Ultimate Team maakt het mogelijk om eindelijk je eigen dreamteam samen te stellen. In ruil voor muntjes die je verdient door het spelen van wedstrijden of koopt voor echte euro's, kun je kaartenpakketten aanschaffen. De pakketten, te koop in drie varianten (brons, zilver en goud), bevatten niet alleen spelers, maar ook trainers, badges, gameplaykaarten, contractverlengingen en ga zo maar door. Na het kopen van zo'n pakket krijg je direct te zien wat je er mee kunt. Zo kun je maar een beperkt aantal gameplaykaarten houden en moet je direct beslissen wat je met al je spelkaarten gaat doen. Wanneer je voor het eerst met de modus aan de slag gaat, is het aantal opties dan ook best overweldigend. Gelukkig heeft EA een aantal duidelijke video's gemaakt waarin de basis van Ultimate Team begrijpelijk wordt uitgelegd.

De kaarten en het afgetrapte veldje waar je mee start in Ultimate Team

Het scherm waar je het meeste tijd aan spendeert, is natuurlijk die met je opstelling. In het begin word je niet vrolijk van je team, dat louter uit nietsnutten bestaat met een niveautje vierde klasse amateurvoetbal. Je geeft de knapen een plek in het veld en kunt vervolgens aan de chemie van je team werken. Zo gaan spelers beter ballen als ze in een linie spelen met jongens van dezelfde nationaliteit, in hun favoriete systeem en op hun favoriete positie. Als je vervolgens ook nog eens het favoriete systeem van de trainer speelt, wordt de chemie nog groter. Het creëren van een hogere chemie lijkt een beetje natte vinger werk, maar blijkt tijdens het spel wel degelijk merkbaar te zijn. Jammer genoeg kon ik de goedgekrulde Frans Adelaar niet tevreden stellen door 4-5-1 te gaan spelen, een degradatieformatie waarmee Volendam zich met liefde ingraaft, maar waar FC Gamer voor past.

Nadat je alle spelers een plekje hebt gegeven, is het tijd voor je eerste wedstrijd. Het spelen van wedstrijden is immers de beste, of in ieder geval voordeligste, manier om nieuwe muntjes te verzamelen en je team naar grote hoogten te brengen. Bij het vinden van een tegenstander duikt echter een minpuntje aan de Ultimate Team modus op: de match making. Terwijl ik met mijn stumperts van niveau 50 tot 65 in de basis sta, hebben tegenstanders al wel een team met alle grote sterren op poten gezet. Het nare aan spelen tegen dit soort teams is dat je er a) vrijwel zeker van verliest omdat het klasseverschil simpelweg té groot is (Henry schiet alles van 25 meter tegen de touwen) en b) je daardoor een stuk minder muntjes verdient.

Muntjes verdien je namelijk bijvoorbeeld door doelpunten te maken, succesvolle passes te geven en balbezit te hebben. Tevens is het mogelijk om muntjes te verliezen door tegendoelpunten te incasseren, overtredingen te maken, buitenspel te staan, enzovoorts. Tegen een  team dat met allemaal sterren speelt, kun je er best met een nulletje of 8 á 9 afgaan, en dat betekent totaal niet dat je slecht hebt gespeeld. Wanneer Messi op snelheid is, houd je hem gewoon niet meer bij met de bronzen spelers waar je mee begint. Geen probleem zou je zeggen, speel gewoon alleen tegen teams van dezelfde waardering. Waar dit in de 'normale' multiplayer van FIFA 09 wel enigszins mogelijk is, blijken ranked matches in Ultimate Team niet van de de partij. Wil je bij het zoets komen, dan moet je dus door een gigantische zure appel heen bijten, of simpelweg je creditcard trekken.

Ook het gebruik van gameplaykaarten tijdens de wedstrijd is een grijs gebied. Aan de ene kant is het interessant dat je door middel van een kaart het uithoudingsvermogen van je spelers kunt verhogen of een acceleratieboost kunt krijgen, maar het haalt de balans en de waardering voor vaardigheid wel volledig uit het spel. Als jij in de zestigste minuut al je spelers met een lege energiebalk over het veld ziet lopen omdat de tegenstander één van zijn vier mogelijke gameplaykaarten heeft gebruikt, vloek je het uit van frustratie. De persoon kan immers (vrij gemakkelijk) winnen zonder zelf beter te zijn. Het gebruik van gameplaykaarten kan dan ook niet op de sympathie van iedere speler rekenen, maar hiervoor moet je uiteindelijk zelf kiezen.

Na het spelen van een wedstrijd is het zaak terug te keren naar je opstelling en te kijken hoe lang je spelers nog onder je hoede vallen. Spelers hebben namelijk contracten (ofwel: aantal wedstrijden) en lopen die contracten af, dan verlies je de speler. Uiteraard kun je dit opvangen met bijvoorbeeld een contractverlengingskaart, maar niet alle spelers zijn eeuwig te houden, daar is het aantal kaarten te gering voor. Je moet dus ook nieuwe spelers halen, die zowel in de pakketten te koop zijn of te vinden zijn in het gigantische ruilsysteem dat Ultimate Team met zich meebrengt. Het bieden op spelers gebeurt per opbod en is een vrij voordelige manier om goede spelers binnen te halen. Moet je wel net het geluk hebben het hoogste bod te plaatsen natuurlijk. 

Je kunt ook met één zelfgemaakte speler in je team spelen

Al met al is de Ultimate Team voor de doorgewinterde FIFA 09-fan een ideale toevoeging. Het spelen voor muntjes, spelers en kaarten levert een enorme wil om te winnen op en het systeem achter de modus is enorm uitgebreid. Jammer  genoeg ligt de instapdrempel gigantisch hoog en kost het tijd en frustratie om je team beter te maken zonder er euro's voor uit te geven. Ook is de modus niet zo stabiel als de reguliere online multiplayer, met significant meer vastlopers en verbroken verbindingen. Speel je FIFA 09 gewoon even een lekker potje in de avonduren, dan is het de vraag of Ultimate Team jouw ding is. De harde kern FIFA 09-spelers kan hun lol echter niet op met alle opties plus de mogelijkheid mee te doen aan toernooien, en maakt de maanden tot FIFA 10 zonder probleem vol met Ultimate Team.

FIFA 09 Ultimate Team is nu te downloaden van Xbox Live en PlayStation Network voor €9,95. Twijfel je nog, dan kun je vijf potjes gratis uitproberen.