Nederland

Kampioen: Ajax
Tweede: PSV
Topscoorder: Fischer

De 4-0 vernedering bij PSV omschreef perfect de traditionele herfstdepressie van Ajax, maar volgens FIFA 14 komen de Amsterdammers daar voor de vierde keer bovenop. Vooral door een weergaloze Viktor Fischer die met 23 goals en tien assists zowel de meeste goals als de meeste assists geeft. PSV heeft welgeteld één punt meer dan Vitesse en prolongeert daarmee de tweede plaats.

Ajax wint het kampioenschap volgens FIFA 14 op basis van zijn verdediging. Over het hele seizoen krijgt Ajax maar 16 tegengoals, met Vermeer in de goal en Van der Hoorn als verdedigingspartner van Moisander. Ter vergelijking met de echte wereld: Ajax heeft nu al 13 tegengoals. PSV krijgt bijna twee keer zoveel goals tegen, maar wint de thuiswedstrijd tegen Ajax wel met 2-0. En hoe staat het met de spelers van het verrassende PEC Zwolle? Die degraderen.

Engeland

Kampioen: Chelsea
Tweede: Liverpool
Topscoorder: Van Persie

Wij voorspelden Manchester City en Tottenham Hotspur als de twee beste teams, maar die eindigen volgens FIFA 14 respectievelijk vierde en vijfde in de Engelse competitie. Veel scheelt het overigens niet, want het verschil tussen de nummer één en vier is maar vijf punten. Een indrukwekkende Van Persie zet met de eveneens in vorm verkerende Rooney Manchester United op de derde plek.

Wat opvalt aan het kampioenschap van Chelsea is dat er geen enkele speler in de top tien van topscoorders staat en dat geen enkele speler er qua rating bovenuit steekt. Het lijkt voornamelijk op een collectieve prestatie. Ramires en Mikel zijn degenen die de vele snelle en behendige spelers flink ontlasten. De verrassende tweede plek van Liverpool is volledig te danken aan Coutinho en Suarez. Een leuk detail is overigens de goede Nederlandse inbreng bij diverse clubs. Van Wolfswinkel behoedt Norwich City praktisch in zijn eentje van degradatie, terwijl Vlaar een betrouwbare verdediger is bij Aston Villa

FIFA 14

Spanje

Kampioen: FC Barcelona
Tweede: Atletico Madrid
Topscoorder: C. Ronaldo

Iedereen zou voorspellen dat Real Madrid minimaal in de top twee zou staan, maar zelfs met de toevoeging van Bale worden ze volgens FIFA 14 geen kampioen. Het scheelt echter maar bar weinig want zowel Barcelona als Atletico hebben 87 punten, terwijl Real er 86 heeft. Het verschil in doelsaldo tussen de nummers één en twee is overigens ook maar één doelpunt. Een dergelijke spannende ontknoping zouden we alleen maar toejuichen.

Opvallend is dat bij FC Barcelona niet Messi de grote ster is maar Iniesta. Sterker nog, Messi maakt in de gehele competitie maar tien goals. Een aantal waar hij in het echt nu al bijna tegenaan zit. Het kan zijn dat Messi als spits fysiek vrij goed wordt tegengewerkt door de gemiddelde Spaanse verdediger. Er vallen meer spelers negatief op. Zowel Bale als Neymar stellen enorm teleur met hun inbreng. De hoge positie van Atletico Madrid komt onder andere door Diego Costa en David Villa, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat Atletico thuis met 3-1 van Real Madrid wint.

Duitsland

Kampioen: Bayern Munchen
Tweede: Borussia Dortmund
Topscoorder: Lewandowski

Geen verrassingen in Duitsland. Bayern Munchen wordt kampioen en Borussia Dortmund komt daar net achter. Niet heel gek, want Bayern Munchen heeft over elke linie simpelweg de betere spelers. Teleurstellend is overigens de slechte inbreng van Robben, die wel een hoop wedstrijden speelt, maar geen enkel doelpunt maakt. Als Lewandowski volgend jaar transfervrij naar Bayern vertrekt zal deze uitslag volgend jaar weer precies hetzelfde zijn.

Frankrijk

Kampioen: AS Monaco
Tweede: PSG
Topscoorder: Falcao

Wij hadden het sterrenensemble van PSG aan de top verwacht, maar FIFA 14 ziet AS Monaco als het beste bij elkaar gekochte team. Het verschil zit hem vooral in de wedstrijden tegen de kleine clubs, want PSG veegt AS Monaco in onderlinge duels wel twee keer met 3-0 van de mat.

AS Monaco is wel volledig afhankelijk van Mouthinho, Rodriguez en vooral Falcao. De rest loop er maar bij voor opvulling en balans. PSG heeft Motta en Matuidi voor diezelfde balans, maar Ibrahimovic heeft niet zijn sterkste seizoen. Doordat Ibrahimovic en Cavani niet het gewenste koningskoppel vormen speelt het team maar liefst negen keer gelijk.

FIFA 14

Italië

Kampioen: Juventus
Tweede: Napoli
Topscoorder: Ljajic

Zoals we hadden voorspeld wordt Juventus met afstand kampioen en is Napoli de beste van de rest. Het verschil tussen Napoli en de nummer zes Lazio is daarbij maar één punt. De traditionele topclubs AC Milan en Inter eindigen respectievelijk vijfde en zevende.

Met Tevez heeft Juventus de topspits waar de rest van het team omheen functioneert. Op een zuinige manier, met weinig goals en nog minder tegengoals, blijft Juventus de gehele competitie fier overeind. Napoli heeft net als Juventus enorm veel baat van zijn nieuwe topspits, Higuain. Met Zuniga op de zijkanten en Hamsik als aanvallende middenvelder maken ze meeste goals van de competitie. De verrassende topscoorder is overigens Ljajic, die het AS Roma van Strootman op de derde plek schiet.

Champions League

Winnaar: Bayern Munchen
Tweede: FC Barcelona
Ajax wordt laatste in de groepsfase
Speler van het toernooi: Eto’o

Volgens FIFA 14 prolongeert Bayern Munchen voor het eerst in de geschiedenis de Champions League. Dat doet het door in de finale met 2-1 van FC Barcelona te winnen. In de halve finale winnen ze na strafschoppen van Chelsea, waar vooral Eto’o in bloedvorm verkeert. Hij wordt topscoorder met negen doelpunten en wordt daarmee uitgeroepen tot de speler van het toernooi. De finale wordt overigens gespeeld zonder Ribery en Messi. Die zijn dan namelijk geblesseerd.

FIFA 14 heeft weinig vertrouwen in Ajax. Het team haalt in de hele groepsfase maar één puntje thuis tegen Milan en scoort maar twee goals. Overigens krijgt Ajax ook in FIFA een 4-0 nederlaag bij Barcelona om de oren. De overige uitslagen zijn geen vernederingen. Opvallend is verder dat Celtic door gaat en AC Milan derde wordt.

Wereldkampioenschap

Winnaar: Spanje 
Tweede: Engeland
Nederland wordt uitgeschakeld in de 8ste finale
Speler van het toernooi: Rooney

Volgens FIFA 14 gaan we geen al te leuk WK tegemoet. Spanje wint voor de tweede keer op rij en Nederland wordt uitgeschakeld bij de laatste 16. Alweer door Portugal. Verrassend genoeg verliest Engeland met een magere 2-1 de finale, na een sterk toernooi van Rooney en Wilshere. Het land waarvan wij verwachtten het beste landenteam te zijn, Brazilie, verliest in de halve finale van Engeland.

Nederland wordt dus kansloos geacht op het WK. Ervan uitgaand dat Nederland nog bij de beste acht landen terecht komt, rolt er een redelijk gunstige loting uit de simulatie van FIFA 14. Een simulatie die overigens niet helemaal compleet is, aangezien landen als Japan of Iran helemaal niet aanwezig zijn in FIFA 14. Nederland komt terecht bij Amerika, Rusland en Nieuw-Zeeland. Het landje wordt daarbij nog op het nippertje tweede na een gelijkspel tegen zowel Rusland als Amerika en een winst tegen Nieuw-Zeeland. Alle gemaakte goals komen op de naam van Van Persie en Robben, terwijl Sneijder een verschrikkelijk toernooi speelt. Overigens doet België het beter. Die worden in de kwartfinale uitgeschakeld door Spanje.