FIFA predikt ieder jaar weer enorm vernieuwend te zijn. Vaak wordt één feature centraal gesteld, welke vervolgens het speerpunt is van al het promotiemateriaal dat van de game de deur uit wordt gedaan. FIFA 06 pakt dit ietwat anders aan, door niet één specifieke verbetering te pikken, maar de term Totaal Voetbal in de schijnwerpers te zetten. De hele game is voor FIFA 06 op de schop gegaan, inclusief de verschillende speelmodes. Voordat we overgaan tot de beoordeling van FIFA 06, zetten we eerst alle speelmodes nog voor je op een rijtje.

De term Totaal Voetbal kennen we in de Nederlandse vertaling van niemand minder dan de Generaal, Rinus Michels. De onlangs overleden voetbalster introduceerde de spreuk in de jaren '70. Totaal Voetbal houdt in dat er overal op het voetbalveld positiewisseling plaatsvinden: verdedigers stomen mee op, aanvallers verdedigen mee en ook de keeper is nauw betrokken bij het veldspel. Dit voetbalidee uitwerkende, leverde Michels veel succes op als trainer. Hij won met Ajax eenmaal de Europa Cup 1 (Champions League van tegenwoordig), wist Nederland in 1974 naar de finale van het WK te loodsen (uitslag onbekend..) en won in 1988 het Europese Kampioenschap met Nederland.

EA Sports bedoelt hoogstwaarschijnlijk net iets anders met Totaal Voetbal. Men duidt op het feit dat voor FIFA 06 niet alleen heel gespecialiseerd gewerkt is, maar men naar de algehele beleving en speelbaarheid van het spel heeft gekeken. Hoe zien we dit terug in de game? Allereerst natuurlijk in het veld zelf. Om nog enige stof over te houden voor de beoordeling, zullen we hier niet te diep op ingaan. Feit is wel dat de game dynamischer aanvoelt en er ook echt gesleuteld is aan de gameplay, waarbij enig kopieerwerk van het realistische broertje niet geschuwd is. Kijken we verder dan de belevenissen op het veld, dan zien we dat ook het aantal modes flink is uitgebreid.

De Totale Verpakking (okay, genoeg woordspelingen) is door de vermenigvuldigingsmachine gegaan. Grootste vernieuwing, of verbetering, is de Manager mode. De carrière mode van FIFA 2005 is sterk verbeterd en we hebben nu met een halve versie van Total Club Manager te maken. Je krijgt aan het begin van je carrière als trainer een aantal clubs voorgeschoteld die jou graag inlijven als manager en kunt na het kiezen van een vereniging aan de slag gaan. De clubs waaruit je kunt kiezen bevinden zich nog in het lagere segment; direct gaan trainen bij Real Madrid is er niet bij. Nog voordat je ook maar iets kunt uithalen, is het eerst zaak een lucratief sponsorcontract af te sluiten. De sponsoren verschillen van elkaar doordat de één bijvoorbeeld meer premie per gewonnen wedstrijd geeft, terwijl de andere een smak geld overmaakt nadat je een prijs gewonnen hebt. Afhankelijk van de club en je verwachtingen voor het seizoen, dien je een keuze te maken.

Eenmaal aangekomen in het centrale menu is er een hoop mogelijk. Je kunt spelercontracten vernieuwen of verlengen, de transfermarkt opgaan, je team vormgeven, de kwaliteiten van je technische staf verbeteren, scouts op pad sturen om nieuwe sterspelers te zoeken, en ga zo maar door. Hoewel het nog geen volwaardige simulatie is, is de mode zo uitgebreid dat je naast het spelen van de wedstrijden ook nog genoeg plezier kunt beleven in enkel het menuutje.