Naast de consoles en PC, zijn er nog twee andere belangrijke apparaatjes waar we aandacht aan zullen besteden deze E3. Zowel de Nintendo DS als de Sony PSP zullen in grote mate aanwezig zijn op de beursvloer met een hoop verschillende games. De Nintendo DS poogt nieuwe gameplay te bieden die ook doelgroepen aanspreekt buiten de huidige gamende bevolking om, terwijl de PSP zich vooral richt op het brengen van de thuisconsole ervaring naar een mobiel platform. Eens kijken wat ze beide voor ons in petto hebben.

Door Erwin Bergervoet, Peter Zeilstra en Ronn Perdok

Burnout Legends

Natuurlijk kon Burnout niet uitblijven voor de PSP. Geheel in traditie van andere PSP racegames zal ook Burnout Legends een verzameling zijn van het beste dat de Burnout reeks tot nu toe te bieden heeft gehad. In de game zal de agressieve gameplay van Burnout 3 centraal staan en zullen een aantal van de meest populaire tracks en auto's uit Burnout 1 en 2 wederom hun opwachting gaan maken. Naast de oude ingrediënten zullen er ook een aantal nieuwe worden toegevoegd. Zo zullen er racemodes aanwezig zijn zoals Legends Face-off, Grand Prix, en Pursuit Rage. Deze laatste zal een mix worden van de oude road rage en pursuit mode.

Een grote nadruk zal worden gelegd op de multiplayer mode via wifi. Alle gamemodes zullen tegen elkaar te spelen zijn en er zal zelfs via de game sharing optie van de PSP te multiplayen zijn zonder dat de tegenstander de game in z'n bezit hoeft te hebben. Om alle auto's vrij te spelen zul je het wel moeten opnemen tegen een ander, want 20 van de in totaal 25 auto's kunnen alleen verkregen worden in de multiplayer modes.

Uitgever: EA Ontwikkelaar: Criterion Games Release: September 2005 Daxter

Na een aantal avontuurtjes met zijn vriend Jak, is het voor de aaibare Daxter tijd om op eigen benen te staan. Daar waar Jak op de Playstation 2 het platformen verruild heeft voor het racen, blijft Daxter trouw aan het platformgenre in deze PSP game die zijn naam draagt. Het spel wordt opvallend genoeg niet ontwikkeld door Naughty Dog, de firma achter de Jak & Daxter reeks, maar het nieuw opgerichte Ready at Dawn. Daar werken trouwens wel een aantal ex-medewerkers van Naughty Dog, dus ervaring met de reeks hebben ze zeker.

Uitgever: SCE Ontwikkelaar: Ready at Dawn Release: 2005 Death Jr.

Death Jr. was het allereerste PSP spel waar we ingame beelden van te zien kregen. De hoofdrol in deze humoristische platformgame is weggelegd voor de zoon van Magere Hein. Hij opende op een schoolreisje met zijn vriendjes een oude doos, waarin een groot kwaad opgeborgen zat. Met een groot arsenaal aan explosieve wapens en natuurlijk zijn zeis, dient Death Jr. het kwaad dat hij uit de doos heeft laten ontsnappen de kop in te drukken. Hieronder de anti-reaper Moloch, wie de hel op aarde wil brengen.

Uitgever: Konami Ontwikkelaar: Digital Eclipse Release: 2005 Frantix

Frantix is een puzzelspel waarin je surrealistische omgevingen vol monsters en obstakels zult moeten trotseren. Het spel bevat maar liefst 150 verschillende puzzels, maar ook wanneer je deze gered hebt is er nog een behoorlijke herspeelbaarheid. Je kunt immers nog strijden met je vrienden om de beste tijd in elk van de levels, waarbij de meest voor de hand liggende oplossing, niet direct de beste zal blijken.

Uitgever: Sony Online Ontwikkelaar: Killer Game Release: 2005 Free Running

Free Running kan nog het best worden omgeschreven als skaten zonder skateboard. In deze sport dan wel levenswijze, ook wel bekend als Parkours, gebruiken de deelnemers namelijk louter hun lichaam om diverse stunts uit te halen in hun omgeving. Eidos brengt Parkour binnenkort naar de Playstation Portable, zodat je het ook zonder gevaar voor eigen leven, overal ter wereld tot uitvoering kunt brengen.

Het PSP spel Free Running wordt ontwikkeld door Core Design, de ontwikkelaar van Tomb Raider, in samenwerking met Sebastien Foucan, de uitvinder van Parkour. Hij zal in het spel ook als een soort van leraar aanwezig zijn en je de kneepjes van het vak leren.

Uitgever: Eidos Ontwikkelaar: Core Design Release: 2005 Gran Turismo Mobile

Eigenlijk is er maar bar weinig bekend van Polyphony's PSP game Gran Turismo Mobile, behalve dat de game een zeer getrouwe kopie gaat worden van GT4 op de PS2. Als we kijken naar de eerder vrijgegeven trailers van GT Mobile lijkt de game grafisch zeer indrukwekkend te worden. Minder verwachten we natuurlijk ook niet van de makers van de racegames die de grafische grens op de Playstation 2 telkens weer verleggen. Het realisme in handling, zoals op de PS2 zal niet zover doorgevoerd worden op de PSP zei geestelijk vader van de GT reeks, Kazunori Yamauchi. Over connectivity met GT4 werd ook gehint. Of er ook een online mode aanwezig zal zijn is nog niet bekend. Dit zal vast duidelijk worden op de E3.

Uitgever: SCE Ontwikkelaar: Polyphony Digital Release: September 2005