Is Valve van plan om een exclusive uit te brengen voor SteamOS?

Gabe Newell: Nee.

 

Met wat voor verbeteringen komt de Source 2-engine?

Gabe Newell: De grootste verbetering is het sneller kunnen produceren van nieuwe onderdelen. We zien dat user generated content belangrijker gaat worden, dus dat is onze focus. Een professionele ontwikkelaar bij Valve kan heel wat pijn voortduren tijdens het maken van content, maar dat kunnen we niet van consumenten verwachten.

 

Wanneer komt Counter Strike Global Offensive naar Linux?

Gabe Newell: Daar wordt aan gewerkt, maar we hebben geen datum.

Voor welke markt zijn de Steam Machines eigenlijk bedoeld? PC-gamers, consolegamers...?

Gabe Newell: Wij zien Steam Machines (samen met SteamOS en de Steam-controller) als een service-update voor Steam, een uitbreiding van de ervaring naar een nieuwe kamer in het huis. Tijdens de ontwikkeling hebben we ons vooral gefocust op de consumenten die al gek zijn op Steam en zijn games. Zij gaven aan dat ze er genoeg van hadden om niet te kunnen spelen wanneer ze zich naar de huiskamer verplaatsten, dus dat leek ons belangrijk om te fixen.

 

Hoe staat het met de goedkopere Steam Machines die enkel streamen via hardware dat al in huis staat? Nog steeds op de agenda?

Gabe Newell: Ja. We hebben wat vooruitgang geboekt.

 

Als er genoeg interesse uit de community is, staat Valve dan open voor versleuteld geld (Dogecoin, Bitcoin) als betalingsmiddel op Steam?

Gabe Newell: Dat is afhankelijk van twee zaken: ten eerste het behandelen van versleuteld geld zoals elk ander betaalmiddel dat we ondersteunen. En het grotere probleem van financiële ontwikkelingen van spelmarkten. Het eerste probleem hangt meer af van de stabilisering van versleuteld geld als wettig betaalmiddel.

 

Wordt het mogelijk in de toekomst om muziekservices als Pandora of Spotify via Steam Music te streamen?

Gabe Newell: Ja, we hebben een aantal dingen lopen die jij waarschijnlijk gaat waarderen.

Een jaar geleden zeiden jij en J.J. Abrams dat jullie zouden gaan samenwerken. Wat vind je zo tof aan hem als filmmaker?

Gabe Newell: Het belangrijkste is dat wanneer we met hem praten, er iemand terugpraat die net zo goed bij Valve had kunnen werken. Dat is meestal niet het geval met mensen uit de filmindustrie.

 

Was er ooit een moment dat je hebt overwogen om Valve te verkopen en te vertrekken uit de game-industrie?

Gabe Newell: Niet echt. Ik vind de mensen waarmee ik werk en een deel uitmaken van de community leuk.

 

Wat is het grappigste dat je ooit in de post hebt ontvangen?

Gabe Newell: 4Chan stuurde ons ooit een kist op en zei dat we de sleutel om het te openen van ze mochten kopen [als reactie op Valve's beruchte verkooptruuks -red.]. We verkochten het weer via Craigslist.

 

Wat vind je van de TwitchPlaysPokémon livestream?

Gabe Newell: Heel cool. Ik kan niet wachten op TwitchPlaysDOTA2.

TwitchPlaysPokemon

Bonusvraag:

Tien jaar geleden werd de code van Half-Life 2 door een Duitse hacker gestolen. Twee amateurdetectives gingen de dief achterna en kwamen hierdoor zelf in de problemen met de FBI. Uiteindelijk wisten ze de hacker te traceren, maar een bedankje is er nooit van gekomen. Een van de speurders doet tijdens de AMA zijn verhaal en Gabe Newell bedankt hem een decennium later alsnog. Lees hier het hele verhaal.