Game van het jaar tot nu toe | Gamer.nl

Game van het jaar tot nu toe | Gamer.nl

Het is juli! En daarmee is het jaar officieel halverwege. Over zes maanden maken we alweer de balans op en presenteert Gamer.nl zoals elk jaar de top 25 beste games van het jaar. Tijd om terug én vooruit te kijken naar de kanshebbers voor een hoge notering. We bespreken vijf games die wellicht de top 5 gaan halen en delen vijf games waar we een hoge verwachting van hebben.

Games uit het eerste halfjaar

1. Overwatch
Wat is het: Een Hero-shooter waarin twee teams van zes het tegen elkaar opnemen. Spelers hebben de keuze uit een kleurrijke cast personages, elk met eigen vaardigheden.

Waarom houden we ervan: Onze review zei het eigenlijk al vrij simpel: Overwatch is de beste Hero-shooter ooit. En dat van een ontwikkelaar die tot dan toe nog nooit een shooter gemaakt had. De uiteenlopende personages vereisen allemaal een andere speelstijl en de combinatie daarvan geeft een oneindige hoeveelheid mogelijkheden. Vooral spelers die leren samenwerken halen het meeste uit Overwatch: een winnend team heeft niet alleen scherpe schutters nodig, maar ook onbaatzuchtige support en een schadezuigende tank. Kort gezegd is Overwatch een aaneenschakeling van memorabele momenten met je vrienden.

Kans op top 5: Vrij groot.

Overwatch

2. Dark Souls 3
Wat is het:
Het laatste deel in de Dark Souls-serie, een actie-rpg die het uiterste van je vraagt en waarin je vooral heel vaak dood gaat.

Waarom houden we ervan: Het is een heerlijk moeilijke actie-rpg die foutjes ongenadig afstraft en je keer op keer over de kling jaagt. Maar de game is nergens oneerlijk, elke dood is je eigen fout. Had je maar niet die extra keer moeten willen slaan.

Kans op top 5: Valt er mi chien net buiten.

Dark Souls 3

3. The Witne
Wat is het:
Een cynicus zegt: een verzameling lijnpuzzels. Een liefhebber ziet een prachtige puzzelervaring die je hersenen openbreekt en verrijkt.

Waarom houden we ervan: The Witne heeft met een 8,5 mi chien niet het hoogste cijfer op dit lijstje gehaald, maar de game heeft bij meerdere redactieleden een plekje in het hart veroverd. De game begint simpel met het trekken van wat lijntjes, maar wordt al gauw ingewikkelder. De regels van de puzzels zijn vaak simpel en toch monden ze uit in ware breinbrekers die je wereld op zijn kop zetten. Ineens zie je wat je moet doen en besef je je hoe slim de maker van deze game moet zijn. Je wordt er slimmer van doordat je buiten de lijntjes leert denken, je leert de game én je eigen intellect steeds beter kennen. En ook het eiland, met zijn ontelbare geheimen en knappe visuele trucjes.

Kans op top 5: Zeer mogelijk.

The Witne

4. Total War: Warhammer
Wat is het:
De tactische grootsheid van de Total War-serie, gecombineerd met de fantasierijke setting van de Warhammer-franchise.

Waarom houden we ervan: Het is een combinatie waarvan we van tevoren niet wisten dat we hem wilden, maar achteraf zo logisch is. De sterke strategische gameplay van Total War komt uitstekend tot zijn recht met de vier facties van Warhammer. De historische accuraatheid maakt plaats voor gigantische Arachnaroks en andere bizarre wezens die je hele legioen omver beuken. Je Legendary Lords zijn honderd keer zo sterk als gewone soldaten en kunnen in hun eentje een heel leger aan. En de toevoeging van magie, waarmee je bijvoorbeeld soldaten aan de grond nagelt terwijl je ze beschiet met je artillerie, schudt de Total War-formule op een prettige manier op.

Kans op top 5: Zou leuk zijn.

Total War Warhammer

5. Uncharted 4: A Thief's End
Wat is het:
Het laatste hoofdstuk in het actie-avontuur van Nathan Drake. De third-person shooter staat dit keer in het teken van de jacht op een piratenschat.

Waarom houden we ervan: Uncharted is wederom een achtbaanrit, een actie-spektakel vol indrukwekkende set-pieces, prachtige uitkijkjes, geklauter over muren waar de klimrandjes toevallig makkelijk bereikbaar zijn en schiettenten vol met vuurgevechten. Tot zover niets nieuws onder de zon, maar waar Uncharted dit keer echt boven zichzelf uitstijgt is met het verhaal en de personages. De game neemt de tijd om het verhaal op te bouwen en de relaties tu en de hoofdpersonen uit te diepen. Met geweldig acteerwerk worden de emoties op een geloofwaardige manier gepresenteerd. Als dit echt de laatste keer is dat we Nathan te zien krijgen, dan was het in ieder geval een prachtig afscheid.

Kans op top 5: Zou goed kunnen.

Uncharted 4

Het was tot nu toe sowieso een goed gamejaar, want naast deze parels zijn er nog een aantal spellen die een 9 of hoger verdienden op Gamer.nl: Vita-drpg Severed, tactische alien-sloper Xcom 2, simpele maar verslavende shooter Devil Daggers, krankzinnige racegame Trackmania Turbo en de mobiele kleurtjespuzzel Twofold Inc.

Games uit het tweede halfjaar

1. No Man's Sky
Wat is het:
Potentieel de grootste game ooit: in No Man's Sky verken je een willekeurig gegenereerd universum vol met willekeurig gegenereerde planeten en willekeurig gegenereerde dieren.

Waarom houden we ervan: No Man's Sky spreekt de avonturier in ons aan. Een astronaut in zijn eentje met een ruimteschip en een gigantisch heelal om te ontdekken. Overal waar je komt vind je iets nieuws en alles wat je ontdekt kun je zelf een naam geven. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos, het enige gevaar is: hoe lang blijft dit leuk? Is er genoeg te doen, valt er op al die willekeurig gemaakte planeten wel vaak genoeg iets moois te vinden en wat ben ik nou eigenlijk de hele tijd aan het doen?

Kans op top 5: Kan nog alle kanten op.

No Mans Sky

2. Gears of War 4
Wat is het:
Gears of War is de moeder der third-person cover-based shooters. Het vierde (eigenlijk vijfde) deel pakt de draad op met J.D. Phoenix, de zoon van oude bekende Marcus.

Waarom houden we ervan: De eerste Gears of War legde het fundament voor de cover-based shooter en beïnvloedde eigenlijk elke third-person shooter die erna uitkwam. Gears of War 4 gaat terug naar de roots van de serie en belooft vooral veel meer van hetzelfde, maar dan mooier en beter. De nauwe gangetjes zijn terug, waardoor vuurgevechten een benauwend effect hebben. De game speelt soepel en degelijk als altijd, maar tegelijkertijd hopen we dat het eindproduct ons wat meer gaat verra en. Hoe dan ook is meer Gears natuurlijk nooit slecht.

Kans op top 5: Alleen als het boven zichzelf uitstijgt.

Media has no description

3. Deus Ex: Mankind Divided
Wat is het:
Het vervolg op het veelgeprezen Deus Ex: Human Revolution, waarin we weer al sluipend – of juist niet – aan de slag mogen.

Waarom houden we ervan: De voorganger was al fantastisch en Mankind Divided belooft de spaarzame minpuntjes aan te pakken. Zo zullen de gevechten beter bij de game aansluiten, dus geen rare baasgevechten meer die je alleen met geweren kunt winnen. Vooral het verhaal spreekt ons dit keer aan. Terroristen vechten voor gelijkheid tu en de gewone mens en hun met augmentations verbeterde medemensen. We hopen op een hoop morele dilemma's voor hoofdpersoon Adam Jensen. En natuurlijk op de heerlijke mix tu en actie en stealth die we van de serie gewend zijn.

Kans op top 5: Best wel mogelijk.

Deus Ex Mankind Divided

4. Mafia 3
Wat is het:
Het derde deel in deze serie over maffia-praktijken. Dit keer speelt de game zich af in een op New Orleans gebaseerde stad in de jaren '60.

Waarom houden we ervan: De vorige Mafia-games kregen vaak de kritiek dat het open werelden zijn waar te weinig in te doen is. Een beetje onterecht is dat wel, het zijn nou eenmaal geen open wereld-games als GTA. In plaats daarvan vertellen ze een verhaal in omgevingen die toevallig open zijn. Toch is die kritiek ter harte genomen in het derde deel, want overal waar je kijkt is activiteit. Je krijgt veel vrijheid om te kiezen hoe je je doelen behaalt, hoe je je concurrenten uitschakelt en hoe je je zaakjes regelt. Nieuwe cafés of stokerijen draag je over aan een van je kopstukken, maar die moet je wel allemaal tevreden houden, anders bestaat het gevaar dat ze zich tegen je keren. Kortom, er is veel te doen en het ziet er allemaal fantastisch uit. Wij zeggen maffi-ja tegen Mafia.

Kans op top 5: Gevaarlijke outsider.

Mafia 3

5. The Last Guardian
Wat is het:
De nieuwe game van de makers van Ico en Shadow of the Colo us. Dat zegt genoeg.

Waarom houden we ervan: Ok, ja, we durven eigenlijk niet meer te hopen dat deze game zo fantastisch wordt als we willen, maar we blijven erin geloven. Ico en Shadow of the Colo us zijn prachtige, kunstzinnige pareltjes, en The Last Guardian zou dat zomaar kunnen herhalen. Ja, de game werd al in 2009 aangekondigd en ja, de graphics zien eruit alsof ze van een generatie geleden zijn, maar de stijl is fantastisch en Trico betoverend. Elk kreuntje en kreetje van het grote vogelpoesdier trekt aan al je gevoelige snaren tegelijk. De relatie tu en het jongetje en dit majestueuze beest staat centraal, en als dat goed uit de verf komt, maakt het ons niet uit hoe het eruitziet.

Kans op top 5: Je durft er niet op te hopen, maar we doen het toch.

The Last Guardian

We hebben dus nog een prachtig jaar in het vooruitzicht. Naast deze vijf potentiële toppers wachten we ook nog op de nieuwe South Park, willen we er op los schieten in zowel Battlefield 1, Call of Duty: Infinite Warfare en Titanfall 2, hopen we op een mooi vervolg met Dishonored 2, trainen we ons tactisch inzicht vast voor Civilization VI en hopen we dat Final Fantasy XV niet teleurstelt.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou