Achtergrond
PC Gaming Show

E3-analyse: Veel games, weinig klappers bij PC Gaming Show

Mede mogelijk gemaakt door...

Geschreven door Wilbert Meetsma op
Het blijft elk jaar lastig om een rode draad te vinden in de PC Gaming Show. Ontwikkelaars komen langs om hun verhaal te doen en maken al plaats voor de volgende. Bij gebrek aan groot nieuws blijkt dit jaar één vraag telkens weer de spannendste: in welke winkel kun je de game halen?

De verwachtingen waren hoog in vergelijking met vorig jaar. Zou AMD meer komen vertellen over Navi? Project Scarlett en PlayStation 5 gaan gebruikmaken van deze nieuwe lijn videokaarten, maar pc-gamers kunnen volgende maand al aan de slag met de rekenwonders van het rode kamp. Helaas moeten we daar nog even op wachten, maar we hebben wel geleerd dat Samsung net zo efficiënt omgaat met munitie als Aperture Science.

Gameplaybeelden van Vampire: The Masquerade: Bloodlines 2 dan? Technisch gesproken wel, maar nauwelijks een minuut later is onze honger naar bloed niet gestild. Larian Studios van Baldur's Gate 3 op het podium! Slechts een aankondiging van een D&D-campagne die als prequel dient. Leuk, maar niet genoeg.

Paradox verzacht de pijn door even later een uitgebreidere gameplaytrailer online te zetten.

Door de games de show niet meer zien

Waar zijn die bijna twee uur dan gebleven? Je zou bijna vergeten dat er tussen de gemiste kansen door stiekem heel veel games langs zijn gekomen. Soms ging het slechts om een update. Terraria laat bijvoorbeeld een eventueel vervolg lekker zitten en komt met de vierde grote update om de 2D-Minecraft-maar-zo-veel-meer-game nogmaals nieuw leven in te blazen. Vermintide 2 voegt een Versus-mode toe aan de even goede als hectische coöperatieve Warhammer-game. Goed nieuws voor de fans van die games, maar niet waar je een E3-presentatie voor volgt.

De andere categorie van vandaag is de game die al eerder is aangekondigd, maar wel graag laat weten dat die nog bestaat. We kunnen er smakelijk om lachen, maar het blijft afwachten of Maneater langer boeit dan de grap. De zelfverklaarde 'Shark-PG' heeft duidelijk meer vlees op de botten gekregen sinds de aankondiging, maar het zou zonde zijn als het idee uitgekauwd voelt voordat we onze tanden erin hebben gezet.

Onze verwachtingen zijn hoger bij Driftlands, die sinds de aankondiging in 2017 terug naar de tekentafel is gegaan. De typische Klei-stijl is intact gebleven, maar de gameplay doet nu denken aan Slay The Spire. Gezien de warme gevoelens die eerdere Klei-games bij ons oproepen, horen daar graag meer van.

Consolepraktijken

Natuurlijk waren er ook echte nieuwe aankondigingen. Chivalry 2, bijvoorbeeld, al weten we niet op basis van de teaser hoe die zich verhoudt tot het middeleeuws hakwerk van Mordhau. Auto Chess, op basis van de gelijknamige Dota 2-mod, krijgt een standalone versie en de makers van Sniper Elite 4 richten hun vizier weer eens op zombies met Zombie Army 4: Dead War. Deze games hebben echter iets gemeen waar niet iedereen gelukkig van wordt.

Het bedrijf was niet fysiek aanwezig, maar de invloed van hoofdsponsor Epic Games was voelbaar. Voor een oudgediende pc-gamer als ondergetekende blijft het wennen aan dat woordje 'exclusief' aan het eind van een trailer. Hoe tijdelijk de regeling ook mag zijn, het gesjoemel met verschijningsdata en beschikbaarheid is net zo'n domper als in eerdere jaren bij presentaties van Microsoft en Sony. Iets dat nog benadrukt werd door het feit dat Shenmue 3 op pc nu exclusief op Epic Games Store uitkomt, ondanks dat het spel beloofd werd aan Steam-gebruikers.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Welnee, want met een dergelijke stortvloed aan games zitten er altijd een paar pareltjes tussen. Wat te denken van Midnight Ghost Hunt? De titel klinkt niet bepaald geïnspireerd, maar het concept van de multiplayergame waarin spelers op spoken jagen die zich vermommen als meubilair is dat wel. Neerlands trots Triumph Studios werkt hard aan Age of Wonders: Planetfall en heeft in ieder geval begrepen dat een game met lasers schietende dino's per definitie niet slecht kan zijn. Bovendien krijgen we een warm gevoel bij het zien van games die dankbaar putten uit typische pc-klassiekers als Dungeon Keeper en Dwarf Fortress, zoals Evil Genius 2 en Star Chamber.

En mochten ook die games opgeslokt worden door de koopzucht van Epic Games? Ach, met zoveel games in de maak voor de pc kunnen we heus wel een jaartje wachten.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bekijk hier live om 03:00 uur de Square Enix-persconferentie vanaf E3 2019 E3-analyse: Ubisoft combineert inkoppertjes met creativiteit
2

Reacties op: E3-analyse: Veel games, weinig klappers bij PC Gaming Show

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 11 juni 2019 08:57
  Het is maar wat je definitie van klappers is. Een nieuwe Age of Wonder, Unexplored 2, Starmancer, Per Aspera, Songs of Conquest en Griftlands (geen Driftlands, red.), dat zijn games waar ik zo honderden uren zoet mee ben. Geen beelden van Baldurs gate 3 was wel een tegenvaller.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Derper

  • 11 juni 2019 16:56
  De meeste games toch? En klappers, tja het lijkt mij dat dat dezelfde klappers zijn als alle andere op de consoles toch? Niet tijdens de show laten zien maar de hele lineup voor pc is wel lekker. En zonder een Sony heb ik nu ook minder het idee dat ik die exclusive mis :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.