Voetbal, toch wel dé sport bij uitstek in ons koude Nederland. Duizenden mensen rijzen jaarlijks af naar andere landen om hun favoriete team te zien spelen, en ook duizenden blijven thuis op de bank hangen om 90 minuten top sport te zien. Maar dat voetbal ook een andere tak kent, is bij veel van die bankhangers niet bekend. Straatvoetbal dat veel sneller speelt, met veel minder spelers en waar tricks worden uitgehaald met een bal waarvan je ogen het niet meer bij kunnen houden, grijpt de kroon. Samen met Electronic Arts geven we je een korte kijk in hoe Fifa Street, dat geheel draait om straatvoetbal, tot stand is gekomen.

Fifa Street geeft je de mogelijkheid om een straatvoetbal team samen te stellen waar jij de controle over hebt. Spelend over de gehele wereld, moet je met de snelste tricks en met de vaagste balletjes het zien te schoppen naar een wereld overwinning. Maar deze tricks en moves zijn allemaal tot stand gekomen met behulp van “Motion capture” ofwel het opnemen van de bewegingen van acteurs of in dit geval topsporters. Nu kan je natuurlijk niet zomaar iemand neerzetten voor een groen doek met een raar pakkie aan, maar heb je mensen nodig die echt weten waar ze mee bezig zijn.

Electronic Arts trok de hulp aan van Lenny Netteb, een straat voetballer waar je toch wel U tegen mag zeggen. Hij is onder andere te zien in veel reclames van Nike, doet foto sessies met Figo, Roberto Carlos, Totti en Claudio Lopez en verschijnt regelmatig met zijn gezicht op billboards. Maar omdat Lenny natuurlijk niet alle bewegingen voor zijn rekening kon nemen, werd ook zijn goede vriend Edward van Gils aangetrokken. Edward en Lenny kennen elkaar al heel wat langer en hebben samen al eens gespeeld in onder andere een korte voetbal film met de naam League of Legends en diverse reclames.

De moves in Fifa Street zijn allemaal tot stand gekomen door gebruik te maken van Motion Capture. In het onderstaande filmpje kan je zien hoe Edward en Lenny in hun motion capture pakken een aantal tricks uitvoeren voor de camera.

Motion Capture Divx (15mb)

Wat blijft er nou over van al die inspanning? Een wireframe model dat dezelfde bewegingen uitvoert als dat de acteur of speler zojuist verrichtte. In het geval bij Fifa Street zijn dat de verschillende schoten, tricks, moves en slidings. Enkele voorbeelden hiervan kan je hieronder terug vinden.

Wireframe Movie "Juggle" (800 kb) Wireframe Movie "360 spin" (800 kb) Wireframe Movie "Omhaal" (200 kb) Wireframe Movie "Flip Juggle" (3 mb)

Dat spelers als Lenny en Edward weten waar ze mee bezig zijn, houdt niet in dat de gevestigde orde aan “normale” voetballers dat ook weet. Is een Beckham of een van Nistelrooij wel bekend met wat het inhoud om straat voetballer te zijn. Bij Electronic Arts nemen ze in ieder geval niet het risico, want wat is nou makkelijker dan het gezicht van Beckham op de wireframe van Lenny of Edward te plakken. Hoe ziet zoiets er dan uit? Als volgt:

Beckham Juggle (13 mb)

De inspanning die beide heren voor hun rekening hebben genomen om Fifa Street zo realistisch mogelijk te maken is duidelijk te zien. En het uiteindelijke resultaat van al deze ingespeelde moves, tricks, slidings en schoten mag er dan ook zijn. Dat het er goed uitziet, kan je zien in de trailer van Fifa Street.

Fifa Street Quicktime Trailer (15mb)

Al het motion capture werk van Lenny en Edward werpt zijn vruchten af in zowel de introfilmpjes als in de uiteindelijke gameplay. Want ook jouw zelf gemaakte personage zal de tricks en moves kunnen uitvoeren die beide heren hebben ingespeeld. Maar wil je met de echte meesters van het straatvoetbal aan de slag, dan kan je ze unlocken als extra personages in Fifa Street.

Je kunt Fifa Street op 10 maart in de winkelschappen verwachten. Wil je echter nog meer weten over Fifa Street, lees dan gerust onze review nog eens door.

(Voor sommige van de komende filmpjes kan het zijn dat je een DivX plugin nodig hebt.)