Call of Duty: Modern Warfare 3

Bommen en granaten, kogels en eieren. Eieren? Ja, inderdaad! Ook in Call of Duty: Modern Warfarce 3 zijn eieren te vinden. Deze easter eggs liggen echter niet zomaar voor het oprapen en als speler is dus het nodige avonturierswerk vereist om de hand te leggen op zo’n paasei. Een paasei in de vorm van een levensgrote teddybeer met twee gouden Desert Eagles wel te verstaan.

Dit lijkt misschien een leuk grapje van de ontwikkelaar, dat inmiddels al herhaald is in meerdere Infinity Ward-games, maar de waarheid is mooier, dieper en vooral betekenisvoller. De teddyberen staan namelijk symbool voor het dochtertje van één van de ontwikkelaars, die overleed aan kanker terwijl ze een teddybeer in haar handen had. Een mooie ode in één van ’s werelds meest populaire spellen ter wereld.

Rage

Er is een meteoriet ingeslagen, jij ligt in een ondergrondse Ark te slapen en na honderd jaar word je wakker. Wat ga je doen? Juist, op zoek naar een Easter Egg! Tuurlijk kun je ook missies gaan uitvoeren, vijandige mutanten in mootjes hakken of de troepen van de zeer dubieuze regering in de weg gaan zitten, maar je moet je als speler realiseren dat je in een wereld rondloopt die gecreëerd is door id Software. Dat betekent: Dopefish!

Dopefish is zo’n Easter Egg die al een aantal jaartjes meeloopt in de industrie. De vis die in vrijwel alle games van id Software voorkomt, is oorspronkelijk verzonnen door Tom Hall, één van de oprichters van de ontwikkelstudio. Dopefish heeft zijn opwachting al gemaakt in Commander Keen, Wolfenstein 3D, Quake en Max Payne. Rage mag zich dus toevoegen aan dit illustere rijtje.

Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony

Met Pasen verdienen we allemaal een beetje geluk. Ook als je een draaideurcrimineel bent die Luis Lopez heet. Meneer Lopez heeft het namelijk niet gemakkelijk met een baas als Gay Tony. Behalve dat werken onder zo’n flamboyante nachtclubmanager geen pretje is, kampt Luis ook nog eens met allerlei loyaliteitsconflicten. Zo’n situatie waarbij je jezelf afvraagt wie nou je echte vrienden zijn en wie de Judas is.

Gelukkig is er in deze wereld vol complotten, geweren, drugs en criminaliteit altijd een rustpunt waar zelfs de meest geharde crimineel even alles kan loslaten om zich volledig te verliezen in het escapisme van het betreden van een fantasiewereld waar niets moet en alles mogelijk is. Het enige wat Luis hoeft te doen is dichtbij huis een Easter Egg opzoeken en achteroverzitten tot de…Ring of Death verschijnt. Ach…Criminaliteit loont dus toch niet.

 

The Elder Scrolls V: Skyrim

De provincie Skyrim staat niet bekend om de verlaten strandjes, het zomerse briesje en het wuivende groene gras. De meest noordelijke provincie van keizerrijk Tamriel is er één die behalve een openlucht diepvries, ook een paar mooie bergtopjes rijk is. De makers van de game hebben ongetwijfeld behoorlijk zitten hakken en bouwen om dit landschap precies volgens hun visie te krijgen.

Hoewel we niet volledig bekend zijn met de methoden en technieken van Bethesda, zou het zomaar kunnen dat ze hier een digitale pikhouweel voor gebruikt hebben. Zo eentje die ook in een heel bekend spel van een heel bekende onafhankelijk ontwikkelaar wordt gebruikt. Oke, dit is waarschijnlijk niet echt het geval, maar het is wel een mooie paasgedachte, net zoals deze Easter Egg een mooi collegiaal gebaar is.

 

Uncharted: Golden Abyss

De eerste Uncharted-game voor de PlayStation Vita heet Golden Abyss, niet Golden Egg, hoewel dat laatste helemaal geen gek idee was geweest. Oke, het had geen enorm goed idee geweest, maar zeker geen ook geen slechte. De Easter Egg die in dit spel verstopt zit, is het ploeteren door de woeste jungles, tempels en grotten van Centraal-Amerika zeker waard. En dan gaat het hier niet om ploeteren op een gemiddeld niveau, maar echt om ‘crushing’.

Eigenlijk is daarmee al te veel gezegd. Het ei verdient z’n verrassingsmomentje en de echte Nathan Drakes van deze wereld moeten dus ook vooral stoppen met lezen en zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde liaan pakken om zich een weg te slingeren naar het gouden ei, voordat rivalen Jason Dante, Marissa en Chase er mee aan de haal gaan.