Het is meer dan twee weken geleden dat een raket van de Russische seperatisten – daar gaan we voorlopig nog steeds van uit – ons land in een diepe rouw dompelde. 298 mensen kwamen om het leven door een laffe aanslag op, al dan niet per ongeluk, een passagiersvliegtuig, waaronder 196 Nederlanders. Natuurlijk is elke ramp waarbij mensen om het leven komen verschrikkelijk, maar het komt in dit geval wel erg dichtbij. Het lijkt erop dat iedereen wel iemand kent die in dat vliegtuig zat, en anders kwamen er wel hartverscheurende berichtjes voorbij op sociale media. Op zulke momenten komt een land samen om te rouwen en leeft iedereen mee met de nabestaanden.

9.03m

Iets doen

Je wilt eigenlijk iets doen of maken wat recht doet aan de overledenen, iets om ze te herdenken en je gevoelens te verwerken. Er zal ongetwijfeld binnenkort een mooi eerbetoon komen. We hopen dat het in de buurt komt van wat de game 9.03m wilde doen voor de slachtoffers van de tsunami in Japan in 2011, waarbij bijna 20.000 mensen om het leven kwamen. Het project is niet eens zozeer een spel te noemen, het is meer een monument voor de slachtoffers.

9.03m speelt zich af op een strand in Amerika, waar na de ramp allerlei spullen zijn aangespoeld. Het is jouw taak om het zand af te struinen op zoek naar zwarte silhouetten, die daarna veranderen in voorwerpen, zoals een teddybeer, met een diepe emotionele lading. Die veranderen vervolgens weer in vlinders, waarmee de ziel van het slachtoffer door de lucht zweeft. De eerste schaduw die je tegenkomt is die van een klein jongetje. Hij verdwijnt en wordt vervangen door een voetbal, een symbool voor de speelsheid en onschuld van een kind. Ook dit verdwijnt echter weer zonder aankondigingen en een vlinder staat plots klaar om je naar de volgende schaduw te leiden.

De wazige en blauwige omgeving waar je in rondloopt zorgt ervoor dat je bijna in een trance raakt. Verder raakt de muziek constant een gevoelige snaar. Qua gameplay stelt het natuurlijk niet zo veel voor, maar de boodschap spreekt des te meer aan. Het doet een beetje denken aan Flower. In wezen doe je niets anders dan van punt A naar punt B gaan, maar aan het eind blijf je toch met een warm, voldaan gevoel achter, alsof je echt een verschil hebt gemaakt in de wereld.

9.03m

Emotionele impact

9.03m is te voltooien in minder dan een kwartier en daarna is er ook niet zo veel meer te doen. Het lukt 9.03m overigens niet altijd om een emotionele impact te maken. Sowieso kiest het liever voor losse momentjes van verdriet dan dat het echt een statement maakt.

Het zet je wel aan het denken over slachtoffers van rampen en wat voor leegte ze achterlaten in de levens van hun nabestaanden. De spullen die zij ooit gebruikten of zelfs lief hadden, spoelen nu zonder levensdoel aan, gedragen door de golven. Zo'n moment van contemplatie is een euro meer dan waard. En dan gaat dat kleine beetje geld ook nog eens naar een goed doel.

Wat zijn jouw ervaringen met games voor een euro of minder? Heb je goedkope tips voor je mede-gamers, laat ze dan achter in de reacties! 9.03m is te koop via Steam.