Afgelopen vrijdag begonnen de geruchten op websites als Game Informer over de opvolger van de Wii, 'Project Café'. Sommige bronnen melden dat de console veel krachtiger wordt dan de Xbox 360 en PlayStation 3, anderen schatten de technologie in de nog niet aangekondigde console op ongeveer gelijke hoogte. Daarnaast zou de controller een scherm van ruim vijftien centimeter krijgen. Ook wij speculeerden er al op los wat deze tactiek voor Nintendo zou kunnen betekenen en later deze week komen we met een aantal doordachte meningen uit de Nederlandse game-industrie.

De mockups die fans tot nu toe hebben gemaakt houden veelal rekening met deze geruchten, maar tonen vooral dat niemand enig idee heeft wat Nintendo komende generatie in de planning heeft. Behoudt het bedrijf de bewegingsgevoelige besturing of gaat het terug naar een traditionele controller? En hoe past dat grote scherm in vredesnaam op de controller? Onderstaande mockups komen van verschillende plekken op het internet, maar veel zijn gemaakt op het Amerikaanse gameforum NeoGAF.

Allereerst zijn er de mensen die verwachten dat de Wii-controller behouden wordt zoals hij nu is, maar dan met een scherm er op. Dit scherm zou vooral zijn voor het weergeven van een radar of menu-opties en zou een extra besturingsmogelijkheid zijn. Een DS op de Wii-controller, in feite. Sommigen denken dat alle knoppen verdwijnen en dat er één groot aanrakingsgevoelig scherm op de controller wordt gezet.

Anderen geloven eerder in een traditionele controller met analoge stick. Nintendo zou met 'Project Café' namelijk de hardcore gamer weer willen aanspreken, en als er één genre is dat de hardcore gamer aanspreekt, dan is het de shooter. Laat die nou perfect speelbaar zijn met een traditionele controller. De bovenste mockup is van de Amerikaanse website IGN. Deze komt overeen met het gerucht dat er een groot scherm op de controller zit, maar of het ook echt handig is om in de handen te houden?

Ook zijn er mensen die denken dat de controller uit meerdere 'delen' gaan bestaan. Twee delen van een controller die los van elkaar gebruikt kunnen worden, aan elkaar kunnen worden geklikt om een traditionele controller te vormen of met een scherm ertussen voor... ja, waarvoor eigenlijk? Daar zijn we nog niet helemaal over uit.

Een andere theorie: het grote scherm bij 'Project Café' zit helemaal niet op de controller, maar is een aparte tablet, een beetje vergelijkbaar met de iPad. Deze zou - verschillend per theorie - games vanaf de console kunnen streamen zodat je op het toilet aan de slag kunt of zelfs compleet onafhankelijk van de console games kunnen afspelen.

Het moge duidelijk zijn: niemand heeft enig idee waar Nintendo nu weer mee op de proppen komt. Dat maakt het wel zo spannend. Het gerucht gaat dat Nintendo dinsdag 26 april om 9:00 uur in Japan tijdens een presentatie voor investeerders de eerste details uit de doeken doet, met een complete onthulling op E3 in juni dit jaar. Tot die tijd blijft het waarschijnlijk gissen.

Ter afsluiting nog een paar mockups die natuurlijk ook dicht in de buurt van de waarheid zouden kunnen komen...