Achtergrond
Uncharted 4

Game van het jaar tot nu toe

Dit zijn de kanshebbers

Geschreven door Erik Nusselder op

Het is juli! En daarmee is het jaar officieel halverwege. Over zes maanden maken we alweer de balans op en presenteert Gamer.nl zoals elk jaar de top 25 beste games van het jaar. Tijd om terug én vooruit te kijken naar de kanshebbers voor een hoge notering. We bespreken vijf games die wellicht de top 5 gaan halen en delen vijf games waar we een hoge verwachting van hebben.

Games uit het eerste halfjaar

1. Overwatch
Wat is het: Een Hero-shooter waarin twee teams van zes het tegen elkaar opnemen. Spelers hebben de keuze uit een kleurrijke cast personages, elk met eigen vaardigheden.

Waarom houden we ervan: Onze review zei het eigenlijk al vrij simpel: Overwatch is de beste Hero-shooter ooit. En dat van een ontwikkelaar die tot dan toe nog nooit een shooter gemaakt had. De uiteenlopende personages vereisen allemaal een andere speelstijl en de combinatie daarvan geeft een oneindige hoeveelheid mogelijkheden. Vooral spelers die leren samenwerken halen het meeste uit Overwatch: een winnend team heeft niet alleen scherpe schutters nodig, maar ook onbaatzuchtige support en een schadezuigende tank. Kort gezegd is Overwatch een aaneenschakeling van memorabele momenten met je vrienden.

Kans op top 5: Vrij groot.

Overwatch

2. Dark Souls 3
Wat is het:
Het laatste deel in de Dark Souls-serie, een actie-rpg die het uiterste van je vraagt en waarin je vooral heel vaak dood gaat.

Waarom houden we ervan: Het is een heerlijk moeilijke actie-rpg die foutjes ongenadig afstraft en je keer op keer over de kling jaagt. Maar de game is nergens oneerlijk, elke dood is je eigen fout. Had je maar niet die extra keer moeten willen slaan.

Kans op top 5: Valt er misschien net buiten.

Dark Souls 3

3. The Witness
Wat is het:
Een cynicus zegt: een verzameling lijnpuzzels. Een liefhebber ziet een prachtige puzzelervaring die je hersenen openbreekt en verrijkt.

Waarom houden we ervan: The Witness heeft met een 8,5 misschien niet het hoogste cijfer op dit lijstje gehaald, maar de game heeft bij meerdere redactieleden een plekje in het hart veroverd. De game begint simpel met het trekken van wat lijntjes, maar wordt al gauw ingewikkelder. De regels van de puzzels zijn vaak simpel en toch monden ze uit in ware breinbrekers die je wereld op zijn kop zetten. Ineens zie je wat je moet doen en besef je je hoe slim de maker van deze game moet zijn. Je wordt er slimmer van doordat je buiten de lijntjes leert denken, je leert de game én je eigen intellect steeds beter kennen. En ook het eiland, met zijn ontelbare geheimen en knappe visuele trucjes.

Kans op top 5: Zeer mogelijk.

The Witness

4. Total War: Warhammer
Wat is het:
De tactische grootsheid van de Total War-serie, gecombineerd met de fantasierijke setting van de Warhammer-franchise.

Waarom houden we ervan: Het is een combinatie waarvan we van tevoren niet wisten dat we hem wilden, maar achteraf zo logisch is. De sterke strategische gameplay van Total War komt uitstekend tot zijn recht met de vier facties van Warhammer. De historische accuraatheid maakt plaats voor gigantische Arachnaroks en andere bizarre wezens die je hele legioen omver beuken. Je Legendary Lords zijn honderd keer zo sterk als gewone soldaten en kunnen in hun eentje een heel leger aan. En de toevoeging van magie, waarmee je bijvoorbeeld soldaten aan de grond nagelt terwijl je ze beschiet met je artillerie, schudt de Total War-formule op een prettige manier op.

Kans op top 5: Zou leuk zijn.

Total War Warhammer

5. Uncharted 4: A Thief's End
Wat is het:
Het laatste hoofdstuk in het actie-avontuur van Nathan Drake. De third-person shooter staat dit keer in het teken van de jacht op een piratenschat.

Waarom houden we ervan: Uncharted is wederom een achtbaanrit, een actie-spektakel vol indrukwekkende set-pieces, prachtige uitkijkjes, geklauter over muren waar de klimrandjes toevallig makkelijk bereikbaar zijn en schiettenten vol met vuurgevechten. Tot zover niets nieuws onder de zon, maar waar Uncharted dit keer echt boven zichzelf uitstijgt is met het verhaal en de personages. De game neemt de tijd om het verhaal op te bouwen en de relaties tussen de hoofdpersonen uit te diepen. Met geweldig acteerwerk worden de emoties op een geloofwaardige manier gepresenteerd. Als dit echt de laatste keer is dat we Nathan te zien krijgen, dan was het in ieder geval een prachtig afscheid.

Kans op top 5: Zou goed kunnen.

Uncharted 4

Het was tot nu toe sowieso een goed gamejaar, want naast deze parels zijn er nog een aantal spellen die een 9 of hoger verdienden op Gamer.nl: Vita-drpg Severed, tactische alien-sloper Xcom 2, simpele maar verslavende shooter Devil Daggers, krankzinnige racegame Trackmania Turbo en de mobiele kleurtjespuzzel Twofold Inc.

Games uit het tweede halfjaar

1. No Man's Sky
Wat is het:
Potentieel de grootste game ooit: in No Man's Sky verken je een willekeurig gegenereerd universum vol met willekeurig gegenereerde planeten en willekeurig gegenereerde dieren.

Waarom houden we ervan: No Man's Sky spreekt de avonturier in ons aan. Een astronaut in zijn eentje met een ruimteschip en een gigantisch heelal om te ontdekken. Overal waar je komt vind je iets nieuws en alles wat je ontdekt kun je zelf een naam geven. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos, het enige gevaar is: hoe lang blijft dit leuk? Is er genoeg te doen, valt er op al die willekeurig gemaakte planeten wel vaak genoeg iets moois te vinden en wat ben ik nou eigenlijk de hele tijd aan het doen?

Kans op top 5: Kan nog alle kanten op.

No Mans Sky

2. Gears of War 4
Wat is het:
Gears of War is de moeder der third-person cover-based shooters. Het vierde (eigenlijk vijfde) deel pakt de draad op met J.D. Phoenix, de zoon van oude bekende Marcus.

Waarom houden we ervan: De eerste Gears of War legde het fundament voor de cover-based shooter en beïnvloedde eigenlijk elke third-person shooter die erna uitkwam. Gears of War 4 gaat terug naar de roots van de serie en belooft vooral veel meer van hetzelfde, maar dan mooier en beter. De nauwe gangetjes zijn terug, waardoor vuurgevechten een benauwend effect hebben. De game speelt soepel en degelijk als altijd, maar tegelijkertijd hopen we dat het eindproduct ons wat meer gaat verrassen. Hoe dan ook is meer Gears natuurlijk nooit slecht.

Kans op top 5: Alleen als het boven zichzelf uitstijgt.

3. Deus Ex: Mankind Divided
Wat is het:
Het vervolg op het veelgeprezen Deus Ex: Human Revolution, waarin we weer al sluipend – of juist niet – aan de slag mogen.

Waarom houden we ervan: De voorganger was al fantastisch en Mankind Divided belooft de spaarzame minpuntjes aan te pakken. Zo zullen de gevechten beter bij de game aansluiten, dus geen rare baasgevechten meer die je alleen met geweren kunt winnen. Vooral het verhaal spreekt ons dit keer aan. Terroristen vechten voor gelijkheid tussen de gewone mens en hun met augmentations verbeterde medemensen. We hopen op een hoop morele dilemma's voor hoofdpersoon Adam Jensen. En natuurlijk op de heerlijke mix tussen actie en stealth die we van de serie gewend zijn.

Kans op top 5: Best wel mogelijk.

Deus Ex Mankind Divided

4. Mafia 3
Wat is het:
Het derde deel in deze serie over maffia-praktijken. Dit keer speelt de game zich af in een op New Orleans gebaseerde stad in de jaren '60.

Waarom houden we ervan: De vorige Mafia-games kregen vaak de kritiek dat het open werelden zijn waar te weinig in te doen is. Een beetje onterecht is dat wel, het zijn nou eenmaal geen open wereld-games als GTA. In plaats daarvan vertellen ze een verhaal in omgevingen die toevallig open zijn. Toch is die kritiek ter harte genomen in het derde deel, want overal waar je kijkt is activiteit. Je krijgt veel vrijheid om te kiezen hoe je je doelen behaalt, hoe je je concurrenten uitschakelt en hoe je je zaakjes regelt. Nieuwe cafés of stokerijen draag je over aan een van je kopstukken, maar die moet je wel allemaal tevreden houden, anders bestaat het gevaar dat ze zich tegen je keren. Kortom, er is veel te doen en het ziet er allemaal fantastisch uit. Wij zeggen maffi-ja tegen Mafia.

Kans op top 5: Gevaarlijke outsider.

Mafia 3

5. The Last Guardian
Wat is het:
De nieuwe game van de makers van Ico en Shadow of the Colossus. Dat zegt genoeg.

Waarom houden we ervan: Ok, ja, we durven eigenlijk niet meer te hopen dat deze game zo fantastisch wordt als we willen, maar we blijven erin geloven. Ico en Shadow of the Colossus zijn prachtige, kunstzinnige pareltjes, en The Last Guardian zou dat zomaar kunnen herhalen. Ja, de game werd al in 2009 aangekondigd en ja, de graphics zien eruit alsof ze van een generatie geleden zijn, maar de stijl is fantastisch en Trico betoverend. Elk kreuntje en kreetje van het grote vogelpoesdier trekt aan al je gevoelige snaren tegelijk. De relatie tussen het jongetje en dit majestueuze beest staat centraal, en als dat goed uit de verf komt, maakt het ons niet uit hoe het eruitziet.

Kans op top 5: Je durft er niet op te hopen, maar we doen het toch.

The Last Guardian

We hebben dus nog een prachtig jaar in het vooruitzicht. Naast deze vijf potentiële toppers wachten we ook nog op de nieuwe South Park, willen we er op los schieten in zowel Battlefield 1, Call of Duty: Infinite Warfare en Titanfall 2, hopen we op een mooi vervolg met Dishonored 2, trainen we ons tactisch inzicht vast voor Civilization VI en hopen we dat Final Fantasy XV niet teleurstelt.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Alle drie Infinity Blade-games nu gratis voor iOS Nieuwe details Battlefield 1 gelekt
26

Reacties op: Game van het jaar tot nu toe

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Snoocky

  • 4 juli 2016 17:11
  Overwatch in de lijst? Imo meest overgewaardeerde shooter op dit moment. Komt zeker omdat het van Blizzard is?

  Nogmaals, is mijn mening …

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RIO21

  • 4 juli 2016 17:16
  @Snoocky

  100% mee eens, deze game word soms nog meer op twitch uitgezonden dan LoL easy game of the year maar niet voor mij

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mausthemighty

  • 4 juli 2016 17:23
  @Snoocky Ik heb nooit veel gehad met online multiplayer shooters en speelde liever singleplayers als Bioshock, Wolfenstein en Half-Life maar Overwatch doet wel heel veel dingen goed als ze mij zover krijgen om elke dag een paar potjes te spelen. Tot nu toe vind ik Overwatch het beste van 2016, maar ik heb ook hoge verwachtingen van Deus Ex: Mankind Divided. Of deze verwachtingen ingelost worden moet nog blijken maar dat is nog een potentiele kanshebber in mijn ogen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 4 juli 2016 18:00
  @Snoocky Grappig dat de meningen hier zo over verdeeld zijn. Ik ben het namelijk 100% eens met het stukje wat hier staat over overwatch. Ik vind het persoonlijk dé tofste teambased shooter die ik ooit gespeeld heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ksmai

  • 5 juli 2016 09:32
  @Snoocky Helemaal met je eens. Hype-marketing verbloemt niet dat dit eigenlijk maar een halve game is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 6 juli 2016 09:54
  @Ksmai

  Ik heb hem nog niet gespeeld, maar waarom is het volgens jou een halve game?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 6 juli 2016 20:59
  @unipro81
  De mensen die dit argument gebruiken, doelen meestal op het feit dat er geen single player bij zit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 5 juli 2016 22:31
  @Snoocky
  Volledig terecht juist. Blizzard heeft een schot in de roos gedaan hiermee. Blizzard heeft heel goed gekeken naar wat een shooter goed maakt, en dat behoorlijk fijngeslepen. Ik heb in jaren niet zo'n lol gehad on line, en ik heb heel wat gespeeld.
  Maar dat is mijn mening.
  Prima dat jij een andere mening hebt, maar het is me een raadsel waarom je het er bij haalt dat het blizzard is. Dat je suggereert dat Gamer.nl zich heeft laten beinvloeden, vind ik een onderschatting van de jongens van gamer.nl.
  Ook het feit dat er inmiddels 10 miljoen spelers zijn, en het de grootste single game subreddit is, zegt natuurlijk wel iets.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 4 juli 2016 17:38
  Van mij mogen zowel No Man's Sky als The Last Guardian ervandoor gaan met de prijs. No Man's Sky om meer redenen, maar vooral allebei omdat ze iets anders doen, daarom alleen al.

  Natuurlijk, Mafia en zelfs Overwatch maken een goede kans. Overwatch is tot dusver de populairste game van 2016, ook al is het een 'hate it or love it' game.

  Als ik mocht kiezen dan ging ik 100% voor No Man's Sky, de enige game die ik dit jaar gespeeld moet hebben. Volgend jaar wordt dat Zelda.

  PS: Hoe schatten jullie de kansen in van Battlefield 1? Of gaat dat spel niet meer meedoen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 4 juli 2016 20:45
  @XtraLinkUK van alle games die nog uit moeten komen is het sowieso een beetje koffiedik kijken. Maar wat we tot nu toe van Battlefield hebben gezien was wel erg goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 4 juli 2016 18:54
  Ik heb nog geen enkele game uit dit jaar gespeeld. Dus ik kan er ook geen mening over geven.
  Tenzij Blood and Wine als game beschouwd mag worden. Maar dan had hij wel in de lijst gestaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MarkyMark

  • 4 juli 2016 19:47
  Waar is Pony Island? Snif…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 4 juli 2016 20:45
  @MarkyMark Ssttt dat is de verrassings-nummer 1

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 4 juli 2016 21:59
  Ik hoop dat Dishonored 2 een goede notering krijgt. Dat zou betekenen dat het een goede game is en een goed vervolg op deel 1. Dat verdient deel 1 namelijk. Dishonored 2 is voor mij toch de game waar ik het meeste naar uitkijk dit jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ubernerd

  • 5 juli 2016 03:37
  witcher 3 is ook spel van dit jaar

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bartasje

  • 5 juli 2016 08:30
  @ubernerd Met de grootte van blood and wine kom je daar volgens mij nog eens makkelijk mee weg ook, ik ben voor!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ksmai

  • 5 juli 2016 09:31
  @ubernerd Je was me voor, wilde precies hetzelfde zeggen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 5 juli 2016 10:03
  @ubernerd Agreed, Blood & Wine zou hierbij moeten staan. Ik heb er een uur of 55 over gedaan, en het is een prima losstaand Witcher verhaal. Mijn GOTY tot nu toe iig; maakte meer indruk dan bijvoorbeeld Uncharted 4.

  Ik mis daarnaast XCOM 2 en DOOM single player in deze lijst! Qua mechanics is DOOM ongeëvenaard in het huidige AAA shooter landschap, en XCOM 2 overtreft deel 1 wat mij betreft met concealment, class abilities, meer missie variëteit en dezelfde diepe tactische en strategische gameplay die nooit gaat vervelen (en in veel te weinig games voorkomt!).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 5 juli 2016 11:01
  @Arrahant Xcom 2 noemen we wel nog onderin bij de games die de lijst niet hebben gehaald. Doom hebben we bewust voor gekozen hem toch net eruit te houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xsuperaim

  • 5 juli 2016 11:21
  Uncharted 4 voor mij tot nu toe!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.