Achtergrond
Pokémon Go

Er is geen beter moment om Pokémon Go een nieuwe kans te geven

Raiden, ruilen en rondstruinen in het zomerzonnetje

Geschreven door Jacco Peek op
Dankzij een indrukwekkende reeks aanvullingen is Pokémon Go eindelijk de game die het altijd al had moeten zijn. Combineer dat met het mooie weer en je kunt er eigenlijk niet omheen: je zou op dit moment Pokémon Go aan het spelen moeten zijn.

Pokémon Go was in 2016 een fenomeen. De straten liepen vol met jonge en oude spelers die uit nostalgie of nieuwgierigheid massaal broekzakmonsters gingen vangen. Het gaf de franchise een immense boost. De game zelf had destijds weinig om het lijf en miste de nodige features die ontwikkelaar Niantic vooraf had beloofd – features die de afgelopen twee jaar zijn toegevoegd en de game flink hebben veranderd.

De updates, het mooie weer en de oneindige Pokémon-hype hebben ertoe geleid dat het spelersaantal op een hoogtepunt is en de game inmiddels 800 miljoen keer is gedownload. Het is een uitstekend moment om de game weer te gaan spelen. Dit is waarom.

Pokémon Go
Pokémon Go

Eindelijk pokémon ruilen met vrienden

De laatste update voor Pokémon Go maakt het eindelijk mogelijk om pokémon te ruilen. De feature werd bij lancering al beloofd, maar is na een korte bètatijd nu eindelijk uitgerold naar alle spelers. Ruilen kan met vrienden die zich tot honderd meter van jou bevinden en kost per keer een hoeveelheid Stardust, het magische goedje om je team sterker te maken. Ruilen is dus niet onbeperkt en elk individueel exemplaar kan slechts een keer worden geruild. Speciale pokémon, waar shiny en legendarische types onder vallen, kosten meer Stardust en trainers kunnen eens per dag een speciale ruil doen.

Een ruil duurt een paar seconden en na afloop ontvangen beide trainers extra candy’s, de snoepjes om pokémon te laten evolueren of te trainen. Ook verandert de Combat Power en/of de hoeveelheid gezondheid van een pokémon, afhankelijk van de relatie die trainers met elkaar hebben. Relaties worden langzaam opgebouwd door elkaar cadeaus met willekeurige spullen te sturen, wat maximaal één keer per dag mogelijk is. Cadeaus ontvang je als kant-en-klare pakketjes bij pokéstops.

Het vriendensysteem is terecht de reden waarom veel spelers de game weer oppakken. Sinds Pokémon Red, Blue en Yellow draait de serie al om de beestjes met elkaar uitwisselen om je verzameling compleet te maken, en het is ontzettend fijn dat Pokémon Go dit nu toelaat. Daarbij is het ook een lucratieve manier om te levelen en extra candy te verdienen, wat normaliter een tijdrovende bezigheid is. Helaas gaat het toevoegen van vrienden nog wel via een code, die gelukkig wel eenvoudig deelbaar is via sociale media.

Pokémon Go
Pokémon Go

We kunnen niet meer zonder raids

Ook zijn er raids toegevoegd aan de game, coöperatieve gevechten waarbij je met maximaal twintig man een zeer sterke pokémon probeert te verslaan. De raids hebben zich dubbel en dwars bewezen. Ze bieden de kans om door samen te werken (lees: heel hard op het scherm te tikken) zeldzame en soms legendarische pokémon te vangen. De game geeft vanzelf aan wanneer een nieuwe sessie in de omgeving begint en sinds kort is het ook mogelijk om te zien hoeveel anderen het al eerder hebben geprobeerd.

De grote uitdaging van raids blijft uiteraard om genoeg spelers om je heen te verzamelen om überhaupt een kans te maken tegen de razend sterke eindbaas. Zie maar eens twintig man op te trommelen, zeker nu veel mensen op vakantie zijn. De euforie áls het eenmaal lukt is natuurlijk alleen maar groter.

Met de raids kwamen ook een aantal nieuwe items. Rare Candy’s zijn bijvoorbeeld te gebruiken met elke pokémon en Golden Razz Berries maken het eenmalig veel eenvoudiger om een pokémon te vangen. Een succesvolle raid kan spelers ook een Fast of Charged Technical Machine opleveren, waarmee pokémon nieuwe aanvallen kunnen leren. Tot slot worden Premium Balls uitgedeeld, zodat je nooit zonder Pokéballs zit als je die Lugia probeert binnen te hengelen. Pokémon Go motiveert je om deel te nemen en samen te werken met anderen, iets wat we absoluut kunnen waarderen.

Pokémon Go
Pokémon Go

Altijd een aangevulde Pokédex

De magie van een nieuwe pokémon-game is dat je om de haverklap je Pokédex kunt bijvullen. Mocht je de game een tijdje hebben laten liggen, dan keert dat gevoel ongetwijfeld terug. Iets meer dan een halfjaar na de lancering begon Niantic met de uitrol van de tweede generatie pokémon, die inmiddels allemaal te vangen zijn. Na de Johto-pokémon zijn ook die uit de Hoenn-regio toegevoegd, en op acht reguliere en een aantal legendarische exemplaren na zijn alle 135 pokémon uit die regio inmiddels in het wild te vangen. Een recente lek hint naar de uitrol van de vierde generatie, te beginnen met de evoluties van Electabuzz, Magmar en Rhydon.

Ook al mist Pokémon Go de diepte van de ‘hardcore’ rpg’s, de manier waarop de game wordt bijgevuld maakt erop uitrekken en nieuwe pokémon vangen een stuk interessanter. De Nearby-functie geeft nu de prioriteit aan pokémon die je nog niet hebt gevangen, waardoor je altijd wel je Dex kunt aanvullen.

Daarbij organiseert Niantic veel evenementen die de kans bieden om nieuwe pokémon te vangen. Zo heb je Safari Zone-evenementen waar beestjes uit andere werelddelen verschijnen, evenement-pokémon met afwijkende kleding en verschillende manieren om legendarische pokémon te vangen. Momenteel is Raikou bijvoorbeeld te vangen door zeven missies te voltooien.

Missies zijn een manier om extra ervaringspunten en andere handige spullen te vergaren. Bij Pokéstops kunnen spelers veldmissies ontvangen, bepaalde opdrachten die bijvoorbeeld het evolueren van een bepaalde pokémon vereisen. Het fijne aan veldmissies is dat je ze kunt weigeren om te zien of de volgende wel bevalt. Ook leveren ze tijdens bepaalde perioden een kans op om legendarische pokémon te vangen. Speciale missies voor professor Willow staan vast, maar die leveren wel betere spullen en meer ervaringspunten op. Op deze manier kun je doelgericht grinden voor ervaringspunten en sneller sterke pokémon ontmoeten.

Pokémon Go
Pokémon Go

Een gebruiksvriendelijke interface

Tot slot is de interface van Pokémon Go sterk verbeterd. In de maanden na release was het bijvoorbeeld lastig om pokémon snel te vinden en te sorteren, maar het nieuwe systeem maakt dit een fluitje van een cent. Je kunt nu zoeken op naam, een of meerdere types en zelfs op aanval. Het versturen van dubbele exemplaren naar professor Willow kan daarnaast in groepen en er zijn meer directe manieren om de omvang en statistieken van je pokémon te beoordelen.

Tot slot werkt de Nearby-functie eindelijk zoals beloofd en is het eenvoudig om te zien welke nieuwe pokémon in de er buurt zijn. Met een druk op de knop toont de game zelfs waar de pokémon zich exact bevindt op de kaart.

Het heeft even geduurd, maar Pokémon Go is stukken dichterbij de game die ons is beloofd. Ruilen met vrienden en raids zijn zeer fijne toevoegingen en dankzij de uitrol van nieuwe pokémon keer je altijd terug naar huis met een vollere Pokédex. Uiteraard is de game nog lang niet perfect, maar voor nu is het een uitstekend moment om de game weer eens op te starten.

Dit artikel delen:

Lees meer

Blizzard brengt Old Soldier-cinematic uit voor World of Warcraft: Battle for Azeroth Rollcage-opvolger Grip verschijnt in november voor consoles
6

Reacties op: Er is geen beter moment om Pokémon Go een nieuwe kans te geven

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 3 augustus 2018 11:29
  Er zit zoveel troep en onzin in het spel, zoals al die "currency" om extra's mee te krijgen.
  Jammer dat de nadruk (zoals bij de meeste gratis games) weer op microtransacties ligt.
  Het idee is erg goed, pokemon overde hele wereld met augmented realty zien te vangen. Maar hou dan wel de pokemon regels aan die ook normaal zijn in de wereld van pokemon.
  Eerst vechten, verzwakken en dan vangen. NIet 1000 verschillende pokeballs gebruiken en er tegenaan blijven gooien totdat je em hebt gevangen.
  Andere spelers uitdagen voor een duel, dat zou misschien nog leuk zijn. Ruilen zit er nu in, dat is dan weer wel goed (maar zou als normaal gezien moeten worden).
  Gyms zitten er in en je moet zelf op reis, dat vind ik goed. Maar items om pokemon naar je toe te lokken is dan weer geldklopperij. Maar anders kan je niet elke pokemon vangen die er is… ja dus? dat hoort er bij, de wereld in trekken om pokemon te vangen, te trainen en tournooien te winnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 3 augustus 2018 13:29
  Toen het spel uit kwam vond ik het wel geinig om het aan te zetten als ik ergens naartoe onderweg was. Dat heb ik een week volgehouden en toen was ik er ook echt helemaal klaar mee. Wel leuk voor de Pokemon fans dat het spel goed onderhouden wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 3 augustus 2018 15:20
  Leuk dat het spel nu beter in elkaar steekt. Nimmer zal ik het weer gaan spelen, mits opeens al mijn vrienden het zouden gaan doen. Heb het echt gehad met telefoon spelletjes, die wat mij betreft vooral verslavend zijn maar weinig echte voldoening geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  caterpie33

  • 3 augustus 2018 15:21
  Probleem voor mij momenteel is dat gyms niet eens meer leuk zijn. Er zijn nu zoveel lvl 40 mensen met extreem sterke pokemon waar ik gewoonweg niet tegenop kan. Elke gym in mijn omgeving heeft wel een blissey en andere sterke pokemon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  3djester

  • 5 augustus 2018 13:38
  @caterpie33 Ik vind dat de gyms een stuk beter zijn geworden. De pokemon in de gyms worden per uur zwakker. gewoon wachten totdat de hartjes leeg zijn en daarna ze een voor een eruit werken. "Vroeger" bleven ze sterk en zat de gym vol met alleen maar vaporeon's. Daar werd ik pas echt gek van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 6 augustus 2018 08:57
  Ik "speel" dit "spel" omdat een tweetal vrienden van me het speelt, net als mijn vriendin.

  Ik gebruik de aanhalingstekens omdat in mijn optiek het gewoon geen spel is, eerder een spelletje of een collecting tool. Pokemon verzamelen vraagt vrijwel geen vaardigheid, er is vrijwel geen echte gameplay anders dan het gooien van een balletje, waarvoor enkel de meest minieme mate van timing is vereist, en het gebruiken van de twee abilities van je pokemon.

  Ik vind het verbazingwekkend dat er mensen zijn die door middel van microtransacties er geld in steken. Ik vind de "game" nauwelijks mijn tijd en aandacht waard terwijl het gratis is, laat staan dat ik er centen in ga steken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.