Achtergrond
Ratchet and Clank

Filmreview: Ratchet and Clank

Zelfde verhaal. Zelfde personages. Minder plezier.

Geschreven door Sam Beesems op

Na de talloze avonturen van Ratchet en Clank, zou je denken dat de bodem van de inspiratiebron inmiddels wel is bereikt voor het onwaarschijnlijke duo. Dat de nieuwste game in de Ratchet & Clank franchise een remake van het eerste deel is lijkt overtuigend bewijs voor deze conclusie. Toch begeven deze helden zich sinds kort op voorheen onontdekt gebied: het witte doek.

Goed, een compleet nieuwe ervaring zal het voor de gemiddelde kijker niet zijn. Sterker nog: Ratchet & Clank-fans zullen dezer dagen een déjà vu van galactische proporties ervaren, want zowel de film als de remake vertellen hetzelfde verhaal. Buitengewoon begaafd monteur Ratchet droomt ervan om onderdeel uit te maken van het elite politiekorps dat de Space Rangers heet. Logischerwijs is dat een uitdaging waar Ratchet niet meteen in slaagt, dus is het maar goed dat een buitenaardse kracht het voortbestaan van een aantal naburige planeten in gevaar brengt. Ratchet wordt onbedoeld meegesleurd in dit conflict en ontmoet daar de kleine robot Clank, die ondanks het feit dat hij eigenlijk een productiefout is over uitzonderlijke kwaliteiten blijkt te beschikken.  

De gameremake introduceert vervolgens nieuwe opties, wapens en verhaalelementen om maar meer dan een opgepoetste kopie van het origineel te zijn. Dat betekent dat de film te midden van dit feest der herkenning ook iets nieuws moet brengen om niet slechts een aaneenschakeling van cutscenes uit eerdere games te worden – met het risico dat de film een onherkenbaar relaas wordt dat de beste aspecten van de game-franchise negeert.

Helaas is dat precies wat de film doet. Veel van de voor de gamer zo herkenbare zaken zijn niet of nauwelijks terug te vinden in de filmische vertaling van dit verhaal. Dat begint al bij het ge-/misbruik van de vele gadgets in het arsenaal van Ratchet. De iconische Omniwrench 8000-sleutel wordt welgeteld één geer gebruikt en geen enkel wapen krijgt een dikke upgrade. Daarmee negeert de film een paar van de meest fundamentele bouwblokken van de game-franchise. De grootste misdaad die de Ratchet & Clank-film op dit gebied begaat is de afwezigheid van de discogranaat. Zelden is de humor en gameplay van een game zo goed gevat in één item, maar de studio achter deze film laat zulke voor de hand liggende inspiratie onbenut. Enorm jammer, want een Ratchet & Clank-avontuur is niet compleet zonder komisch geknal.

Ratchet and Clank

Geen connectie

Op wapengebied is de film dus geen warm bad voor fans van de franchise, maar dat moet de onwetende bezoeker niet deren. Personages zijn gelukkig voorzien van de uitvergrote persoonlijkheden zoals we die uit de game-franchise gewend zijn. Zo is Captain Qwark zoals altijd een domme blaaskaak, blijkt Dr. Nefarious nog steeds zo gek als een deur en is Clank de stem der wijsheid die tegen beter weten in genegeerd wordt. Diep gaat de film niet – maar de crisis die zich in het universum ontvouwt heeft geen uitgebreide dialoog of een moraal nodig, maar een onwaarschijnlijk duo helden en een hoop cartooneske actie.

Ondanks het gebrek aan hilarisch wapentuig zit het met die actie nog wel goed. Ratchets vasthoudendheid en Clanks vindingrijkheid zorgen voor een samenwerking die even effectief als explosief blijkt te zijn. Deze karaktertrekken kent de gamer die ooit een van hun games heeft gespeeld maar al te goed. Toch zal diezelfde gamer bij het kijken van de film een trieste ontdekking doen: Ratchet en Clank hebben op het witte doek geen chemie. Waar eerdere avonturen van het duo draaiden om een onwaarschijnlijke maar unieke vriendschap, is hier weinig van die vriendschap te merken. Clanks spitsvondigheid wordt zelden beantwoord en Ratchets flauwe grappen laten de kleine robot ijskoud. Er is geen enkele overwinning in de film terug te leiden naar de unieke band die de twee personages zouden moeten hebben. Sterker nog: Ratchet is zo bezig met zijn held Captain Qwark en zijn eigen roem dat het hele avontuur een beetje als een egotrip begint aan te voelen, zonder dat Clank daar echt tegenwicht aan kan geven. Door het gebrek aan chemie is zo’n beetje de essentie van de hele franchise niet terug te vinden in deze film, wat het kijkplezier allerminst ten goede komt. 

Ratchet and Clank

Als de onwaarschijnlijke band tussen een haarbal en een robot niet uitgediept wordt, dan rest er enkel nog de grote dosis humor waar de avonturen van deze twee doorgaans mee gevuld zijn. Op een enkele visuele grap na, valt er echter weinig te lachen. De grappen die voorbij komen zijn vaak te makkelijk en vlak om echt een lach aan het publiek te onttrekken. Sterker nog: de voorstelling die Gamer.nl bijwoonde zat vol met kinderen in de leeftijdsgroep van vijf tot tien jaar oud en het bleef muisstil tijdens het gros van de grappig bedoelde momenten.

Met het welbekende plot van de Ratchet & Clank-film is weinig mis, maar het gebrek aan humor, chemie en bizarre wapens zuigt alle ziel uit deze Hollywood-adaptatie. Daarin trekt de film onbedoeld een parallel met de iconische maar eeuwig sukkelende Captain Qwark: de bedoelingen zijn goed, maar de uitvoering is spectaculair dramatisch. 

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

President van Platinum Games vertrekt bij studio Shadow Complex Remastered verschijnt 3 mei voor PS4
14

Reacties op: Filmreview: Ratchet and Clank

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 21 april 2016 16:14
  Jammer om te lezen, nu had ik toch al niet veel hoop ij deze film maar toch. Ik vind het trouwens een kwalijke zaak dat veel animatie films in Nederland enkel met NL stemmen in de bios draaien. Ik ga deze film wel een keer kijken als de blu ray er is ( met Engelse stemmen uiteraard ) maar een goeie game verfilming verwacht ik niet.

  Nee ik vestig mijn hoop toch echt liever op de warcraft film en vooral op de AC film

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 21 april 2016 16:51
  @coola Dat is het inderdaad. Net of jong en oud niet wat Engels bij mogen leren! Niks mis met ondertiteling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 21 april 2016 16:59
  @XtraLinkUK

  De reden is vrij simpel hoor waarom al die animatie films en cartoons gedubbed worden. Ze kunnen geld verdienen door series zoals dora the Explorer te maken, en tja dan mogen gewone cartoons natuurlijk de kinderen geen Engels leren.

  Ik heb engels geleerd door onder andere TMNT, biker Mice from Mars, Transformers en King Arthur and The Knights of Justice etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 22 april 2016 03:54
  @coola Ja want het is ook zo fijn voor kinderen als ze geen hol van de film snappen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 22 april 2016 09:33
  @Hellraidermike

  Oh ja de jeugd van de jaren 80 / 90 heeft nooit wat van de films begrepen zeker ? Flikker toch op man ik en iedereen van mijn generatie hebben films en series gewoon kunnen volgen ondanks het allemaal in het Engels was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 22 april 2016 12:34
  @coola

  Kan je reactie begrijpen cool, ik zit ook niet op Nederlands ingesproken meuk te wachten.
  Toch vind ik dat dit soort films in 2 soorten talen uitgezonden moeten worden, 1 met NL subs en de ander met NL ingesproken.
  Punt is ik vind dat kinderen vooral aangezet moeten worden tot het leren van de Nederlandse taal en dan later zelf kunnen kiezen of ze het liever in het engels kijken of niet, maar je moet het niet gaan verplichten door alleen de engelstalig versie uit te zenden want zo leren de kinderen het niet.

  We leven in Nederland waar op de 1e plaats de Nederlandse taal op nummer 1 moet staan (m`n mening), alle andere talen zijn een optie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 22 april 2016 13:03
  @coola ik snap je reactie ook wel coola, dat is denk ik ook de reden waarom Nederlanders zoveel beter engels spreken dan onze buurlanden. Ik kijk zelf nog steeds graag naar animatie films met de originele stemmen. Er is ook vaak sprake van typecasting en dat hoor je… de stemmen kloppen zoveel beter bij het beeld. Animaties worden ook pas NA het inspreken gemaakt. Dat heb ik bij engelse films maar ook bij franse films (astrerix en obelix, of ) Dragonhunters (Chasseurs de dragons).

  Toch is het wel zo dat bijv. mijn zoontje van 4 veel beter gefocused is op nederlandstalige films dan op buitenlandstalige films. Ik ben altijd blij als er 2 versies zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 23 april 2016 09:33
  @coola
  Duidelijk dat jij geen kinderen hebt. Mijn dochter van 2 begrijpt geen reet van Engels. Dus ja; ik vind het fijn dat Dora in het Nederlands is.

  Ik heb ook Engels geleerd van He-Man en dergelijke tekenfilm series, maar wel 'pas' toen ik 8 was.

  @ShadowX
  Mooi gezegd, had het niet beter kunnen verwoorden. Dat dus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 23 april 2016 10:20
  @Sander999

  Ik heb idd nog geen kinderen. Maar ik was 4 toen ik Engels begon te leren.

  En ik vind het totaal niet erg dat de cartoons gericht op peuters en kleuters in het Nederlands zijn. Maar cartoons gericht op oudere kinderen horen gewoon de originele taal te zijn.

  Animatie films in de bios moeten zowel in het Engels als Nederlands gedraaid worden en niet zoals nu enkel in het Nederlands.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 22 april 2016 12:37
  @Hellraidermike Dat leren ze vanzelf wel. Ze zien de plaatjes, ze leren lezen, en ze leren sneller Engels dan dat je voor mogelijk houdt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 22 april 2016 21:51
  @JaapGoose


  Ik weet allemaal wel hoe het werkt, ik heb engels geleerd van call of duty (geloof het of niet, maar hele avonden engels praten dan leer je wat :P)

  Maar dan nog vind ik niet dat je moet dwingen om kinderen perse in film te laten zien waarvan ze geen, of weinig van kunnen begrijpen.
  Je moet ook een optie voor nederlands bieden.
  Aangezien kinderen al nederlands kennen is het veel beter te begrijpen, en voor een kind ook leuker.

  Je gaat toch naar de film, zodat je plezier beleeft. En niet omdat je dan iedere 5 minuten aan je vader moet vragen wat er nou eigenlijk allemaal gebeurt. Dat is gewoon dom.
  En als niemand je uitlegt wat al die woorden betekenen, dan kan je het ook nooit leren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  robixh

  • 21 april 2016 18:13
  Jammer dat ie tegenvalt. Komt er ook nog een review van de game?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 21 april 2016 18:58
  Zeer goed geschreven recensie, ondanks een stuitend gebrek aan paardenpoëzie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 22 april 2016 13:22
  Filmreview ?

  Nou ja ik voeg je toe op hyves
  Welkom in 2016

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.