Actiegames zijn al sinds het bittere begin van de gamesindustrie immens populair geweest. Dat is ook geen wonder, omdat de meeste games in dit genre onmiddelijk vermaak bieden zonder enige vorm van voorspel. Het is ook één van de meest brede genres en het is daarom ook geen wonder dat ons binnen deze groep zoveel games op de E3 staan te wachten. Het was redelijk lastig om de meest interessante games eruit te pikken, maar hier is dan toch een overzicht van de titels die je naar ons idee het meest in de gaten moet houden

Door Erwin Bergervoet en Ronn Perdok

Advent Rising (Xbox, PC)

Advent Rising is al een flinke tijd in ontwikkeling. Deze third-person actiegame situeert zich in een wereld, waarin de mensheid niet meer is dan een legende. Doorheen het heelal worden mensen gezien als wezens met bovennatuurlijke krachten die ooit alle volkeren en werelden samen zullen brengen onder één vlag en vrede zullen stichten. De zogenaamde Seekers zijn zich ervan bewust dat de mensheid echter meer is dan zomaar een legende en proberen ze uit te roeien,omdat ze een mogelijke bedreiging kunnen vormen voor hun macht. Als Gideon Wyeth, één van de weinig nog levende mensen, ontdek je ongekende krachten in jezelf. De krachten waar de Seekers zo bang voor zijn en die jij nu gaat gebruiken om ze te bevechten.

Advent Rising is een third person action/adventure waarbij je een groot arsenaal aan wapens en bovennatuurlijke krachten tot je beschikking hebt. Je kunt allerlei acrobatische toeren uitvoeren en bovendien verscheidene voertuigen besturen. Het spel draait op de Unreal Warfare engine, die mooie plaatjes voort moet brengen. Het script wordt geschreven door auteur Orson Scott Card, wat er mede voor moet zorgen dat Advent Rising een cinematische ervaring wordt. Het spel zal waarschijnlijk niet al te lang meer op zich laten wachten, dus we mogen aardig wat media vanaf de E3 beursvloer verwachten.

Uitgever: Majesco Games Ontwikkelaar: GlyphX Games Release: Q3 2005 Alan Wake (PC, Next-gen)

Het Finse Remedy, dat bekendheid verwierf met Max Payne, komt terug met een geheel nieuwe franchise. Opnieuw is de naam van het hoofdpersonage de titel van het spel en tevens een leuke woordspeling: Alan Wake, afgekort A. Wake. Veel is er nog niet bekend over Alan Wake, behalve dat het een psychologische actie-thriller wordt die op zowel PC als next-gen consoles zal verschijnen. De screenshots laten alvast zien dat we ook op grafisch vlak heel wat van dit spel mogen verwachten.

Uitgever: NB Ontwikkelaar: Remedy Entertainment Release: 2006 Battlestations: Midway (PS2, Xbox, PC)

In Battlestations: Midway krijg je een complete vloot aan schepen, duikboten en vliegtuigen tot je beschikking tijdens het oorlogsjaar 1942. Ja inderdaad, hetzelfde oorlogsjaar waar Digital Illusions een paar jaar eerder al een zeer succesvolle multiplayer game rond wist te bouwen. Midway bevat echter ook een uitgebreide singleplayer mode. Bovendien switch je in deze game on-the-fly tussen de verschillende units in plaats van dat je rond loopt als een allesbesturende infanterist. Battlestations: Midway belooft een groots opgezette game te worden met massale zeeslagen die zowel offline als online tegen andere spelers uit te vechten zijn.

Uitgever: SCI Ontwikkelaar: Mithis Games Release: 18 juni 2005 Conker: Live & Reloaded (Xbox)

Conker's Bad Fur Day was één van de laatste N64 games en ook meteen één van de beste. Helaas verkocht de game ondermaats doordat zijn huisvestende console aan het einde van z'n latijn was en iedereen al volledig gericht was op de Dreamcast en PS2. Daarom achtte Rare een remake van de game voor de Xbox wel geschikt. Het complete spel is overgezet naar de console van Microsoft, met een compleet nieuwe engine die werkelijk prachtige plaatjes op het scherm weet te toveren. Het is dan ook één van de mooiste games van de current-gen consoles. Naast de onderhoudende singleplayer die overvol is van de ondeugende humor, is er nu ook een uitgebreide multiplayer mode voorhanden, die hoge ogen moet gooien op Xbox Live! Dit is mogelijkerwijs de laatste grote Xbox game voordat diens opvolger aan komt kloppen.

Uitgever: Microsoft Game Studios Ontwikkelaar: Rare Release: 3 juni 2005