Achtergrond
xbox

E3 2019: Wat kunnen we van Microsoft verwachten?

Project xCloud en mogelijke nieuwe Xbox-consoles

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Over enkele weken begint de E3 van 2019. Daarom is het de hoogste tijd om op een rijtje te zetten wat je kunt verwachten van Microsoft. Sommige dingen staan al vast, terwijl we achter enkele geruchten nog grote vraagtekens zetten. In dit artikel blikken we alvast vooruit op de aanstaande E3-presentatie van Microsoft.

De E3-presentatie van Microsoft is op zondag 9 juni in de avond. Om 22:00 uur Nederlandse tijd gaat de presentatie van start. Je kunt de livestream volgen via videostreamingdiensten als Mixer, YouTube en Twitch, maar ook via sociale netwerken als Facebook en Twitter. Ook is de presentatie te zien op de Xbox One zelf. Tegen die tijd zal Microsoft daar een advertentieblok aan wijden. Natuurlijk is de livestream ook op Gamer.nl te bekijken.

Zekerheden

Er zijn nog maar weinig dingen bevestigd, maar we kunnen in elk geval informatie verwachten over Project xCloud. Dat is de gamestreamingdienst waar Microsoft aan werkt, die meer dan 3.500 games gaat aanbieden. Dat zijn games die uitgebracht zijn op de Xbox One, Xbox 360 en de originele Xbox. Dat xCloud zoveel games aanbiedt, komt doordat ontwikkelaars zelf geen aanpassingen hoeven te doen aan hun spellen voordat ze aangeboden kunnen worden. Wel kunnen ontwikkelaars zaken als lettertypegrootte of subtiele bedieningselementen aanpassen, afhankelijk van het platform.

De dienst werkt op allerlei apparaten met een internetverbinding en touchscreen- of controllerondersteuning, zoals bijvoorbeeld smartphones. Je kunt je dus voorstellen dat bepaalde tekst, die aanvankelijk bedoeld was voor hd- of ultra hd-schermen, slecht leesbaar is op smartphoneschermen. Zoiets zou dus kunnen veranderen. Later dit jaar wordt de publieke bèta verwacht; mogelijk horen we tijdens de E3-presentatie wanneer die bèta is en wanneer de dienst officieel lanceert. Het staat in elk geval vast dat Microsoft xCloud in de schijnwerpers zet.

xCloud

Waarschijnlijk

Tijdens de E3 2019-presensatie gaat Microsoft volgens de laatste geruchten de eerste details over de nieuwe Xbox-console naar buiten brengen. Het zal waarschijnlijk niet om een volledige onthulling gaan en we verwachten daarom iets in de lijn van de recente details rondom de PS5. We weten volgende maand mogelijk meer over de basisspecificaties, waaronder het aantal teraflops, werkgeheugen, de bandbreedte, solid state drive en meer over ray-tracing. Dat laatste is een grafische techniek waardoor games er in de toekomst levendiger uit moeten gaan zien.

Microsoft lijkt te werken aan twee Xbox-consoles: de Anaconda en de Lockhart. De eerstgenoemde gaat waarschijnlijk de strijd aan met de PlayStation 5 en wordt dus voorzien van allerlei high-end specificaties en mogelijkheden. Lockhart wordt, zoals het er nu naar uitziet, een goedkopere Xbox, die hevig leunt op de xCloud-gamestreamingdienst. Gamers hoeven zo niet het maximale bedrag neer te leggen voor een nieuwe spelcomputer, terwijl ze toch de nieuwste games kunnen spelen – wanneer ze betalen voor het xCloud-abonnement natuurlijk.

Daarnaast hebben we al een tijdje niets gehoord over enkele games die Microsoft vorig jaar of iets eerder presenteerde. We kunnen mogelijk rekenen op meer informatie over Halo: Infinite, een game die mogelijk een lanceringstitel voor de volgende Xbox-console wordt. Daarnaast komen Gears 5 en Gears Tactics aan bod en rekenen we op nieuwe beelden van Ori and the Will of the Wisps. Verder geeft Microsoft op zeker aandacht aan de grotere third-party titels, zoals Cyberpunk 2077 en The Outer Worlds. Er worden ongetwijfeld ook releasedata gegeven voor die games.

Halo Infinite

Misschien

Microsoft heeft dit jaar misschien nog een verrassing in petto. We hebben het dan over een nieuwe game in de Fable-serie. Er wordt al jaren gespeculeerd over Fable 4, maar volgens de meest recente geruchten wordt het spel dit jaar aangekondigd. De ontwikkelaar zou inmiddels twee jaar aan het spel werken. Hoewel het gaat om Fable 4, betreft het ook een nieuw begin voor de franchise. Het wordt mogelijk een next-gen game, die wellicht pas in 2021 gelanceerd wordt. Waarschijnlijk zit er wel een korte teaser aan te komen, maar dat is vooralsnog speculatie.

Ook bestaan er geruchten omtrent de nieuwe game van FromSoftware. De ontwikkelaar van Dark Souls en Seriko zou namelijk werken aan een gloednieuwe game die Microsoft mag laten zien. A Song of Ice and Fire-schrijver George R.R. Martin zou daarbij een adviserende rol hebben vervuld. Anonieme bronnen vanuit FromSoftware bevestigen dat hier aan gewerkt wordt, maar geven verder geen extra informatie. Vooralsnog wordt gespeculeerd over een openwereldgame met rpg-elementen met de nam Great Rune. De speler kan de Noorse wereld te paard verkennen. Het enige dat Martin momenteel bevestigd heeft, is dat de man heeft samengewerkt met een Japanse gamestudio.

Fable Legends

Niet aanwezig

Over één ding lijken de geruchtenmakers het in elk geval eens te zijn: er komt geen nieuws omtrent een vr-oplossing voor Xbox naar buiten. In plaats daarvan blijft Microsoft investeren in de tweede versie van de HoloLens, een mixedrealityheadset. Microsoft zei in het verleden al geen nee te willen zeggen op virtual reality voor Xbox-consoles, maar voorlopig hoeven we dit niet te verwachten.

Dit is alles wat we van Microsoft kunnen verwachten. Schakel op zondag 9 juni om 22:00 uur in en houd Gamer.nl in de gaten voor hands-on previews, nieuws en samenvattingen over E3 2019. Benieuwd wat je verder kan verwachten op de E3? Bekijk dan ook ons overzicht met alle persconferenties en tijden op een rij.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pc-versie Halo: Reach speelbaar op E3 Journey verschijnt volgende week op de Epic Games Store
4

Reacties op: E3 2019: Wat kunnen we van Microsoft verwachten?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Mellieee

  • 29 mei 2019 12:25
  Ik mis Age of Empires 4 in dit stukje? Althans, ik hoop het..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hubertje

  • 29 mei 2019 13:15
  @Mellieee Oja die was ook aangekondigd was ik al weer helemaal vergeten. Hopelijk wordt daar ook meer over bekend gemaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hubertje

  • 29 mei 2019 13:19
  Ik denk ook dat Bethesda wel weer een theater gaat laten zien voor hun show hier net zoals vorig jaar. Stiekem hoop ik dat the elder scrolls 6 toch wel komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 30 mei 2019 16:08
  Wil de vruchten zien van al die studios die ze hebben opgekocht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.