Veruit het populairste genre van dit moment op de PC, is de first person shooter. Al een aantal jaren lang wordt deze markt door dit genre gedomineerd en daar lijkt voorlopig ook geen verandering in te komen. Geen ramp natuurlijk als je kijkt naar de kwaliteit die ons op de E3 nog te wachten staat. Dat geldt trouwens niet alleen voor de PC, want ook voor de consoles staan er nog een aantal veelbelovende shooters op stapel. Hierbij een overzicht van de belangrijkste titels.

Door Erwin Bergervoet en Ronn Perdok

Battlefield 2 (PC)

Dat Battlefield 2 groots wordt, mag duidelijk zijn. Je kunt het met meer dan honderd personen tegelijk tegen elkaar opnemen, in vernietigbare omgevingen, waarbij meer dan dertig moderne voer-, vaar- en vliegtuigen tot je beschikking staan. Je hebt de keuze uit drie partijen, de VS, China en een Midden Oosten coalitie. Geheel nieuw is de mogelijkheid om door bepaalde materialen heen te schieten, waardoor je er altijd op verdacht moet zijn of je wel goed verdekt bent. Ook zit er nu een vorm van karakterprogressie in verwerkt, waarbij je in rang kunt stijgen voor het verkrijgen van allerlei beloningen. Dit keer hoef je overigens niet perse mee te vechten, want je kunt ook als commandant optreden en je troepen over het slagveld begeleiden. Waar Battlefield: Vietnam meer aanvoelde als een uitbreiding, lijkt Battlefield 2 toch de definitieve opvolger te worden.

Uitgever: EA Games Ontwikkelaar: Digital Illusions Release: 24 juni 2005 Battlefield 2: Modern Combat (PS2, Xbox, Xbox 360)

Modern Combat is de consoleversie van Battlefield 2. Deze game biedt niet alleen een uitgebreide multiplayer mode, maar ook een uitgewerkte singleplayer. Je kunt vechten voor vier facties: de VS, de Europese Unie, China en een Midden Oosten coalitie. Meer dan dertig moderne voer-, vlieg- en vaartuigen en vijftig wapens staan tot je beschikking en je kunt het op meer dan tien maps met vierentwintig man tegen elkaar opnemen. Het spel heeft ook uitgebreide community features zoals clan support, friends lists, voice over IP en een laddersysteem. Je hebt bovendien de mogelijkheid om je manschappen en wapens te upgraden en te stijgen in rang door vergaarde punten. Al met al een interessante multiplayer shooter voor de consoles, die overigens ook in de planning staat voor de Xbox 360.

Uitgever: EA Games Ontwikkelaar: Digital Illusions Release: Q4 2005 Bet On Soldier (PC)

Een gokje wagen op de uitkomst van een vuurgevecht tussen huurlingen. Dat is het concept van Bet On Soldier. Dit houdt in dat je in het spel geld mag inzetten op de uitkomst van gevechten tussen jouw team en die van je vijanden. Je voert verschillende missies uit zoals het opblazen van een basis of het vinden van een koffer met belangrijke inhoud, en tijdens deze missies kom je enkele vijandige kopstukken tegen waarop je voor tijd geld had ingezet. Elk kopstuk heeft één enkele zwakke plek die wordt onthuld zodra je de persoon tegen het lijf loopt. Vervolgens heb je een minuut de tijd om hem te verslaan. Het geld wat je hiermee kunt verdienen, geef je uit aan wapens, ammunitie en andere spullen om je team mee te versterken. Het spel draait overigens op de Kt engine die zes jaar lang in ontwikkeling is geweest.

Uitgever: Digital Jesters Ontwikkelaar: Kylotonn Release: 27 mei 2005 Black (PS2, Xbox)

Black is een shooter van Criterion Games, de makers van de Burnout reeks en de RenderWare engine die inmiddels voor een heleboel verschillende games gebruikt is. Vorig jaar was Black één van de meest indrukwekkende shooters op de E3 en het spel heeft een goede kans om dat dit jaar wederom te bewerkstelligen. Criterion streeft er voornamelijk naar om het vuren van de wapens zo intens en voldaan mogelijk aan te laten voelen. Hiertoe heeft men inspiratie geput uit intense vuurgevechten in films. Dat betekent dat het spel naast bijzonder indrukwekkende wapen en omgevingsgeluiden, ook een zeer uitgebreid particle systeem heeft, waarbij rook, stof, glas en stukken steen alle kanten op vliegen. Kogels zullen zelfs afketsen tegen bepaalde materialen.

Bijna alles in de omgeving is aan flarden te schieten en interactief, wat de algehele ervaring erg spectaculair maakt. Bovendien is de inslag van een kogel op elk materiaal weer anders en kent het spel uitgebreide echo effecten. Ook de wapens zelf klinken zeer realistisch en helder. Het leukste is misschien nog wel dat alle toegebrachte schade ook zichtbaar blijft, inclusief bloed, lijken, kogelgaten en hulsen op de grond. Je wordt in deze game dus compleet in de actie gezogen, iets waar Criterion als geen ander goed in is. Overigens wordt er naast de intense actie, ook een interessante en meeslepende verhaallijn beloofd. We zijn benieuwd.

Uitgever: EA Games Ontwikkelaar: Criterion Games Release: Q4 2005