Essentieel aan een draagbare spelcomputer is hoe het apparaat in de hand ligt. We noemen het niet voor niets ‘handheld’. Als je de PS Vita in je handen hebt, weet je meteen dat je met een krachtige machine te maken hebt. Na verschillende prototypen werden de lichtere, dunnere varianten aan de kant geschoven en werd gekozen voor een apparaat met een vrachtlading snelheid en technische mogelijkheden. Ontwerper Takashi Sogabe, ook verantwoordelijk voor het uiterlijk van de Walkman, vertelde dit in een interview in The Guardian. Het eindresultaat is een handheld die wel iets weg heeft van de PSP, maar zonder de kwetsbare draaiende onderdelen. De prettige kunststof behuizing doet bijna vergeten dat hij met z’n 279 gram (de Wifi-versie weegt 260 gram) iets zwaarder is dan de concurrent, de Nintendo 3DS.

Maar hoe draagbaar is de PS Vita eigenlijk? Doordat de twee analoge stuurpookjes iets boven het oppervlak uitsteken, is het verstandig om er een hoesje bij te kopen voor in de tas. In je broekzak steken lijkt ook door de afmetingen (84 bij 182 bij 19 mm) geen goed idee.

Een volle batterij gaat zo’n vijf uur mee als er een game draait. Gebruik van de menu’s kost minder energie. Wil je een korte pauze, dan zet je de PS Vita makkelijk in de slaapstand en haal je hem er direct weer uit als je verder wilt spelen.

Scherm

Net als bij zijn voorganger is het scherm de grootste eyecatcher van de PS Vita. Het 5 inch grote OLED-scherm heeft een resolutie van 960 bij 544 pixels en werkt tevens als touchscreen. De mooie, volle kleuren geven de PS Vita in werking een echte meerwaarde. Vooral games en multimedia komen tot zijn recht. Ook de inkijkhoek van het scherm is indrukwekkend. Je kunt dan ook makkelijk meekijken met een game, of met z’n tweeën een spel spelen op hetzelfde scherm.

Maar ook de PS Vita is zonder goede software slechts een glimmend stuk kunststof. Wie terugdenkt aan de lancering van de PSP, en eigenlijk het merendeel van de spelcomputers, weet dat niet elke introductie van nieuwe hardware gepaard gaat met een reeks toptitels. Wat dat betreft valt het aanbod van de PS Vita in positieve zin op. Alleen al het oogverblindende Uncharted: Golden Abyss is voor de gemiddelde gamer genoeg reden om overtuigd te raken van de kracht van de machine. Bovendien maakt het spel ook gebruik van de nieuwe mogelijkheden van de PS Vita, zoals de touchscreen om bergen te beklimmen, zonder dat deze nieuwe besturingsmogelijkheden aan de speler worden opgedrongen. Uncharted is door de indrukwekkende beelden, de nieuwe techniek en de combinatie van avonturiersgevoel en actiemomenten een mooie titel om volop te genieten van de nieuw aangeschafte gadget.

Naast Uncharted valt het razendsnelle WipEout 2048 op. Ook bij deze titel valt op hoe het concept ‘een PS3 in je handen’ behoorlijk dichtbij komt. Met de analoge joystick is prima te sturen en wie echt gek wil doen kan zijn ruimteschip door de bochten draaien met de kantelfunctie. Vooral in WipEout 2048 wordt duidelijk hoe vanzelfsprekend het is dat je altijd online bent met de PS Vita. Scores vergelijken met vrienden of deelnemen aan een online campagne voelt al snel als de gewoonste zaak van de wereld. Daarnaast zijn alle PS Vita-spellen die in de winkel liggen, ook te downloaden via de PlayStation Store. Op dit punt heeft de PS Vita een duidelijke voorsprong op de Nintendo 3DS.


Uncharted: Golden Abyss

Het spel Little Deviants benut met behulp van minispelletjes en grappige beestjes alle nieuwe technologische snufjes van de PS Vita, zoals de touchpad aan de achterkant. Andere opvallende titels in de launch line-up zijn Everybody’s Golf (Japans golfen met gekke outfits), FIFA Football (eerste keer dat de FIFA-engine op een handheld verschijnt), ModNation Racers: Road Trip (racebanen en voertuigen bouwen) en Virtua Tennis 4 (ook met touchscreen te spelen). Ook worden handheldversies van Rayman: Origins en LittleBigPlanet (iets later) verwacht.

De eerste indrukken met de PS Vita zijn ronduit goed. Het is een krachtig apparaat met een breed aanbod ‘grote’ games. Nog voor de lancering bekijken we de andere, bijna smartphone-achtige mogelijkheden van de PS Vita en beoordelen we het totaalpakket als je de PS Vita aanschaft.