EA – Hot Summer Night (Camp EA 2004) Vandaag de dag ligt de standaard voor videogames een stuk hoger dan bijvoorbeeld vorig jaar. Waar er in 2003 door uitgevers nog werd geprobeerd zoveel mogelijk games op de markt te brengen, wordt de nadruk dit jaar veel meer gelegd op het te vriend houden van de gamer, de consument. De grafische volmaaktheid van games krijgt de bovenhand over afgeraffelde engines en geluid wordt in veel games meer en meer geleverd in 5.1 surround. Langzamerhand wordt de klant pas echt koning.

Een van de ontwikkelaars die hier goed oog voor heeft is Electronic Arts, al geruime tijd marktleider in de verkoop en ontwikkeling van games voor een groot publiek. Ook zij komen dit jaar met een lineup waar je U tegen zegt en waar games tussen zitten waar je vanzelf van gaat watertanden. Om de globale pers een indruk te geven wat deze lineup inhoudt houdt EA elk jaar na de E3 een evenement onder de naam Camp EA. Ook dit jaar kwam de lineup van EA aan bod op Camp EA 2004 dat gezien het mooie weer (in Amerika dan) is omgedoopt tot EA Hot Summer Night. Wij kregen een uitnodiging om de games in de lineup eens aan de tand te voelen en vlogen naar Redwood City, San Fransisco om daar eens een kritisch oog te werpen op de komende games van Electronic Arts.

Na elf uur vliegen land je in een zonovergoten en schoon San Fransisco. Tezamen met een aantal collega's uit de gamejournalistiek van de Benelux, reizen we af naar de locatie waar Camp EA 2004 gehouden zal worden: Redwood City. Redwood City Shores is de locatie waar het hoofdkantoor van Electronic Arts is gevestigd. Dit enorme complex aan gebouwen, tuinen en parken biedt onderdak aan een aantal ontwikkelstudios, corporate kantoren en andere aan EA gerelateerde takken. De ongeveer 1000 man die dagelijks gebruik maakt van dit complex wordt in alle behoeftes voorzien door hun werkgever. Waar de meeste werkplekken aanvoelen als een gevangenis, valt je direct op dat deze gebouwen eigenlijk meer vrijheid uitstralen dan wat anders.

In een grote ontvangst hal wordt de internationale en nationale pers welkom geheten en krijgt men een ontvangst pas uitgereikt, waarna een introductie gesprek in het naast gelegen auditorium plaatsvindt. Een van de titels waar in Amerika de nadruk op ligt als het gaat om sportstitels, is Madden NFL Football. Deze titel komt dit jaar voor 15de keer uit en dat wordt gevierd door een speciale PS2 versie, welke eenmalig zal worden uitgebracht. Niet echt een titel waar de gemiddelde Europeaan voor warm loopt en dus wordt er na een interview met twee van de beter bekende football sterren uit Amerika een eind gemaakt aan het wachten en kan de rondleiding langs de vele games beginnen.

De lineup (eind 2004 tot begin 2005)

In de vele ruimtes die zich op het EA terrein bevinden zijn een aantal van de volgende games onder gebracht om een duidelijker beeld te schetsen van de gameplay en krijgt iedereen de kans om met het ontwikkelteam te spreken. Een greep uit de lineup die je in dit najaar en begin 2005 kunt verwachten:

Armies of Exigo

Burnout 3: Takedown

Catwoman

Def Jam Fight for NY

GoldenEye: Rogue Agent

LOTR Battle for Middle Earth **

LOTR: Third Age

Madden NFL 2005

Need for Speed Underground 2

TimeSplitters Future Perfect

Ty the Tasmanian Tiger: Bush Recue

The Sims 2 **

The Urbz: Sims in the City

Medal of Honor: Pacific Assault** Oddworld Stranger ** Fifa Soccer 2005 Battlefield 2 **

Ultima Online: Samurai Empire

**Losse preview deze week