Wat krijg je als je een ingewikkelde doos openmaakt na een serie mysterieuze puzzels? Een nieuwe doos die je moet openen met nog een serie mysterieuze puzzels, natuurlijk! Dat is althans het idee achter The Room, een puzzelspel voor tablet en telefoon. Het doel is simpel: open de kist en onthul al zijn geheimen.

The Room The Room

Welke geheimen?

Wat die geheimen precies inhouden zijn we eerlijk gezegd alweer vergeten, want het verhaal is niet het meest interessante aan The Room: een of andere wetenschapper deed onderzoek naar het vijfde element, Null, en heeft daar notities over achtergelaten in de dozen. De sfeer van de game spreekt gelukkig wel direct aan en kan soms vrij verontrustend zijn. De graphics zijn top, zeker voor een mobiele game van twee jaar oud. Het is echter vooral de soundtrack die de angstige toon zet. Het laat je echt afvragen wat er nou aan de hand is en waarom die dozen überhaupt zo goed beschermd worden.

Niet alleen in de presentatie houdt The Room deze hoge standaard vol, ook de gameplay is uitstekend. Het knapste is hoe de game specifiek is ontworpen voor mobiele platformen. Veel mobiele spellen zijn een soort consolegames in een kleiner jasje en hebben eigenlijk knoppen nodig die een telefoon en tablet niet hebben. Het resultaat is veelal een spel dat zich lastig laat spelen. The Room voelt zich echter helemaal thuis op je kleine scherm en speelt heerlijk weg met het touchscreen. De game gebruikt bewegingen die je ook in het echte leven zou maken. Zo draai je gemakkelijk een sleutel rond, veeg je over het scherm om een hendel te activeren en beweeg je vloeiend om de dozen heen.

The Room The Room

Uitdagende dozen

Ook de puzzels zelf zijn goed ontworpen. De dozen en de omgeving waarin ze staan zitten tjokvol met geheimen, dus speur je overal naar voorwerpen die je verder op weg kunnen helpen. Je schroeft een tafelpoot los om een sleutel te vinden, of een knop die vooral als versiering dienst leek te doen blijkt een verborgen telescoop te bevatten.

Je wordt bovendien steeds dieper een puzzel ingelokt, omdat elke oplossing weer nieuwe vragen met zich meebrengt. De raadsels worden bovenop elkaar gestapeld zodat elke stap vooruit ook weer als een stap terug voelt. Je vindt bijvoorbeeld eindelijk een sleutel, maar die werkt niet totdat je delen van die sleutel op de juiste manier draait. Naast al deze hersenkrakers wordt er bovendien al snel een magisch element geïntroduceerd, in de vorm van een speciaal oculair waarmee je boodschappen kunt waarnemen die je eerst niet kon zien. Met het magische hebbedingetje is het weer zaak om de doos zo te positioneren dat je de complete boodschap kunt lezen.

De puzzels zijn gevarieerd en uitdagend, en het is een hele klus om de game uit te spelen zonder stiekem de oplossingen op te zoeken op internet. Het gebrek aan een interessant verhaal is daardoor nauwelijks een bezwaar, want je bent veel te druk bezig om de volgende stap van het raadsel te bereiken. Een beetje doorgewinterde puzzelaar is in een paar uur door het spel heen. Jammer genoeg is er dan weinig reden meer om het nog een keer op te starten. Behalve misschien om aan je vrienden te laten zien hoe interessant een mobiele titel kan zijn.

Hebben jullie pret met een game gehad voor een euro of minder? Laat het weten in de reacties hieronder! En stel die aankoop van een hamburger nog even uit, want volgende week is er weer een nieuwe aflevering.

Download The Room via iTunes of de Google Play Store. Overigens is er ook al een vervolg op The Room, The Room 2. Deze kost momenteel 2,69 euro in iTunes en de Google Play Store