Veel gamers met een moderne internetverbinding staan tegenwoordig al vreemd te kijken als de snelheid van een willekeurige download onder de 25kb/s valt. Met de komst van ADSL en Kabel zijn we namelijk wel gewend om de nieuwste gamedemo's, filmpjes en muziek van het internet te downloaden alsof we er een enorme cd-rom drive bij hebben gekregen.

Nu het aantal Mbit bij providers de deur uit vliegt is er een nieuwe bottleneck voor al dat downloadplezier, namelijk de servers die de enorme hoeveelheid vraag van data niet meer kunnen verwerken.

Maar nu gamedevelopers de gewoonte hebben om demo's online te plaatsen van honderden megabytes groot zijn er nog maar weinig bedrijven/sites die de bandbreedte ter beschikking willen stellen voor dit soort 'nobele doelen'.

Ook het grote GameSpy dat zo invloedrijk werd dankzij het hosten van alle mogelijke sites en files, realiseerde dat al die verborgen downloads een enorm zwart gat vormden waarin eindeloos geld werd gestort. Fileplanet werd uit de grond gestampt en zo kon het peperdure filemonster enigzins in bedwang worden gehouden.

Maar hoe populairder GameSpy werd en hoe meer gamedevelopers exclusief downloads gingen hosten bij Fileplanet, des te meer werd duidelijk dat GameSpy het op lange termijn niet vol kan houden om 's werelds centrale gamedownload-site te spelen.

Wat doet een site op het moment dat er een geldtekort is? Juist, er wordt een nieuwe en betalende abonnementsvorm gestart! Het onderhouden van al die webdiensten kost namelijk net als het uitgeven van een gamesmagazine bakken met geld. En daarbij kan je niet overleven uit de magere inkomsten van advertenties.

Voor Fileplanet was dit alles genoeg om enkele maanden terug een nieuwe betaalde dienst te starten 'Personal Server'. Wij keken eens naar de voordelen van deze dienst en of dat het geld ook echt waard is. Is dit namelijk een wanhopige poging om voor dezelfde service geld te vragen of is het eindelijk een volwassen gamedienst?

Subscription

Lid worden van Personal Fileserver is binnen 5 minuten gedaan. Zolang je bent geregistreerd als GameSpy gebruiker en je jouw creditcard-gegevens hebt opgegeven kan je de magische wereld betreden die Fileplanet heet. Voor een maand betaal je een kleine $8,-, iets meer dan de prijs van een gemiddeld computer-magazine in de winkel.

De download

Wie ooit een demo of file op Fileplanet heeft gedownload weet dat het systeem werkt met een wachtrij. Wil je een demo binnen halen dan sluit je achteraan de rij en wacht je gemiddeld een half uur.

Met personal fileserver kan je gelukkig direct beginnen met het binnen halen van files, maar dan begint de teleurstelling pas.

Waar ik namelijk met m'n XS4All ADSL abonnement (100kbs down / 32kbs up) op de publieke Fileplanet een snelheid haalde tussen de 10 en 20kbs moet ik het op de personale fileserver met 5 tot 15kb per seconde doen!

Dit is geprobeerd met meerdere files en helaas werd de snelheid er geen haar beter op. De publieke servers bleven echter een stabiele 10kbs houden.