Veel consolegamers weten het eigenlijk al wel, zij het bewust of onbewust; als je een Playstation 2 in je bezit hebt dan ben je eigenlijk elk eindejaar wel verzekerd van een hele sleur aan zeer interessante en goeie games. Dit jaar is daar zeker geen uitzondering op. Sterker nog, dit zou wel eens het beste Europese eindejaar kunnen worden voor de populaire spelcomputer van Sony.

Bij SCEE heeft men maarliefst elf titels klaarstaan voor de periode september tot en met december en er is aardig wat afwisseling in genres en stijlen aanwezig, wat je bij het lezen van deze feature wel duidelijk zal worden. Bovendien zullen onderstaande titels nog verder ondersteunt worden door een aantal interessante third party games, zoals eigenlijk altijd al het geval is geweest bij de PS2.

Crisis Zone

Zoals sommigen van jullie waarschijnlijk al wel zullen hebben geraden, is Crisis Zone het nieuwste deel in de Time Crisis reeks. De game wordt weliswaar ontwikkelt door Namco, maar gezien het spel hier in Europa door Sony wordt uitgeven, rekent het men toch tot een first party release. Net als de vorige delen, zal ook deze game sterk afhankelijk zijn van het gebruik van een Light Gun. Het spel is ook te spelen met een reguliere controller, maar de ervaring leert dat de gameplay hierbij toch ernstig tekort wordt gedaan.

Je speelt als een lid van een antiterrorisme organisatie genaamd S.T.F. welke ten tijde van de game strijdt tegen de terroristische groep U.R.D.A. Aan jou om je door een enorme stoot vijanden te schieten in een hoop verschillende omgevingen. Net als bij de vorige games is hierbij je reactievermogen, tactisch inzicht en impulsieve denken zeer belangrijk. Daarnaast is een getrainde vaardigheid met de Light Gun ook zeker niet onverdienstelijk om door de moeilijkere delen van de game te geraken. Het leuke aan dit nieuwe deel is dat de omgeving lekker interactief is en je heel wat dingen aan gort kan schieten. Ben je een liefhebber van arcadegames of ben je gewoon wel nieuwsgierig naar het gamen met een lightgun, dan is Crisis Zone zeker een aanrader.

Release: 17 september | Developer: Namco | Genre: Shoot 'em up

EyeToy: Play 2

Veel mensen zullen wel redelijk bekend zijn met EyeToy: Play. Een compilatie van zeer uiteenlopende en interactieve minigames die je speelt door je lichaam voor de EyeToy camera te bewegen en jezelf zo belachelijk te maken bij neutrale omstanders. Omdat de partygame een groot succes was, heeft Sony besloten om de EyeToy camera verder uit te buiten wat komende november zal leiden tot EyeToy: Play 2. Net als zijn voorganger zal ook dit nieuwe deel volgestopt zijn met de meest geschifte minigames die de nodige meligheid en losbandigheid op besloten feestjes moet garanderen. Wat voor minigames zoal in dit nieuwe deel voor zullen komen, is voorlopig nog niet bekend, dus zul je weer volledig op eigen avontuur moeten gaan. Al wie EyeToy: Play vermakelijk vond, zal waarschijnlijk ook geen miskoop doen met deze sequel. Ook mensen die wanhopig op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun feestjes meer body te geven, zullen waarschijnlijk niet teleurgesteld worden.

Release: 26 november | Developer: SCEE | Genre: Party Game

Gran Turismo 4

Eigenlijk is Gran Turismo bij haast elke gamer wel bekend en zeker niet onterecht. Al jarenlang staat deze serie aan de absolute top van het racesim genre, mede dankzij een enorme en zeer uiteenlopende stal aan auto's, zeer uitgebreide tuning mogelijkheden en een grootse hoeveelheid gamemodes. Dit vierde deel is hierin niet anders en belooft het meest uitgebreide deel uit de reeks tot nu toe te worden. De gehele automobielindustrie wordt behandeld, vanaf het bittere begin eind 19e eeuw tot nu en de nabije toekomst. Dit betekent ook dat je rond kunt racen in bijvoorbeeld een T-Ford. Ook is er in dit nieuwe deel eindelijk een dragmode toegevoegd, is het circuitaanbod zeer groot en afwisselend, heeft men veel tijd gestoken in de AI en de verfijning van de controls en natuurlijk mogen we ook zeker niet de online mode vergeten die hoge ogen lijkt te gaan gooien. Zoals het er nu naar uit ziet wordt ook Gran Turismo 4 weer een verplichte aanschaf voor de ware racefan.

Release: 10 december | Developer: Polophony Digital | Genre: Race Sim

Jak 3

Jak & Daxter was eigenlijk de eerste echt goede platformgame op de Playstation 2 en feitelijk de geestelijk opvolger van Crash Bandicoot. Samen met Ratchet & Clank en Sly Cooper vormt Jak dan ook de gouden platform driehoek voor de spelcomputer van Sony. Hoewel het tweede deel zeker een topgame genoemd mag worden, zaten er toch een aantal issues in waar veel fans zich aan stoorden zoals de uitgestrekte stad waarin eigenlijk maar bijster weinig te beleven viel. De uitgestrekte omgeving met veel bewegingsvrijheid zal behouden blijven in dit nieuwe deel, dus is het te hopen dat Naughty Dog nu wat meer tijd heeft gestoken in de levendigheid van dit gedeelte van het avontuur. In ieder geval zal het spel de nodige nieuwe gameplay-technische elementen kennen zoals het rondrijden in een buggy op de open vlaktes rondom de stad, interessante minigames en het gebruik van Light Eco. Ook zal dit laatste deel in de trilogie op de PS2 een sterkere focus kennen op de verhaallijn, waardoor deze wat serieuzer en dieper van opzet wordt.

Release: 17 december | Developer: Naughty Dog | Genre: Platform/Adventure

Killzone

Voor Sony is Killzone de belangrijkste release van het jaar. Gedoopt als een Halo-killer en ontwikkeld door de Nederlandse ontwikkelaar Guerilla Games, lijkt dit één van de best uitgewerkte shooters tot nu toe te worden. Het spel steunt in sterke mate op tactische gameplay zoals dit ook bij Halo het geval is, maar voegt hier nog wat extra elementen aan toe zoals realistische herlaadsequenties en trapklim animaties. Ook grafisch mag de game er zeker zijn met een geavanceerde engine die zeer gedetailleerde en sfeervolle beelden weet voort te brengen. Anders dan in bijvoorbeeld Halo is dat je bij deze game in teams van vier man werkt, elk met zo hun specifieke vaardigheden. Men heeft er daarom flink wat werk in gestoken om de AI van je teammaten zo realistisch mogelijk te maken. Voor gamers die al een tijdlang erg verlegen zitten om een goede PS2 shooter met een tactische opzet, is Killzone wellicht de ideale uitkomst.

Release: 26 november | Developer: Guerilla Games | Genre: 3D Shooter