is futuristisch, met afgewisseld gladde en stroeve oppervlakken en veel onregelmatige hoeken, maar de muis blijft goed in de hand liggen. De optische sensor is heel precies en betrouwbaar. Bovendien is de muis voorzien van een versnellingsmeter om de snelste bewegingen waar te nemen. Dat laatste maakt de Hyperion Fury met name interessant voor degenen die het liefst met een lage gevoeligheid gamen.

Adviesprijs: 59,99 euro

Lees hier onze review

Corsair Gaming Sabre Optical RGB

De Corsair Gaming Sabre Optical RGB is vederlicht en bijzonder plat, met een prima sensor. De Sabre heeft een wat ongebruikelijke constructie, met een muiswiel dat tussen de twee muisknoppen in hangt. Ook zie je niet vaak dat er een led onder de linkermuisknop schijnt. Die onconventionele bouw levert problemen op. Zo merkten we dat elk willekeurig kruimeltje gemakkelijk onder de muis blijft hangen en hinderlijk gaat krassen.

De muis is ontworpen met een klauw- of vingergrip in gedachten, maar we kunnen maar niet wennen aan de vorm. Het gaat mis met de ringvinger en de pink, die je doorgaans gebruikt om de duim tegenwicht te geven en de muis op zijn plaats te houden. Door het lage profiel is het vleugeltje aan de rechterkant te krap om twee vingers te laten rusten. Dit maakt de Sabre de minst comfortabele muis die we hebben getest. Daardoor zijn we ook minder tolerant als het gaat om het potsierlijke nieuwe logo van Corsair Gaming, dat door kritische gamers wordt omschreven als een ‘slettenstempel’.

Adviesprijs: 69,99 euro

Logitech G502 Proteus Core

De Proteus Core doet alles wat de Hyperion Fury ook doet en meer. Toegegeven, de intimiderend hoekige vormgeving moet je aanspreken en een maximale gevoeligheid van maar liefst twaalfduizend dpi ga je in de nabije toekomst echt niet nodig hebben. Maar met een ruim aantal programmeerbare toetsten, een fijne grip, een sniperknop en een aanpasbaar gewicht heeft de muis een uitzonderlijk aantal mogelijkheden voor de prijs. Ook het muiswiel is een genot, met een aparte stand waar je zonder weerstand mee kunt scrollen. De G502 is een waardige opvolger van de legendarische G5 en G500.

Adviesprijs: 79,99 euro

Lees hier onze review

Roccat Tyon

Met de Roccat Tyon zijn we aanbeland bij de lasermuizen. Deze soort muizen hebben over de jaren een slechte reputatie opgebouwd bij toegewijde gamers, omdat de hogere precisie gepaard kan gaan met storende afwijkingen. Dit gaat niet op voor de Tyon, want wij hebben de sensor niet kunnen betrappen op ongewenste versnelling of overslaan. Als we dat combineren met een aangename vorm voor elke grip heeft het vlaggenschip van Roccat op papier gewonnen.

Jammer genoeg kent de Tyon ook onhandige en beperkt toepasbare functies. De vin bovenop de muis vereist vingergymnastiek om te bewegen en het analoge schakelaartje bij de duim klinkt interessant, maar het is zoeken naar een game of situatie die er baat bij heeft. De veelkleurige led-verlichting is origineel geïmplementeerd, maar daarmee wordt de muis te duur.

Adviesprijs: 99,99 euro

Lees hier onze review

Razer Naga Epic Chroma

Maarliefst twaalf knoppen vind je op de zijkant van de (ook in linkshandige uitvoeringen te bestellen) Razer Naga Epic Chroma. Dat de muis met mmo’s in het achterhoofd is ontworpen mag dus geen verrassing zijn. De lasermuis is voorzien van een bescheiden toegepaste verlichting, die synchroon loopt met andere accessoires van de Chroma-lijn. Die bescheidenheid is maar goed ook, want met een draadloze muis wil je niet dat je het ding al na vier uur in het laadstation moet parkeren. Nu kunnen we zonder zorgen de hele dag gamen en in geval van nood de kabel van het laadstation in de muis zelf pluggen.

De Naga Epic Chroma is veruit de meest comfortabele muis die we hebben getest. Vooral door de extra ruimte voor de ringvinger zit de Naga als gegoten. De twaalf toetsen aan de duimzijde zijn eenvoudig in te stellen en geven een goede feedback, voel- en hoorbaar, zodat je na wat oefening snel bij je skills en macro’s kunt. In principe kun je de Naga met elke grip gebruiken, maar met de klauwgrip zijn de drie dichtstbijzijnde toetsen lastig te bereiken.

De sensor heeft geen last van hardwarematige versnelling en reageert direct, ook al is hij draadloos. We merkten wel dat de cursor de neiging heeft om diagonaal te verspringen, als we de Naga voorzichtig oppakken en neerzetten – de zogenaamde ‘z-axis issue’. Jammer, want met een heftige prijs van 130 euro moeten we streng zijn en loopt deze verder uitstekende muis een ster mis.

Adviesprijs: 129,99 euro

Steelseries Sensei Wireless

De vorige muis zat al op het randje wat betreft de prijs, maar de draadloze uitvoering van de populaire Sensei duikt enthousiast in de afgrond. Hij ziet er goed uit, ligt goed in de hand en is tweehandig. Daarentegen heeft de Sensei Wireless niet genoeg bijzondere features om de hoge prijs te verantwoorden – je kunt er zonder overdrijven twee Proteus Cores voor kopen. Dat de sensor ook nog eens last heeft van acceleratie is dan moeilijk te verkroppen.

Adviesprijs: 159,99 euro

Lees hier onze review