Afgelopen zaterdag en zondag vonden in Enschede de voorrondes plaats van het WK Gaming. De winnaars van die voorrondes mogen Nederland gaan vertegenwoordigen bij de Electronic Sports World Cup (ESWC) van 5 tot en met 8 juli in Parijs. De games waarmee gestreden werd om een seat in Parijs waren Counter-Strike, Warcraft III, Quake 4, Trackmania Nations en Pro Evolution Soccer 6. De locatie in Enschede was het bioscoopcomplex Cinestar, waarin afgelopen vrijdag een nieuw WZZRD-gamecafé is geopend. En juist in dit gamecafé vonden de voorrondes plaats, een beter openingsweekend is haast niet denkbaar. In alle hoeken van het café waren gamers druk in de weer, al was het niet altijd duidelijk wie nu precies ergens om speelden en wie gewoon voor de lol wat zaten te gamen. De kwalificaties voor de finales gaven aanvankelijk een wat rommelige indruk, maar de finales maakten alles goed. Deze werden namelijk vertoond in één van de tien bioscoopzalen van Cinestar en voorzien van degelijk commentaar zodat zelfs de leek grotendeels snapte wat er op het scherm gebeurde. Afhankelijk van het spel waren er één of twee seats beschikbaar in Parijs voor de Nederlandse gamers. In het geval van Counter-Strike kon er één clan worden afgevaardigd, zowel een vrouwen als een mannenteam. De eerste finale die plaatsvond was die van Trackmania Nations en dan wel de ESWC-editie, het enige spel dat speciaal voor het WK-gamen is ontworpen. Vier spelers streden tegen elkaar, namelijk Xenogear, msr911, tK en Tammo54, en eigenlijk was vanaf het begin al duidelijk dat Xenogear de beste troeven in huis had. tK kwam regelmatig nog flink in de buurt, vooral toen Xenogear een rondje geen punten behaalde doordat hij langs de baan sprong. De voorsprong van Xenogear was toen echter al zo groot dat tK genoegen moest nemen met een tweede plaats. Beide spelers zullen ons in Parijs vertegenwoordigen, maar de nummer twee krijgt een slechtere seat, wat betekent dat hij het moet gaan opnemen tegen relatief sterkere tegenstanders.

RotterdaM, de uiteindelijke winnaar, kwalificeert zich hier voor de finale

De tweede finale die op het programma stond was die van Warcraft 3. Jos 'Zerter' Buyvoets, die vorig jaar als één van de Nederlanders naar Parijs trok, moest al in de halve finale het onderspit delven. Ervoor schatte hij zijn kansen nog aardig in. “Tot aan de halve finale valt de tegenstand mee, de echte concurrentie komt nu pas”, zei Jos. Kevin van der Kooi, alias fnatic\RotterdaM, achtte hij zijn grootste concurrent. De inschatting bleek correct, want Kevin zal Nederland in Parijs vertegenwoordigen en won in de finale overtuigend van DeSnoDeSnoDaarD. Met de aankondiging van Starcraft 2 vers in het geheugen, konden we niet nalaten Jos te vragen naar zijn visie op Blizzard's nieuwste project. Jos was onder de indruk van wat hij gezien had en volgens hem komt Starcraft 2 precies op het juiste moment: “Warcraft 3 zit nu op zijn piek, maar de rek is eruit. Er zijn bijna geen nieuwe strategieën meer te bedenken, alles is al geprobeerd”. Waar normaliter mannen de dienst uit maken als het om professioneel gamen gaat, bewezen de dames in Enschede ook een aardig potje te kunnen Counter-Striken. Twee vrouwenteams streden om een plaatsje in Parijs in een speciale 'Counter-Strike Ladies' competitie. En net als bij de heren nemen ook de dames hun eigen muis en toestenbord mee, die tot in de puntjes moeten worden geconfigureerd. Het gaat er minstens zo serieus aan toe. De eindstrijd ging tussen de clans Me-Ladies en w0nderland. Eerstgenoemde won beide maps met 16-9 en 19-15.

Dames en Here... eh... Geweren!

De laatste finale die voor de zaterdag op het programma stond, was Quake 4. Hoewel het spel in Nederland qua populariteit sterk terugloopt, waren er toch nog twee seats te vergeven voor Parijs. Dat Forever één van de twee gelukkige winnaars zou zijn, stond vooraf al bijna vast. Forever werd vorig jaar derde in Parijs. In de finale versloeg hij Draven, die als verliezend finalist ook naar Parijs zal mogen afreizen. Zondags vond nog de finale van het mannenteam van Counter-Strike plaats, die werd gewonnen door digitalMind. Volgend weekend zal bij Cinestar Enschede nog gestreden worden om een tweede seat voor Warcraft 3 en zal de eindronde van Pro Evolution Soccer 6 plaatsvinden, waarvan zondag de eerste kwalificaties waren.