Let wel, we gaan lekker speculeren. Tot onze teleurstelling hebben we geen teletijdmachine tot onze beschikking waarmee we naar juni 2012 kunnen reizen, om vervolgens weer terug te komen naar vandaag en alles aan jullie te verklappen. Klaar? Daar gaan we!

Mensen, wat een E3! Terwijl we over de beurs lopen weten we niet zeker of we duizelig zijn van de jetlag of van de vette nieuwe games die we zien. E3 is elk jaar natuurlijk wel een feestje, maar deze keer is er echt voor ieder wat wils.

Geweldige GTA V

De klapper van de show is zonder twijfel Grand Theft Auto V, die in de lente van 2013 naar Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo’s nieuwe console komt. De on-stage demo van GTA V tijdens Sony’s persconferentie (Rockstar heeft zelf geen stand) doet de bloeddruk van de journalisten in de zaal stijgen. Een gigantische open wereld, vergelijkbaar met San Andreas, meerdere verhaallijnen die door elkaar lopen, met als belangrijkste thema: puur plezier. Want hoe stijlvol het vierde deel ook was, het kwam niet in de buurt van de fun die de vorige games in de serie ons boden. De fun-factor is nu terug dankzij spetterende missies waarin je al bungie-jumpend je doelwit met een sluipschuttersgeweer probeert te raken.

GTA V steelt sowieso de show op Sony’s persconferentie, maar het bedrijf heeft natuurlijk meer in petto. De focus ligt duidelijk op de Vita, die wel een schop onder de kont kan gebruiken, want veel games zijn er tot nu toe niet voor uitgekomen. Daar gaan een hoop uitgevers verandering in brengen, met nieuwe delen uit series als God of War, Metal Gear, Syphon Filter en Ratchet & Clank. Wat betreft de PlayStation 3 zijn er niet zoveel verrassingen meer, omdat Sony er een handje van heeft om veel van zijn producten voor de E3 al te onthullen. PlayStation All Stars: Battle Royale lijkt in ieder geval een zeer sterke Smash Bros.-kloon te worden en God of War: Ascension is een nieuwe stap voor de GoW-franchise door de soepel lopende coöperatieve modus. En eindelijk krijgen we weer wat meer te zien van The Last Guardian, die ook nog eens eind dit jaar uitkomt!

Machtige Microsoft

Microsoft laat eindelijk wat los over zijn nieuwe console, de Xbox 8, die nauw verbonden is aan het Windows 8-besturingssysteem en ook in verbinding zal staan met mobiele telefoons die hier gebruik van maken. Grafisch krijgen we – als we de eerste techdemo’s tijdens de presentatie mogen geloven – eindelijk graphics die in de buurt komen van Pixar-films. Maar meer informatie hoeven we voorlopig nog niet te verwachten over deze krachtpatser, want Microsoft doet er alles aan om het – vermoedelijk – laatste volle jaar van de Xbox 360 een speciale te maken.

Halo 4 krijgt dit najaar natuurlijk de meeste aandacht, en terecht. Gigantische gevechten in grote gebieden doen ons denken aan de allereerste Halo, maar dan met veel meer vijanden in beeld. In Halo 4 krijg je echt het idee dat je een oorlog aan het uitvechten bent en maar een klein onderdeel van het grotere geheel bent. Ook is het fijn om te zien dat de Gears of War-reeks gewoon doorgaat met een nieuwe trilogie die teruggaat in de tijd en de opkomst van de Locust gewelddadig in beeld brengt. Natuurlijk moeten we ook geloven aan Kinect, maar gelukkig lijkt Fable: The Journey daadwerkelijk wat toe te voegen aan het Fable-universum door een soort virtuele tour door Albion te bieden. En racefans kunnen met een gerust hart alvast Forza Horizons reserveren.

En Microsoft heeft blijkbaar eindelijk Rare een schop onder de kont verkocht, want het bedrijf kwam met twee games die geen van beide met sport of Kinect te maken hebben: Perfect Dark 2, die de serie een derdepersoonsperspectief aanmeet en waarin Joanna Dark zich als ware vrouwelijke Solid Snake ontpopt, en Banjo-Kazooie 3, eindelijk het echte langverwachte vervolg waar de kleuren van afspatten.

Niet te stoppen Nintendo

Dan Nintendo die knallen ook als vanouds en weten de meeste afgehaakte ex-fans weer voor zich te winnen. De ‘Nintendo’, zoals de Wii U nu heet, moet een console worden die de nieuw aangeboorde doelgroep van de Wii en de hardcore gamers verbindt, en tot dusver lijkt dat te lukken. De console is krachtiger dan de PS3 en Xbox 360, maar hoe hij zich verhoudt tegenover Microsoft en Sony’s nieuwe consoles is natuurlijk nog niet bekend. De games liegen er in ieder geval niet om: New Super Mario Bros. Mii is een vrij standaard vervolg, maar een nieuwe Pikmin, Smash Bros. en Wave Race voor de lancering doet ons hart sneller kloppen. Fans van het eerste uur kunnen hun broeken niet droog houden bij het zien van Silicon Knights Eternal Darkness 2, en ook de nieuwe techdemo van Zelda mag op veel applaus rekenen. Retro Studios werkt ondertussen aan een nieuwe Star Fox.

Belangrijker is dat veel uitgevers het systeem ook supporten. Titels als BioShock: Infinite, Assassin’s Creed III en Tomb Raider komen alle naar de nieuwe console. Ook Activision toont zijn support en claimt dat Call of Duty: Black Ops 2 op de Nintendo grafisch meekan met de PC-versie. Grand Theft Auto V komt, zoals eerder vermeld, ook naar de console. Interessant is hoe de tabletcontroller echt wat toevoegt aan games. Dat blijkt vooral uit de indrukwekkende demo van Aliens: Colonial Marines, waarbij het scherm op de controller als bewegingssensor dient. Met het gepiep en de blinkende puntjes op het scherm die de naderende aliens moeten voorstellen, hebben we zelden zo’n zenuwslopende shooter gespeeld.

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere games op de E3 die we de komende weken gaan behandelen. Wat ons het meeste opvalt is de variatie op de beurs: het zijn niet allemaal shooters wat de klok slaat, maar ook verrassend veel platformers (naast de nieuwe Mario en Banjo-Kazooie 3 bijvoorbeeld ook Rayman: Legend, het vervolg op Rayman: Origins). Het zorgt voor een beetje kleur in een industrie die tot voor kort nog geobsedeerd was door donkerbruine shooters. Een E3 om van te dromen dus!

Lees hier ons rampscenario.