Bijna anderhalf jaar na de lancering van Grand Theft Auto V konden we afgelopen week eindelijk aan de slag met de Heists voor GTA Online, op alle systemen waarvoor de game is verschenen.

Logisch gevolg: toen de geanticipeerde update beschikbaar was, gingen de servers plat en was het een behoorlijke uitdaging om überhaupt GTA Online op te kunnen starten, laat staan de Heists te spelen. Gelukkig hebben we inmiddels de nodige uren met Heists kunnen maken als topcrimineel binnen de georganiseerde misdaad van San Andreas.

Recht

Voor wie GTA 5 niet gespeeld heeft, of het simpelweg vergeten is: Heists zijn in feite grootschalige, uit meerdere delen bestaande missies waarin meerdere spelers elk een eigen rol spelen. Samenwerking is cruciaal. In de allereerste Heist speel je nog met z'n tweeën, de overige vier Heists zijn louter geschikt voor vier menselijke spelers.

Communicatie is van essentieel belang, waardoor je er goed aandoet een headset te gebruiken en medecriminelen te vinden die je kent. Met randoms komen de Heists absoluut niet tot hun recht. Bovendien zijn er fikse bonussen voor Heist-crews die op het hoogste niveau snel en zonder te sterven hun slag slaan.

Absolute vereisten zijn een personage van level 12 en een topklasse-appartement met een aparte kamer om Heists te plannen. Wanneer je daarover beschikt, neemt Lester contact met je op en kun je aan de slag. De host van een Heist moet vooraf zelf een investering doen en verdient pas aan het eind van de rit zijn geld (met dikke winst) terug, de rest verdient voor elk voltooide onderdeel van een Heist een bedrag en krijgt een deel van de buit aan het eind. Progressie wordt alleen opgeslagen voor de host: je kunt altijd meedoen aan Heists als reguliere deelnemers, maar om er zelf een op te zetten moet je bij het begin beginnen.

Vliegdekschip

Nadat de host de rollen (en outfits) heeft bepaald, kun je aan de slag. In de voorbereiding op een Heist-finale jat je bijvoorbeeld voertuigen (van een auto uit een garage tot een nieuw soort straaljager van een vliegdekschip), verzamel je materialen of schakel je iemand uit. Opvallend is dat er bij sommige onderdelen stealth om de hoek komt kijken, iets wat we eerder wel eens in GTA 5 maar nauwelijks in GTA Online zagen.

Wanneer alle voorbereidingen getroffen zijn, is het tijd voor de grote finale. Alleen die slotstukken van elke Heist verschillend significant van de vele missies die het spel kent: reken op grote setpieces waarin je gauw een halfuur aan een stuk door bezig bent. Waar GTA Online normaliter vooral draait om je eigen avonturen, vragen de Heists je vooral om je vooraf ingevulde rol zo goed mogelijk in te vullen. Het ene moment geef je als sluipschutter dekking tijdens een louche overdracht, later jat je vermomd als vuilnisman tijdens de ochtendronde vuilniszakken vol genotsmiddelen. Ook leuk: bendeleden tegen elkaar opzetten, de politie bellen en even later ongemerkt hun patrouillewagen ontvreemden, om vervolgens vermomd als agent doodleuk het bureau binnen te wandelen en documenten te stelen.

De Heists staan niet alleen in deze update. Er zijn drie nieuwe speelstanden om het tegen elkaar in op te nemen. Siege Mentality is een soort tower defense waarin een groepje zich verdedigt tegen aanvallers met louter afgezaagde shotguns en zonder richthulp. Come Out To Play komt op hetzelfde neer maar laat de ontkomende partij puur te voet vluchten naar een punt terwijl de aanvallers over crossmotoren beschikken. Daarnaast is er Hasta la Vista, dat spelers te fiets laat ontkomen aan woeste truckchauffeurs – inderdaad, vergelijkbaar met een zekere scène in Terminator 2.

Dagelijkse kost

Verder voegt de update Daily Objectives toe, die spelers vanaf level 15 elke dag drie activiteiten voorschrijven om een geld- en ervaringspuntenbonus te verdienen – een werkende stimulans om de vele activiteiten in de game te ontdekken. Bij die activiteiten hoort nu ook de mogelijkheid een contactpersoon te bellen met het verzoek direct in actie te komen, bijvoorbeeld door vliegtuigen uit de lucht te halen of de politie af te leiden. Ook zijn er tal van nieuwe voertuigen (en upgrades), kleding en gear – vaak gekoppeld aan de Heists – aan te schaffen.

Minder te spreken zijn we over de manier waarop Rockstar het afloop van elke 'job' heeft aangepast. In het stemscherm bepalen spelers welke activiteit er als volgende gespeeld wordt. Je ziet nu slechts meer van hetzelfde en een beperkte selectie van enkele willekeurige andere activiteiten, in plaats van drie schermen met keuze uit vele. Gelukkig zijn er ook aanpassingen waar we wel blij van worden, zoals het kunnen opslaan van outfits en de geinige vaardigheid om medespelers te kunnen mailen. De volledige lijst met wijzigingen vind je hier.

In elk geval kunnen we stellen dat we niet voor niets zo lang hebben gewacht op de Heists-update, zeker als je nagaat dat alle extra content helemaal gratis is. De Heists zelf voegen een hoop levensduur toe aan GTA Online, dat zonder eigenlijk al bomvol activiteiten zat. Om alle Heists van A tot Z te spelen ben je gauw vijftien uur verder – vooral de tweede en derde zijn erg de moeite waard, terwijl de eerste en vierde juist wat eenvoudiger aanvoelen. Zolang je speelt met mensen waarmee fatsoenlijk te communiceren is, zul je aan alle Heists een hoop lol beleven. Heb je die niet paraat? Dan vind je ze vast in de Gamer.nl-crew!