Achtergrond
Nintendo E3

E3-analyse: De Switch komt op stoom

Een flinke line-up voor de hybride console

Geschreven door Michel Musters op
Nintendo zond - zoals het bedrijf de laatste jaren doet - een Direct uit in plaats van dat het een persconferentie hield tijdens E3. Hoewel de Direct maar zo'n 40 minuten duurde, zat hij bomvol met aankomende games voor de Switch.

Er was nauwelijks een moment van rust te vinden in de video. De ene na de andere titel passeerde de revue, met veel games die dit of anders begin volgend jaar uitkomen. Daarmee is de Switch nu echt op stoom gekomen. Nintendo's volledige focus op de hybride console - er werd geen 3DS-game onthuld - en de toenemende aandacht van third parties legt bepaalt geen windeieren.

Games van Nintendo zelf kregen zoals gewoonlijk het leeuwendeel van de aandacht. Aangezien Nintendo op meerdere momenten per jaar een Direct uitzendt, waren een behoorlijk aantal first-party games al eerder aangekondigd. Dat neemt niet weg dat de remake van Zelda: Link's Awakening, Pokémon Sword en Shield, Luigi's Mansion 3, Fire Emblem: Three Houses en Daemon X Machina geen welkome toevoegingen aan de Direct waren. Ook PlatinumGames' Astral Chain zag er fijn uit. De spellen zorgen voor een gevarieerde line-up op Switch dit jaar.

De enige grote domper voor fans was het uitstel van Animal Crossing: New Horizons. Het spel had eigenlijk dit jaar nog moeten uitkomen, maar verschijnt nu pas in maart 2020. Een tegenvaller, maar de eerste gameplaybeelden maakten veel goed en zoals gezegd staat er al behoorlijk wat op stapel voor de Switch dit jaar.

Het begin en het einde van de presentatie waren zelfs weggelegd voor een game die al lang en breed beschikbaar is: Super Smash Bros. Ultimate. Toch zorgen de aankomende dlc-personages vaak voor veel enthousiasme bij fans, en zeker de komst van Banjo en Kazooie - inmiddels eigendom van concurrent Microsoft - was een behoorlijke verrassing. De alsmaar sneller draaiende geruchtenmolen van de afgelopen weken heeft er misschien wel voor gezorgd dat de aankondiging wat inleverde qua onvoorstelbaarheid.

Zoals gezegd beginnen ook steeds meer third parties hun games uit te brengen op de Switch. Dat is ook niet gek met de alsmaar groeiende userbase van de console. Toch blijft het vooral bij spellen die vaak al geruime tijd op andere consoles verkrijgbaar zijn, zoals Super Lucky's Tale, Alien Isolation en Spyro Reignited Trilogy. De aankondiging van The Witcher 3: Wild Hunt is echter wel een hele grote - vooral omdat het spel grafisch zoveel indruk maakt op andere platformen. Het blijft afwachten of de game ook op de Switch fatsoenlijk draait, maar dat het een mooie titel is om dit jaar voor de Switch te verkopen, staat buiten kijf.

Niemand doet echter zo goed aan verrassingen als Nintendo, en die waren dan ook in relatief grote getale aanwezig - zeker vergeleken met anders persconferenties op deze E3. No More Heroes 3, Trials of Mana, een remake van Panzer Dragoon, en vooral de dikke vette kers op de taart: de eerste beelden van een direct vervolg op The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Zeker laatstgenoemde titel zorgde voor een positieve tendens rondom deze Direct.

Waar veel bedrijven deze E3 in een soort tussenjaar zitten, wachtend op de volgende generatie, is dat bij Nintendo niet het geval. Dat is natuurlijk niet gek, want de Switch zit nu in zijn derde jaar. Het heeft Nintendo de kans gegeven met een dikke line-up op de proppen te komen. Voor de allernieuwste en grafisch spectaculaire third party-games hoef je - op enkele uitzonderingen na - niet bij de Switch aan te kloppen, maar buiten dat is het lang geleden dat we zo'n uitgebreid en divers aanbod op een Nintendo-console hebben gezien.

Dit artikel delen:

Lees meer

Mario Maker 2 krijgt optie om online met vrienden te spelen E3-samenvatting: Nintendo
6

Reacties op: E3-analyse: De Switch komt op stoom

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • MikkelR1

  • 11 juni 2019 21:41
  Vooral dat laatste is erg fijn, de diversiteit die door juist 3rd party's aangeboden wordt. Het is lang geleden dat een Nintendo console zoveel te bieden had, zelfs al is een groot aantal daarvan al beschikbaar op andere consoles.

  Deze E3 was gewoon regelrechte fanservice. Missie geslaagd, wederom een E3 gewonnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mikmak

  • 11 juni 2019 21:57
  Toch nog had ik nog graag aan klein teken van leven van Metroid gezien, maar helaas. Word wel weer wachten op volgend jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 11 juni 2019 22:33
  @mikmak daar hebben we zelda voor gehad metroid komt volgend jaar e3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 11 juni 2019 23:28
  @mikmak
  Er is een half jaar geleden (ofzo?) aangekondigd dat ze compleet opnieuw begonnen met Metroid 4 dus het was (helaas) ook erg onwaarschijnlijk dat ze iets lieten zien van dat spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 12 juni 2019 01:06
  De Direct methode is echt het beste wat Nintendo ooit heeft beslist als het gaat om de E3. Uitzenden waar de gamers voor kijken: namelijk GAMES. En daar waren er genoeg van in deze Direct!

  Nu nog een releasedatum voor BotW2 :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fpsbig

  • 12 juni 2019 04:49
  Op zich wel een goede e3 voor nintendo. Alleen voor mij persoonlijk zit er niet veel bij. Links awakening en luigis mansion gaan er wel komen denk ik maar ik mis iets van het kaliber metroid prime of een nieuwe dikke 3d platformer ofzo. En zelda botw 2 komt er ook wel maar dat wordt nog wel mininaal 2 jaar wachten denk ik zo. Het komt mede teouwens dat ik ook een pc heb dat veel games daar ook op zijn en ik ze daar op speel. Ik ben heel benieuwd naar witchet 3 op de switch ga het niet spelen maar kijk wel al uit naar de video die digital foundry er ongetwijfeld over gaat maken. En ik hoop dat ook thronebreaker nu dan naar de switch komt die zou ik graag op me switch spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.