Hoewel de naam F.E.A.R. staat voor First Encounter Assault and Recon, geeft de term natuurlijk ook aan dat de game garant staat voor een aantal “creepy” momenten. De eerste singleplayer demo heeft in ieder geval al een flink aantal hartverzakkingen veroorzaakt. De reden dat de schrikeffecten in F.E.A.R. zo effectief zijn, komt door de wijze waarop de ontwikkelaar gebruik hebben gemaakt van beproefde effecten, die al een lange tijd worden gebruikt in de filmindustrie. Het is daarom ook niet vreemd dat het enge meisje dat opdoemt in F.E.A.R. gebaseerd is op een aantal huiveringwekkende vrouwelijke filmkarakters. Wij kijken voor de gelegenheid maar eens naar een aantal fims met de meest memorabele “scary chicks”. The Exorcist

Wat zou er gebeuren als een jong meisje bezeten wordt door de duivel himself? Wel, de film The Exorcist laat het in detail zien. In de film is te zien hoe Rena, een meisje van 12, bezeten is van de duivel, terwijl twee priesters hem proberen uit te drijven. Onder invloed van de duivel doet Rena dingen die alleen bedacht kunnen worden door de duivel zelf. Expliciete scènes en zeer grof taalgebruik zijn aanwezig gedurende de film. Volgens velen is The Exorcist de beste horror film aller tijden.

The Ring (Ringu)

The Ring is de film die er voor heeft gezorgd dat Japanse horror ook in het Westen is doorgebroken. De dodelijke sfeer en de welgeplaatste schrikeffecten maken het volgens velen de beste horrorfilm van deze tijd. Alles draait in The Ring om een videoband, die ervoor zorgt dat alle mensen die het bekijken binnen korte tijd doodgaan. De overledenen lijken zich te hebben doodgeschrokken en de oorzaak hiervan blijkt een jong zwartharig meisje te zijn. Een vrouwelijke reporter gaat op onderzoek uit, om zo de vloek die op de videoband rust, te verbreken. Japanse horror op z'n best.

Misery

De bekende schrijver John Sheldon komt na een ernstig ongeluk terecht in de handen van zijn “number one fan” Annie. Ze is mentaal echter een beetje labiel. De aankondiging van Sheldon om op te houden met zijn boekenserie, schiet in het verkeerde keelgat bij Annie. Zij houdt hem gevangen om hem te dwingen een nieuw boek te schrijven en schuwt daarbij geen middel. Een van de meest memorabele en pijnlijke scènes is waarin Annie de enkels van John opnieuw breekt. Een fan die je niemand toewenst.

Carrie

Carrie is een meisje dat een zeer ongelukkige jeugd kent. Niet alleen wordt ze gepest en vernederd op school, maar ze heeft ook nog eens een krankzinnige moeder die haar fysiek en mentaal mishandelt. Als ze tijdens haar schoolbal, in de aanwezigheid van alle leerlingen, voor de laatste keer vernederd wordt, neemt ze wraak. Ze blijkt namelijk telekinetische krachten te hebben en ze gebruikt deze om dodelijk wraak te nemen op iedereen om haar heen.

Christine

Een vreemde eend in de bijt, want het karakter Christine is in de gelijknamige film een auto. Een auto met gevoelens. Romantische gevoelens welteverstaan, want Christine wil haar mannelijke eigenaren niet delen met andere vrouwen. En gezien het feit dat Christine bestaat uit een paar duizend kilo aan metaal is het dus oppassen geblazen. Christine brengt in deze klassieker van schrijver Stephen King en regisseur John Carpenter verschillende mensen om zeep, nadat ze opnieuw is opgeknapt door haar nieuwe eigenaar. De manieren waarop dit gebeurd zijn soms voorspelbaar, maar vaak ook erg origineel. De methoden van Cristine hebben echter één ding gemeen: de slachtoffers komen stuk voor stuk zeer pijnlijk aan hun eind.