Ubisoft is een van de vier grotere uitgevers die een aanzienlijk deel van de gamesmarkt in handen hebben. Maar ook deze enorme vlaggenschepen hebben te maken met de gevolgen van digitale distributie en moet dus ook mee met de tijd.

Financiële Analyse: Uitgevers

Wanneer we kijken naar de resultaten van afgelopen financieel jaar, dan is de enige uitgever met een negatief operationeel en netto inkomen Take Two Interactive. Het bedrijf, dat echter wel mega-blockbuster GTA V op stapel heeft staan, draait, op 2011 na, al sinds 2009 verlies. De andere uitgevers rapporteren wel een operationele winst. Positief is dat alle bedrijven in ieder geval niet per direct om zullen vallen. Zo hebben ze allemaal een solvabiliteitscijfer dat hoger is dan één en kunnen ze in nood allemaal voldoen aan hun huidige uitstaande rekeningen. Hoewel dit cijfer niet per definitie honderd procent accuraat is - de realisatiewaarde is vaak lager dan de aangegeven boekwaarde - geeft het wel een beeld van de huidige financiële situatie.

Ubisoft

Ubisoft kende twee zwakke jaren (financieel 2010 en 2011) en had moeite om succesvolle titels te scoren, terwijl de kosten om mee te doen in de ontwikkeling van grote AAA-titels alleen maar omhoog schoten. Na een herstructureringsproces dat in 2010 is ingezet, waarbij verschillende titels geannuleerd of voor onbepaalde tijd werden uitgesteld, klom Ubisoft langzaam weer omhoog.

Daarnaast koos het bedrijf ook uitdrukkelijk voor een “digitale strategie”, waar het nu de vruchten van plukt. Chris Early, Ubisofts vice-president Digital Publishing, is zelfs de bedenker (of bekendmaker) van de term ‘companion gaming’. Met specifieke mobiele games (Rayman Jungle Run), geïnspireerd op bekende franchises, laat het zien de mobiele markt goed te snappen en met een grote inzet op companion gaming staat het vooraan bij de ontwikkeling van second screen gaming.

Daarnaast is Ubisoft een van de eerste die agressief voor de next-gen ontwikkelt met onder andere Watch Dogs, The Division en The Crew. Hoewel het afwachten blijft of deze games de ambities waar kunnen maken, geeft het aan dat Ubisoft als een van de weinige grote uitgevers actief naar voren durft te kijken.

Alle gebruikte cijfers (mits niet anders aangegeven) komen voort uit de jaarverslagen van de uitgevers.