Winnaar: Nintendo 3DS

Nintendo wist de show te stelen met de 3DS, een handheld die games in 3D kan tonen zonder dat daar een speciale bril voor nodig is. En het werkt nog ook! Niet alleen de techniek achter Nintendo’s nieuwste spelsysteem was indrukwekkend, ook de waslijst aan aangekondigde games is niets minder dan indrukwekkend. Zo komen Konami en Capcom met respectievelijk een nieuwe Metal Gear Solid en Resident Evil, maar vooral Nintendo’s eigen ontwikkelaars lijken zich suf te werken: een nieuwe Kid Iracus, Mario Kart, Paper Mario, Pilotwings en remakes van onder andere Zelda: Ocarina of Time en Starfox 64. Neem daarbij de mogelijkheid om 3D-foto’s te schieten en 3D-films af te spelen en het heeft er alle schijn van dat Nintendo een nieuwe wereldwijde hit te pakken heeft. Iedereen op de beurs leek er over eens te zijn: de 3DS stal de show.

Lees onze hands-on-preview van de Nintendo 3DS

2e plaats: Deus Ex: Human Revolution

Deus Ex is voor veel PC-gamers een belangrijke serie. Na het eerste deel heeft de reeks echter nooit meer echt iets bereikt, maar nu lijkt het erop dat we met Human Revolution eindelijk weer een kwaliteitsproduct krijgen. Het oog voor detail in de game is ongekend en iedereen die de game mocht aanschouwen kreeg de kriebels in zijn vinger: dit wordt een game die je moet spelen.

Lees onze hands-on-preview van Deus Ex: Human Revolution

3e plaats: Donkey Kong Country Returns

Donkey Kong is terug, en hoe! Het is niet alleen indrukwekkend dat de grote, vriendelijke aap eindelijk weer een eigen game krijgt, we zijn vooral verbaasd dat Nintendo de oude Rare-formule zo onaangetast durft te houden. Het resultaat? Heerlijke 2D-platforming van de oude stempel met leuke, nieuwe mogelijkheden. Eén van de aankomende must-haves op de Wii.

Lees onze hands-on-preview van Donkey Kong Country Returns

Winnaar: Rayman Origins

Michel Ancel keert terug met een nieuwe tweedimensionale Rayman. Goed nieuws, want de eerste (en tevens enige tweedimensionale) Rayman is volgens de fijnproever nog altijd de beste. Het is fijn dat Ubisoft eindelijk weer teruggrijpt naar zijn platformheld zonder dat er irritante konijnen of minigames bij komen kijken. Om nog maar te zwijgen over de prachtige grafische stijl. De game lijkt net een lekker artistieke Franse tekenfilm. Rayman is één van de meest ondergewaardeerde gamepersonages ooit en het lijkt er op dat hij eindelijk weer de aandacht zal krijgen die hij verdient.

Bekijk de trailer van Rayman Origins

2e plaats: Spec-Ops: The Line

Spec-Ops: The Line lijkt hevig geïnspireerd door de film Apocalypse Now. Met een verlaten Dubai als setting weet Spec-Ops een ongekende sfeer neer te zetten. Verlaten hotels, kleine zandlawines die de omgeving veranderen en talloze gigantische gebouwen aan de horizon. Dat Spec-Ops zo’n indruk op ons achter zou laten hadden we niet verwacht.

Lees onze preview van Spec-Ops: The Line

3e plaats: De grafische stijl van Zelda

Miyamoto en de zijnen beloofden een volwassen Link. Nu zegt de grafische stijl niets over de volwassenheid van een game of personage, maar de kleurrijke graphics die ergens tussen Wind Waker en Twilight Princess hangen, waren voor iedereen een grote verrassing. Dat blijkt al wel uit de verdeelde meningen over de game. Sommigen zien de charme ervan in en vinden dat met de stijl de perfecte balans wordt gevonden, anderen krabben hun ogen erbij uit. Waar hoor jij bij?

Lees onze hands-on-preview van The Legend of Zelda: Skyward Sword

Winaar: Kinect

Niets wist gamers zo teleur te stellen als Microsoft’s Kinect. Waar ze onder de naam Natal nog beloofden met innovatieve, nieuwe game-ervaringen te komen, is het nu niet meer dan de moderne rip-off van de Nintendo Wii. Met een wansmakelijke presentatie die zich volledig richt op manisch glimlachende gezinnen met apathische kinderen zien we helemaal niets dat gamers zal interesseren. Een kloon van Wii-Sports, een ‘game’ waarbij je de hele dag tijgers zit te aaien en nog meer ongeïnspireerde, veredelde tech-demo’s. Tot nu toe lijkt alleen Ubisoft’s fitnesstitel nog wat kwaliteit te bieden, maar dat toont eigenlijk aan dat Kinect op dit moment niet meer dan een Microsoft Office-accessoire is met fitness-functionaliteiten.

Lees onze column: Kinect Overtuigt Niet

2e plaats: Parasite Eve 

Het is niet zozeer dat de game slecht is, maar om nu met een PSP-titel aan te komen in plaats van een volwaardige installment op de next-gen consoles is zeker te betreuren. Des te meer omdat hij zodanig actie-georiënteerd lijkt dat het hele survival-horror-aspect weg is. We hadden liever gezien dat Square-Enix alles uit de kast zou halen om de serie na al die jaren weer onder de aandacht de brengen, in plaats van met een simpele proefballon te komen.

3e plaats: Waar waren …? 

Bijna net zo teleurstellend is het wanneer titels waarvan we weten dat ze in ontwikkeling zijn, of die zelfs al eerder getoond zijn, niet aanwezig zijn op een grote gamebeurs. Waar waren The Last Guardian, I am Alive en Beyond Good & Evil 2? Dit zijn titels waarvan we al eerder tekenen van leven gezien hebben, waar we razend benieuwd naar zijn, maar gewoon niets mee gedaan is deze E3. Spijtig, en misschien een teken aan de wand?

Winnaar: Nintendo

‘De Nintendo Wii is alleen voor huismoeders en blije kinderen op witte banken in witte huiskamers. De echte gamer heeft Nintendo al jaren geleden in de stek gelaten.’ Toch? Fout! Als nooit tevoren liet Nintendo dit jaar de ene na de ander euforiebom vallen op hun voltallige publiek. Wat te denken van een nieuwe Donkey Kong, een nieuwe Kirby en de terugkeer van Kid Icarus? En vergeet Link niet, Samus of de helden uit Golden Sun, om er maar een paar te noemen. Al met al een prachtige lijst, waar menig uitgever jaloers op zou zijn. Zijn het dus deze games die ze de overwinning brengen? Deels, want laten we ook zeker niet vergeten dat Nintendo hét grote publiekslievelingetje van de E3 uitgeeft: de Nintendo 3DS. Je zou bijna jaloers worden op alle huismoeders die deze games dit jaar voor hun kiezen krijgen.

Lees onze beschouwing van Nintendo's persconferentie

2e plaats: Electronic Arts

Jarenlang is EA verguisd als ‘het bedrijf dat alleen maar slappe vervolgen uitbrengt’. Of dat ook zo was, laten we in het midden. Waar het nu om draait is de belachelijk uitgebreide, gevarieerde en bovenal kwalitatieve line-up van Electronic Arts. Om welk genre het ook gaat, EA gaat ons dit jaar verwennen. Petje af!.

3e plaats: 2K Games

Geen kwantiteit, maar kwaliteit, zullen ze bij 2K Games gedacht hebben. Hun grote titels zijn op één hand te tellen, maar stuk voor stuk hebben ze allemaal de potentie om tot de allerbeste van hun genres te gaan behoren. Civilization 5, X-com, Mafia II en Spec Ops. Van deze games kun je alleen maar vrolijk worden.

Winnaar: Microsoft

Microsoft’s line-up was mager op z’n best, met slechts een drietal sterke games. Voor de rest draaide alles om Kinect. Zo droevig om te zien dat een uitgever die zich eerst vrijwel volledig op de hardcore gamer toelegde nu opeens alleen nog maar oog lijkt te hebben voor gezinnen met kinderen. Natuurlijk zijn die paar toptitels niet de minsten, maar nog is het eigenlijk schandalig hoe ze hun fanbase in de steek laten. Wie had ooit gedacht dat nota bene Nintendo een line-up zou hebben die meer te bieden heeft voor de echte gamer? Microsoft, waar ben je mee bezig? Volgend jaar graag meer verrassingen voor de echte gamer, oftewel de doelgroep van de Xbox 360!

Lees onze beschouwing van Microsoft's persconferentie

Winnaar: Star Wars: The Old Republic

Net als vorig jaar heeft Star Wars: The Old Republic de prijs van mooiste trailer binnengesleept. De weergaloze CGI-beelden doen ons Star Wars-hart sneller kloppen. Wij  verlangen naar een animatiefilm van de legendarische Star Wars-saga in deze stijl. Meneer Lucas, als u dit leest, geef ons een The Old Republic-animatiefilm!

Bekijk de trailer van Star Wars: The Old Republic

Winnaar: The Heavy

De trailer van The Heavy is hét schoolvoorbeeld van hoe je je game niet in het zonnetje zet. Slechte muziek, matige framerate, matige graphics (het is maar een XBLA-game, maar toch), en ogenschijnlijk matige gameplay. Toen Midtown Madness en Driver een kindje kregen, was The Heavy de nageboorte. Althans, zo lijkt het aan de hand van deze eerste trailer.

Bekijk de trailer van The Heavy