Sony

De E3-week wordt traditiegetrouw afgetrapt met de persconferenties van de grote drie, Nintendo, Sony en Microsoft. Eén grote Sony-titel die wij graag willen zien, en waar tot vorige week nog niets over bekend was, is de nieuwe game uit de stal van Team ICO, TRICO genaamd. Afgelopen week verscheen er een trailer die volgens insiders al sinds een jaar intern wordt getoond aan Sony-medewerkers.

Met de trailer en de wetenschap dat een ICO-game vier jaar kost om te maken, kunnen we een nieuwe game dus begin 2010 in de schappen verwachten. Een onthulling op deze E3 lijkt daarom niet uitgesloten. Het moment van onthullen leek al te gebeuren op de Tokyo Game Show van 2008, maar is toen uitgesteld. Er lijkt daarom geen beter moment dan een opgebloeide E3 om een nieuwe, belangrijke exclusieve game voor de PlayStation 3 te onthullen.

Een andere grote onthulling zou de PSP Go! en de PlayStation 3 Slim kunnen zijn. Volgens de website Ars Technica 9  heeft een betrouwbare bron hen laten weten dat de recentelijk vrijgegeven screenshots van de PlayStation 3 Slim, die toen werden afgedaan als bedrog, wel degelijk echt zijn. Ook zou Sony bezig zijn met de PSP Go!, een afgeslankte PSP zonder UMD, maar met een langere gebruiksduur. Volgens diezelfde bron kondigt Sony de Slim pas aan wanneer de voorraden van de PlayStation 3 op zijn, dus de kans op een onthulling op de E3 lijkt vrijwel nihil. Een onthulling van de PSP Go! zou dat gemis echter ruimschoots compenseren.

Nintendo

Nintendo heeft zoals gebruikelijk niets losgelaten over wat er van het Japanse bedrijf op de E3 verwacht mag worden. Toch lijkt het vanzelfsprekend dat ze deze keer de harde kern van hun achterban – de gamers die al jaren op Nintendo's consoles spelen – willen belonen. Nintendo heeft altijd beweerd met de Wii eerst een hele groep nieuwe gamers aan te willen trekken, om ze daarna ook warm te laten lopen voor de wat traditionelere games. Dan moeten die wel op de Wii gemaakt worden en dat is precies wat ze gaan doen op deze E3.

Een nieuwe Pikmin lijkt een inkoppertje: het derde deel is al een tijdje aangekondigd en de eerste twee delen hebben door hun heruitgave op de Wii de harten van vele nieuwe gamers veroverd. Maar de fans lopen natuurlijk echt warm voor een nieuwe Zelda en Mario. Het kan bijna niet anders of één van deze twee series wordt tijdens de E3 voor de Wii aangekondigd. Zelda lijkt de meest logische keuze – Twilight Princess maakte nauwelijks op originele wijze gebruik van de Wiimote en het team heeft dus lang de tijd gehad om nieuwe concepten te bedenken.

Maar ook een nieuwe Mario is mogelijk. Wie zegt dat er maar één Mario-platformer per console mag verschijnen? Welke van de twee het ook wordt, Nintendo gaat in één klap een groot gedeelte van de harde kern weer achter zich krijgen op deze E3.

Microsoft

Microsoft gaat zich op de komende E3 vooral op de toekomst richten. Ze willen dus titels aankondigen die waarschijnlijk pas volgend jaar of nog later verschijnen. Een grote kanshebber om onthult te worden, zou Crackdown 2 kunnen zijn. Nog niet zo lang geleden liet Larry Hryb namelijk weten dat ook Microsoft graag Crackdown 2 wil zien. Het is echter nog een grote vraag wie het vervolg voor zijn rekening gaat nemen. Wordt het Realtime Worlds, een studio die verantwoordelijk was voor de eerste Crackdown en momenteel werkt aan een geheime titel die voor veel ophef gaat zorgen, of wordt het toch Ruffian, een nieuwe studio die opereert onder de vleugels van Microsoft en recentelijk zes medewerkers van Realtime Worlds heeft overgenomen? Hoe dan ook, Crackdown 2 lijkt steeds meer een zekerheid te worden voor de toekomst. Een tweede titel die mogelijk zijn debuut maakt op de E3 zou Perfect Dark 2 kunnen zijn. Er gaan sterke geruchten dat er een Xbox Live Arcade-versie van Perfect Dark verschijnt. De reeks wordt dus weer op de kaart gezet. Een teken dat Rare werkt aan een vervolg? Perfect Dark Zero werd een klein succes na de lancering van de Xbox 360, nu bijna vier jaar geleden, en sindsdien is er weinig vernomen van de spirituele opvolgers van Goldeneye. De kans op een nieuwe Goldeneye is vrij klein, dus waarom geen Perfect Dark Zero 2? Een game waar iedereen op zit te wachten, maar waar Microsoft angstvallig stil over blijft is Forza Motorsport 3. Hier en daar verschenen er al posters en andere hints naar de mogelijke ontwikkeling van dit spel, maar concreet werd het allemaal niet. Aan de andere kant zou Microsoft wel erg dom zijn om geen vervolg op één van de beste racegames ooit te maken. De kans dat de game nog dit jaar uitkomt is vrijwel nihil, dus ook hier geldt dat de game wat meer gericht is op het langer termijn. Een debuut op de E3? Wij hopen het in ieder geval van harte.

De rest

Behalve de grote drie zijn er natuurlijk nog voldoende andere uitgevers en ontwikkelaars die iets te melden hebben op de beursvloer van het LA Convention Center. Zo ook Electronic Arts. De uitgever heeft echter al een flinke lijst vrijgegeven van de titels die ze dit jaar gaan tonen. Veel ruimte voor speculatie is er dus niet, maar er is wel een game waar wij reikhalzend naar uitkijken: Dead Space 2.

EA heeft al aangegeven dat ze graag een vervolg willen maken op Dead Space en dat de franchise de moeite waard is om tot serie uit te breiden. Natuurlijk hebben ze Dead Space: Extraction voor de Wii op de beursvloer, maar een echt vervolg op Dead Space zou volgens ons niet misstaan. Het origineel was geen schoolvoorbeeld van originaliteit, maar een survival horror-game zoals ze die in Japan niet eens meer kunnen maken. Daarbij was het gebruik van muziek en geluidseffecten ongeëvenaard. Dead Space 2 zou met een aankondigingtrailer wel eens één van de sterren van E3 2009 kunnen worden. 'Eenmansmerk' Hideo Kojima is volgende week natuurlijk ook van de partij. Hij lijkt niet van de Metal Gear-franchise af te kunnen blijven dus hij hoeft ook niet te proberen het tegendeel te bewijzen. Zijn studio, Kojima Productions, hint al weer stevig naar een nieuwe game in de reeks op hun website. Ook Famitsu doet er aan mee: het Japanse Famitsu plaatste een grote advertentie met daarop 'Big Boss' Naked Snake en Raiden. Het verhaal van Solid Snake is volgens Kojima echt voorbij en Big Boss en Raiden kunnen niet in dezelfde tijd leven, dus wat betekent dit? Twee nieuwe Metal Gear-games? Het zou zomaar eens kunnen. Hoewel Big Boss natuurlijk ook op een remake van de eerste Metal Gear kan duiden. De grootste onthulling zou echter de bekendmaking van een Metal Gear op de Xbox 360 kunnen zijn.

Waar velen ook een beetje op hopen is de aankondiging van Half-Life 2: Episode Three. Volgens Valve's goeroe Gabe Newell worden de episodes van Half-Life 2 steeds langer en gaat er ook steeds meer ontwikkeltijd in de uitbreidingen zitten. Als we dan naar het verleden gaan kijken, zien we dat Episode One in juni 2006 verscheen. Een jaar en vier maanden later verscheen de Orange Box met Episode Two. Met een langere ontwikkeltijd zou deel drie dus ongeveer twee jaar (of ietsje langer) nodig hebben en ergens aan het einde van 2009 of het begin van 2010 moeten verschijnen. De E3 zou daarom het ideale platform zijn om de wereld kennis te laten maken met Episode Three. 

Welke van eerder genoemde titels en producten daadwerkelijk worden aangekondigd zal nog even een verrassing blijven. Wij gaan in ieder geval ons best doen om de heetste nieuwtjes en de laatste roddels te verzamelen. Wordt er een van deze (of misschien nog wel wat andere) mysterietitels aangekondigd, dan zijn we daar uiteraard als de kippen bij. De blikjes Red Bull en pakken koffie staan in ieder geval klaar, zodat jullie dag en nacht op de hoogte zullen zijn van wat er in Los Angeles allemaal gebeurt.