Achtergrond

Final Fantasy XIV Stormblood

Alle bekende (en onbekende) feiten op een rij

Geschreven door Bastiaan Vroegop op
Later dit jaar verschijnt de tweede grote uitbreiding voor Final Fantasy XIV, genaamd Stormblood. Wat weten we tot nu toe over Stormblood en wat staat er mogelijk nog meer gepland voor de grote expansie? We zetten de bekende (en onbekende) feiten op een rij.

Final Fantasy XIV Stormblood op 20 juni

Om maar met het meest praktische te beginnen: de Stormblood-uitbreiding staat gepland voor 20 juni 2017. Het wordt een betaalde uitbreiding, net als voorganger Heavensward, waarvoor spelers eenmalig rond de 40 of 50 euro moeten betalen. Je bent niet verplicht om de nieuwe uitbreiding te kopen. Doe je dat echter niet, dan krijg je geen toegang tot de nieuwe gebieden of jobs. Daarnaast ben je dan niet in staat om hoger dan level 60 te komen.

Level 70 in Ala Mhigo

Het maximumlevel in Stormblood wordt namelijk verhoogd naar level 70. Spelers gaan naar Ala Mhigo, een staat die al jarenlang wordt bezet door de Empire. Het is vrij voor de hand liggend wat we daar kunnen aantreffen: we zullen vermoedelijk levellen met nieuwe verhaalmissies, kerkers en andere optionele queesten.

We hebben al een paar keer eerder gehoord over Ala Mhigo. De staat is de thuisplek van meerdere personages die we in het verhaal al zijn tegengekomen. De meest prominente is Yda Hext, een van de hoofdpersonen in het verhaal wier vader ooit in het verzet van Ala Mhigo zat. De kans is daarom groot dat zij een significante rol in het verhaal zal spelen.

De Monk-update

Er is nog een reden waarom Yda vermoedelijk belangrijk zal zijn in Final Fantasy XIV: Stormblood. Zij is binnen het verhaal van de game een van de belangrijkste Monks - een klasse die centraal staat in Stormblood. In de eerste trailer voor de uitbreiding zagen we er immers al twee tegen elkaar vechten.

Eén theorie is dat Yda zelfs in deze trailer zit. Het personage heeft tot nu toe nog nooit haar gezicht getoond aan ons, maar ze zou zomaar eens de blonde vechter uit de video kunnen zijn.

Red Mage in Stormblood

Een nieuwe uitbreiding betekent bij mmorpg’s vaak één ding: nieuwe klasses, oftewel 'jobs' in Final Fantasy XIV. Square Enix heeft vermoedelijk nog niet alle nieuwe jobs onthuld, maar de Red Mage hebben we wel alvast mogen zien.

De Red Mage wordt een combinatie tussen een zwaardvechter en een magiër. In een korte gameplayvideo is te zien hoe hij na het gebruik van een paar spreuken snel naar voren kan springen, om met een degen een paar steken uit te delen.

Wanneer je precies van een afstand of van dichtbij vecht, moeten we nog ontdekken. Eén ding is echter wel zeker: de Red Mage wordt een 'DPS', oftewel een personage dat zoveel mogelijk schade moet aanrichten.

Samurai, Blue Mage, Dancer of Puppeteer?

Het vermoeden is dat Square Enix in elk geval nog één nieuwe job zal aankondigen. In een inmiddels verwijderde tweet zei het bedrijf immers dat de uitbreiding er twee zal krijgen. Wat krijgen we er nog bij? Dat valt hoogstwaarschijnlijk af te leiden uit de kleding van hoofdproducer Naoki Yoshida.

Toen de FFXIV-baas de vorige uitbreiding aankondigde, droeg hij bijvoorbeeld een shirt van Batman. Dat was een hint naar Dark Knight, een job die later zou worden aangekondigd. De aankondiging van Red Mage werd voorgegaan van een Marvel-shirt met daarop Scarlet Witch.

En nu? De laatste keer dat we Yoshida zagen, droeg hij een t-shirt met daarop Spider-Man. Daarover bestaan inmiddels meerdere theorieën. Fans denken bijvoorbeeld dat daarmee de komst van Samurai is bevestigd. De Spider-Man-trilogie is immers geregisseerd door Sam Raimi, wat verdacht veel als Samurai klinkt.

Nog een theorie: Spider-Man draagt een rood met blauw pak, en Red Mage is net bevestigd. Zou deze worden vergezeld door de Blue Mage, die spreuken van monsters kan leren?

Of zou Spider-Man soms verwijzen naar de Puppeteer, die een pop gebruikt om mee te vechten? Het web van Spider-Man heeft immers verdacht veel weg van de draden van een marionet.

Vernieuwd vechtsysteem

Final Fantasy XIV krijgt met Stormblood een technische vernieuwing die van groot belang zal zijn: het vechtsysteem zal worden aangepast. Daarmee moeten gevechten verder worden gestroomlijnd. Details hierover zijn schaars, maar het betekent in elk geval dat Stormblood niet nog meer nieuwe vaardigheden voor iedere job toevoegt. Gelukkig maar, want de meeste spelers hebben al geen plek meer voor nieuwe vaardigheden op de knoppenlijst.

Final Fantasy XII-raid

In Stormblood krijgen we twee nieuwe raids, waaronder één ontworpen door het team achter Final Fantasy XII. Dit wordt een kerker voor 24 spelers, die vermoedelijk makkelijk genoeg is om met willekeurige mensen uit te spelen. Dat was immers ook het geval voor de 24-mans-kerkers die eerder in de game zaten.

We weten enkel dat de raid de naam 'Return to Ivalice' zal krijgen. Betekent dit dat we met onze personages in XIV gaan naar het land uit Final Fantasy XII? Het zou betekenen dat XII en XIV in hetzelfde universum bestaan. Bijzonder voor de Final Fantasy-reeks, waarin werelden vaak los van elkaar staan.

Het zou voor XIV echter niet ongehoord zijn om andere games in de reeks binnen zijn universum te betrekken. Tijdens evenementen in Final Fantasy XIV zijn personages uit delen XI (Shantotto) en XIII (Lightning) al eens naar Eorzea uit XIV gekomen.

Omega

De raid Omega wordt de lastigste content in de game, die met acht man tegelijkertijd kan worden gespeeld. Volgens Square Enix krijgt deze raid drie moeilijkheidsgraden - een stap verder dan de twee opties voor de raid Alexander in Heavensward. Er zal dus waarschijnlijk weer de mogelijkheid zijn om deze moeilijke content op een lager niveau te spelen, om zo in elk geval het verhaal door te kunnen spelen zonder serieuze raidgroep.

Er is al een paar keer gehint naar Omega in het verhaal van Heavensward en hij wordt zelfs expliciet bij naam genoemd in de trailer voor 3.5, de nieuwste update voor Final Fantasy XIV. Deze mysterieuze machine ligt al eeuwen te slapen, zonder dat iemand weet hoe hij geactiveerd kan worden. Vermoedelijk slaagt iemand daar in aan het einde van Heavensward.

Omega is een bekende voor Final Fantasy-fans: de robot komt al jarenlang voorbij in de reeks, meestal als een optioneel baasgevecht. Hij was waarschijnlijk de inspiratie voor het beruchte Omega Weapon in Final Fantasy VII. Het is bijna altijd een mechanisch superwapen, dat in staat is om bijvoorbeeld aardbevingen te veroorzaken.

Meer in februari

Nog niet alles over de nieuwe uitbreiding is aangekondigd. Dat zal vermoedelijk gebeuren op 18 en 19 februari. Dan vindt namelijk Fan Fest plaats in Frankfurt - de derde in een reeks evenementen waarop Final Fantasy XIV-fans samen kunnen komen. We zijn nu al benieuwd welk shirt Yoshida dan zal dragen.

Dit artikel delen:

Lees meer

De Nintendo Switch, bestellen of niet? - Gamer.nl-Podcast 102 Nintendo Switch hands-on
13

Reacties op: Final Fantasy XIV Stormblood

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ShadowKiller

  • 15 januari 2017 11:31
  Twee jaar geleden veel gespeeld. Nooit verder gekomen met FF XIV. Hoe is het nu met Final Fantasy? Zijn de servers nog een beetje druk? Is het te laat als ik weer opnieuw begin?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 15 januari 2017 13:56
  @ShadowKiller De servers zijn druk zat, sterker nog, FF XIV heeft buiten de piek momenten om zelfs meer spelers dan WoW. En het is nooit te laat om te beginnen. Het is ook helemaal niet moeilijk om andere spelers te vinden voor dungeons aangezien er altijd wel mensen zijn die een andere class of job aan t levelen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowKiller

  • 15 januari 2017 15:28
  @darkmanwls
  Ik ben hem nu aan het downloaden. Wat is een goede en drukke server? :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 15 januari 2017 16:48
  @ShadowKiller
  Zit zelf op Phoenix. Bijna een jaar geleden voor het laatst gespeeld, maar ga 'm ook weer even installeren, blijft een super goede MMO en een VEEL beter Final Fantasy dan het drama dat FFXV heet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Degoedheiligman

  • 15 januari 2017 17:58
  @Sander999 mij lijkt het ook leuk. Heb vroeger veel wow gespeeld. Spelen jullie dit op PC of op Console, heb tegenwoordig alleen nog een ps4. Is dit wel leuk op een console? Hoe zit dat met groepen vinden?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 15 januari 2017 18:33
  @Degoedheiligman Hij is op de ps4 prima te spelen, je kan er zelfs gewoon een muis en keyboard aan hangen en dan speelt ie precies zo als op de pc. Groepen vinden gaat prima, er is een goed werkende group finder voor dungeons etc. En er zijn altijd wel guilds te vinden die nieuwe leden aannemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cornish

  • 16 januari 2017 15:19
  @Degoedheiligman Vorige week begonnen op PlayStation 4 (Daarvoor even gespeel na de re-release). Met de controller valt bijna alles prima te doen. Voor het typen en navigeren van het instellingen menu heb ik er wel een toetsenbord en muis bij gepakt. Dat kan wel op de console, maar is echt super sloom.

  Op de meeste drukke servers kun je veelal geen personage aanmaken (of alleen op momenten dat het er rustig is), maar dat geeft niet zoveel, want zelfs de "dode" servers zijn verre van dood. Zit zelf op Lich en kom constant mensen tegen… en steden zijn gewoon bijna irritant druk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 15 januari 2017 18:36
  @ShadowKiller Ik speel op Cerberus, daar heb ik eigenlijk altijd gespeeld en het is er druk genoeg dat er vooral 's avonds vaak wel een queue is (gelukkig niet zo erg dat je uren moet wachten, vaak is t 10 tot hooguit 30 seconden)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  water

  • 15 januari 2017 19:28
  @darkmanwls
  Zit ook op cerberus, ben wel al een tijd gestopt hehe

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Humpdog

  • 15 januari 2017 16:58
  Zijn er maandelijkse kosten?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 15 januari 2017 17:25
  @Humpdog
  Ja, 12 euro voor 1 character per server en 15 euro voor 8 characters per server

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 15 januari 2017 18:38
  @Sander999 Je kan via sites als kinguin een pass voor 2 maanden kopen voor 20 euro. Dat is full access dus 8 chars per server

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 16 januari 2017 08:19
  @darkmanwls
  Kijk, dat zijn goede tips. Thanks.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.