Let wel, we gaan lekker speculeren. Tot onze teleurstelling hebben we geen teletijdmachine tot onze beschikking waarmee we naar juni 2012 kunnen reizen, om vervolgens weer terug te komen naar vandaag en alles aan jullie te verklappen. Klaar? Daar gaan we!

Waar zijn de verrassingen? Elk jaar zijn er wel een aantal aankondigingen die ons volledig wegblazen, maar dit jaar voelt de E3 zo mak als een net geboren lammetje. E3 draaide ooit om de onthullingen van nieuwe games en consoles, verrassingen die ons hoofd deden duizelen, maar alle uitgevers lijken het dit jaar op veilig te spelen. Te veilig als je het ons vraagt.

Slaapverwekkende Sony

Sony heeft sowieso al zijn kruit al vóór de E3 verschoten. De twee belangrijkste games tijdens de persconferentie zijn God of War: Ascension en PlayStation All Stars: Battle Royale. Tja, die kenden we natuurlijk al! Het is fijn om meer beelden van de games te zien en ze onder handen te nemen op de beursvloer, maar tijdens een persconferentie zitten we toch vooral te wachten op compleet nieuwe games. Maar zoals elk jaar heeft Sony zijn verrassingen niet fatsoenlijk geheim kunnen houden tot de E3.

Gek genoeg lijkt Sony de Vita binnen een jaar na lancering al te hebben opgegeven. Want aangezien het bedrijf nog niets loslaat over de opvolger van de PlayStation 3, kunnen ze de veel te lange (twee uur) presentatie beter gebruiken om uitgebreid nieuwe games voor de handheld te demonstreren. Er zijn wel nieuwe Vita-games, maar zoals verwacht gaat het vooral om ‘kleine versies’ van series die we liever op onze televisie spelen, zoals Assassin’s Creed en Call of Duty. We krijgen stuiptrekkend flashbacks naar de deprimerende levenscyclus van de PSP. En waar is The Last Guardian?! Als die game niet snel uitkomt, kunnen ze de ontwikkeling net zo goed doorschuiven naar de volgende generatie consoles.

Minimale Microsoft

Microsoft doet het niet veel beter. De presentatie begint met de melding dat de ontwikkeling van de opvolger van de Xbox 360 goed onderweg is en dat ontwikkelaars ‘weggeblazen worden’ door de kracht die in het apparaat huist, maar meer kan het Amerikaanse bedrijf op dit moment niet kwijt. Tja, van dergelijke nietszeggende stellingen worden we niet warm of koud. We moeten het dus doen met die oude vertrouwde Xbox 360. Dat doen we immers al bijna zeven jaar.

Een demo van Call of Duty: Black Ops 2 bevat zoals gewoonlijk onheilspellende filmmuziek en veel ontploffende gebouwen en natuurlijk kondigt Microsoft weer tig nieuwe kanalen voor de 360 aan waar sport- en filmfans in Amerika heel blij van worden, maar 90% daarvan komt toch nooit naar Nederland. Halo 4 mag op de nodige ooh’s en aah’s van het publiek rekenen, vooral omdat de serie weer terug lijkt te gaan naar zijn roots: grootschalige gevechten in massieve, open levels. Maar daarnaast is het vooral Kinect wat de klok slaat. Met Fable: The Journey sterft de franchise een pijnlijke dood en wie heeft er nu werkelijk zin om luchtgitaar te spelen in Kinect Music?

Net-niet Nintendo

Nintendo heeft dit jaar vrij baan om de show te stelen, aangezien Sony en Microsoft vrijwel niets loslaten over hun nieuwe consoles. De Wii U wordt na een jaar stilte eindelijk volledig onthuld. Het opvallendste is misschien wel de naamsverandering, die er natuurlijk aan zat te komen. ‘Wii Wii’, zoals de console nu heet, moet naar de consument communiceren dat het hier om een console gaat die dubbel zo goed is als de Wii, maar het klinkt vooral belachelijk. Zoals verwacht worden de prijs en releasedatum niet aangekondigd. Tja, dat zijn toch wel details waar de hele wereld op zit te wachten. Nintendo claimt dat dergelijke informatie, net als de specs van de machine, alleen maar afleiden van het belangrijkste: de games.

Die overtuigen maar half. New Super Mario Bros. Mii oogt precies hetzelfde als het vorige deel (op de Wii), maar nu met speelbare Mii’s. Sorry, maar is het te veel gevraagd om deze platformer van mooiere graphics te voorzien? Gelukkig laat Pikmin Wii Wii zien hoe het wel moet: de flora en fauna oogt fantastisch en is een natte droom die uitkomt voor Nintendo-fans. Eindelijk haarscherpe HD-graphics in een Nintendo-game, en de besturing werkt vlekkeloos met de touchscreen op de controller. We hadden op meer games van Nintendo zelf gehoopt, maar naast Pikmin en Super Mario moeten we het doen met een hele rits ports van Xbox 360-games en een aantal nieuwe Rabbids-games van Ubisoft. Is dat het enige wat we van Nintendo’s nieuwe console kunnen verwachten? Het bedrijf had meer kunnen doen om de Wii Wii in de schijnwerpers te zetten. Een nieuwe driedimensionale Mario-platformer tonen bijvoorbeeld en de terugkeer van langverwachte franchise als Wave Race en F-Zero had op veel enthousiasme bij de fans kunnen rekenen.

Ten slotte verrassen alle andere uitgevers eerder in wat er niet aanwezig is, dan wat ze wel tonen op E3. Tomb Raider was al voor E3 uitgesteld naar 2013 en maakt via een nieuwe trailer veel indruk, maar is niet speelbaar en Grand Theft Auto V schittert door afwezigheid. We tellen verder talloze nieuwe zombiegames en ontelbaar veel nieuwe shooters die we allemaal al eens eerder gespeeld lijken te hebben. De industrie mist op dit moment fantasie, lef en nieuwe consoles van Sony en Microsoft. We willen E3 2012 het liefst zo snel mogelijk vergeten en hopen volgend jaar echt iets nieuws te zien.

Lees hier ons droomscenario.