In de geschiedenis van de mensheid is zo een beetje alles dat los en vast zit gestolen. De afgelopen jaren zijn er dan ook regelmatig games verschenen met diefstal als centraal thema. Ook de game-industrie zelf heeft er echter recentelijk meerdere malen aan moeten geloven; vooral populair is het stelen en lekken van in ontwikkeling zijnde games om deze vervolgens op het internet te plaatsen. Dit tot ontzetting van de ontwikkelaars, aangezien deze versies nog lang niet af zijn en daardoor vaak een vertekend beeld van de game geven. Gamer.nl ging op onderzoek uit en zette de meest interessante diefstallen voor je op een rijtje. Half-Life 2

Eind april 2003 verbrak Valve de stilte die lange tijd rond het bedrijf had geheerst, en kondigde het Half-Life 2 aan. Gamers maakten via een media offensief in de tijdschriften kennis met de opvolger van de waarschijnlijk beste shooter ooit en waren diep onder de indruk. De hype nam alleen maar toe toen Valve kort daarna op de E3 enkele zeer indrukwekkende demonstraties van de technologie achter Half-Life 2 gaf. De game won vele E3 awards en iedereen wist het zeker: Half-Life 2 ging het helemaal maken. Het beste nieuws was echter misschien nog wel dat de game al in september in de winkels zou liggen.

Een flinke hoeveelheid gamers was hier vrij sceptisch over; volgens velen kon een verschuiving van de releasedatum niet uitblijven. Valve bleef echter tot het laatste moment vasthouden aan een release in september. Tot op 2 oktober de bom barstte: de source code van Half-Life 2 bleek gestolen te zijn, en de game werd voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Vanaf het moment dat dit bekend werd waren er de nodige complottheorieën. Men vond het ongelooflijk dat Valve zo stom was geweest om de sourcecode op te slaan op een computer met internetverbinding. Een aantal gamers vermoedde dan ook dat de diefstal een mooi excuus was om Half-Life 2 lang uit te stellen, zeker gezien de nog verre van optimaal werkende Steam service. Valve hield echter vol dat er wel degelijk sprake van (electronische) diefstal was, iets dat inmiddels toch redelijk aannemelijk lijkt aangezien de FBI recentelijk een reeks aanhoudingen heeft verricht in de zaak. Over de identiteit van de daders is nog weinig bekend, behalve dat de maker van de Phatbot Trojan worm betrokken zou zijn. Ondertussen is Half-Life 2 echter nog steeds niet verschenen, wat de game ook al de titel 'Vaporware 2003' heeft opgeleverd.

Leaks galore

Was het lekken van een game ver voor de releasedate ten tijde van de Half-Life 2 diefstal nog relatief zeldzaam, de laatste maanden heeft zich een ware vloedgolf aan games die nog niet af waren over het internet verspreid. Grote titels als World of Warcraft, Stalker: Oblivion Lost, Painkiller, Far Cry en Doom 3 waren al maanden voor hun release datum te spelen. Doorgaans betrof het hier beta testers of leden van de pers die om hun status te onderstrepen hun (nog) exclusieve titel aan anderen lieten zien, waarna deze via de schimmige kanalen uiteindelijk op het internet belandde. Iets waar de ontwikkelaars absoluut niet blij mee waren, omdat deze versies helemaal geen goed beeld gaven van de uiteindelijke game, maar toch door zeer veel mensen geprobeerd werden. Vooral bij Stalker was de situatie pijnlijk, aangezien het hier een versie betrof die op het moment van verschijnen al maanden oud was. Het zal dan ook interessant zijn om te zien om bedrijven met dit inmiddels symptomatische probleem om zullen gaan, daar een uitgebreide beta test onontbeerlijk is indien men alle bugs wil verwijderen.