Final Fantasy X-2 is de eerste game uit de populaire RPG reeks welke een directe sequel vormt op zijn voorganger Final Fantasy X. Vanzelfsprekend mag je daarom wel verwachten dat een goede opfrissing met betrekking tot deel tien wel eens op zijn plaats zou kunnen zijn. Vandaar nu dus deze feature, die terug zal blikken op het eerste Final Fantasy avontuur op de Playstation 2. Alvast een waarschuwing voor de mensen die deel tien nog willen spelen: deze feature kan enige minieme spoilers bevatten en het is voor diegenen misschien aan te raden eerst de game zelf te spelen, in plaats van snel deze feature door te nemen

Final Fantasy X draait om de spontane, opgetogen en naïeve blitzballspeler Tidus. Deze talentvolle speler is de zoon van Jecht, die in zijn eigen tijd een legende was binnen de blitzball sport. Zijn vader heeft hem inmiddels echter al sinds lange tijd achtergelaten voor schijnbare eigen glorie elders, wat uiteindelijk ook de dood van Tidus' aangeslagen moeder betekende. Woonachtig in de enorme metropool Zanarkand, en daarmee de sterspeler van de Zanarkand Abes, gaat het leven van de zeventien jarige Tidus echter ondanks alles nog redelijk voor de wind. De altijd kalme en zeer nuchtere zwaardvechter Auron heeft na de dood van Tidus' moeder de taak op zich genomen om over de jongen te waken.

Het spel begint als er in het blitzball stadion van Zanarkand een grote wedstrijd gespeeld wordt en een enorm wezen vanuit het water onder en rond de stad een grootschalige aanval pleegt op de torenhoge gebouwen al daar. Mensen slaan massaal op de vlucht en niemand lijkt iets tegen het almachtige wezen te kunnen beginnen. Auron leek het monster echter verwacht te hebben en wacht rustig af tot Tidus naar hem toe komt. Hij geeft Tidus een zwaard volgens een belofte die Auron schijnbaar lang geleden met Jecht gemaakt had en leert de jongen vechten tegen de monsters, parasieten en andere mutaties die van het grote wezen los komen. Sin zou het wezen heten volgens Auron en blijkbaar had hij er al eens eerder tegen gevochten.

Uiteindelijk wordt Tidus echter opgeslokt door Sin en lijkt hij in een volstrekt andere wereld terecht gekomen te zijn. Zonder eten, drinken en warmte probeert hij in deze onbekende en vervreemde omgeving te overleven. Toch komt hij al vrij snel weer in contact met enige vorm van civilisatie. Hierbij komt hij erachter dat in de wereld waar hij nu beland is, zijn Zanarkand wel bestaat, maar dan slechts als een bedevaartsoord. De grote stad zou namelijk duizend jaar geleden al vernietigd zijn, wat Tidus daarmee de indruk geeft dat hij ver de toekomst in is geslingerd. Ook komt hij erachter dat wereld om hem heen Spira heet en de mensen hier in onderdrukking leven. Het wezen Sin leeft namelijk ook in deze wereld en valt de verschillende menselijke vestigingen regelmatig aan. Ter hoopvolle bevrijding van dit kwaadwillende monster richten de mensen van deze wereld zich tot Yevon.