Financiële Analyse: Microsoft | Gamer.nl

Financiële Analyse: Microsoft | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Wanneer we kijken naar de core busine van Microsoft, Nintendo en Sony, dan zien we dat alleen Nintendo dit jaar (2012, financieel jaar 2013) een operationeel verlies draait. Zowel Microsoft als Sony draaien een operationele winst.

Financiële Analyse: De Grote Drie

Het operationele inkomen van een bedrijf is echter niet heilig. Zo kunnen zaken die niet bij de core busine horen het uiteindelijke inkomen nog stevig beïnvloeden. Daarnaast kunnen de meeste bedrijven wel een paar keer verlies draaien voordat ze in de gevarenzone komen. Microsoft hikt al lang tegen een krimpende PC-markt aan en maakt pas sinds kort winst op zijn gamedivisie. Het bedrijf kan echter wel een gezonde balans overleggen, met een solvabiliteit van 2,6.

Cijfers Microsoft

2011 was een topjaar voor de Xbox 360, blijkt uit Microsofts jaarverslagen. In dat jaar wist de divisie waar de console onder valt een operationeel inkomen van 1324 miljoen dollar te scoren. Een cijfer dat voor een zeer groot deel toe te schrijven is aan de verkopen van de Xbox 360. Deze stijgende lijn die in 2010 werd ingezet, kon over 2012 niet worden doorgezet. Mede door de economische crisis en het vooruitzicht van een nieuwe generatie consoles, daalde de verkoop van de Xbox 360 en het Kinect-acce oire. Het operationeel inkomen kwam dat jaar neer op 364 miljoen dollar, maar is vooral zo laag door groeiende kosten (Samenwerking met Nokia, ontwikkeling van Xbox One).

Ondanks de daling zijn het toch geruststellende cijfers voor Microsoft, dat over de gehele linie eigenlijk al dertien jaar dalende cijfers rapporteert en met de originele Xbox nooit geld wist te verdienen. Zo lukte het Microsoft pas in het jaar 2008 voor het eerst een winst te behalen met de divisie waar de game-producten onder vallen (Entertainment and Devices, voorheen Home and Entertainment). In de jaren daarop verkocht het bedrijf veel consoles, maar kende het ook de nodige problemen met de ‘Red Ring of Death’, rechtszaken, en een uitloop van personeel.

Hoewel Microsoft zijn zaken eindelijk op de rit lijkt te hebben met de Xbox 360, dient de volgende generatie zich aan. Gezien de kracht van de Xbox One zijn er ongetwijfeld behoorlijke investeringen gedaan. Het goede nieuws is dat Microsoft zijn consoles echter vanaf dag één in ieder geval zonder verlies kan verkopen. Een prestatie die het niet eerder vertoonde.

Xbox als onderdeel van iets groters

De Xbox One moet dus het nieuwe paradepaardje worden van Microsoft, maar heeft in de aanloop naar de lancering vooral nog veel te bewijzen. Positief is wel dat het bedrijf een duidelijke visie heeft met zijn console en ook onmiddellijk geld kan verdienen in plaats van uitgeven.

Valkuilen liggen er voor de Xbox vooral in het feit dat er nog geen duidelijkheid is welke kant de nog aan te stellen nieuwe CEO op wil gaan. Microsoft heeft onder leiding van de vertrekkende Steve Ballmer onlangs voor een strategie gekozen waarbij Windows hét systeem moet worden dat op elk scherm te gebruiken is. De Xbox is daarbij instrumenteel om de strijd om het televisiescherm te winnen. Met een dalende PC-markt zou dit wel eens een zeer belangrijke markt kunnen worden voor Microsoft. Verhalen over het afstoten van de Xbox-divisie lijken dan ook vooral op onzin te berusten.

Alle gebruikte cijfers (mits dit niet anders aangegeven is) komen voort uit de jaarverslagen van de desbetreffende uitgevers.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou