Achtergrond

Dutch Game Garden opent feestelijk nieuwe locatie

Een nieuw onderkomen in de Jaarbeurs

Geschreven door Merijn de Boer op
Dutch Game Garden (DGG) is verhuisd! Gisteren vond de officiële opening plaats in het Beatrixgebouw op de Jaarbeurs, waar de tientallen verbonden gamebedrijven vanaf heden zijn gevestigd. En hier zitten de bedrijven goed, want in Utrecht ‘gebeurt het.’

Na een mooie en persoonlijke opening door Jeroen van Mastricht (bestuursvoorzitter DGG) vond de ietwat formelere, ofwel ceremoniële, opening plaats met wethouders en gedeputeerden van de provincie Utrecht. Hier werd de toon gezet met een toefje nostalgie, want de opening ging al snel over hoe mensen honderd jaar geleden al een reis planden naar de Jaarbeurs. ‘In Utrecht gebeurde het’ en dat gevoel heerste gisteravond ook.

Het gaat goed met de Nederlandse game-industrie

Het gaat goed met de Nederlandse game-industrie en dit was een belangrijke boodschap bij de opening. Met trots presenteerde Jan-Pieter Van Seventer (algemeen directeur DGG) een aantal resultaten, ofwel de unlocked achievements, binnen Dutch Game Garden. De cijfers, waaronder de bijna 7 miljoen euro aan omzet gegenereerd met 71 gemaakte games, waren vooral gericht op het formele publiek. Informele bezoekers kwamen voor het netwerken en de speelbare games op de kenmerkende Indigo-arcademachines.

Naast pixelkunstwerken Penarium en Westerado was het vooral Herald dat de show stal en Hollands trots etaleerde op het grote scherm. In dit interactieve kostuumdrama (‘interactive period drama’ in de woorden van ontwikkelaar Wispfire) schuim je de zee af op zoek naar handel, conflicten en avontuur. Een demo van de game is te downloaden via de Kickstarterpagina en een interview met de makers lees je hier op Gamer.nl.

Herald ziet er schilderachtig mooi uit

Herald vervulde een belangrijke rol tijdens de opening, want we kregen een aangepaste demo te zien waarin de bemanning koers zette naar ‘The city of Utrecht’. Thema’s als de Hollandse exploratiedrang en -handelsgeest kwamen goed uit de verf, maar vooral de grafische kant van Herald schitterde. De game ziet er schilderachtig mooi uit.

Verder was de opening natuurlijk de perfecte gelegenheid om het succes van de laatste paar jaren in de industrie te benadrukken. En hoewel niet elk bedrijf binnen DGG voortkomt uit de HKU, is de link met opleidingsinstituten en professionele vorming duidelijk zichtbaar. Met zoveel creatieve bedrijven onder één dak, is het duidelijk dat de Nederlandse game-industrie niet een hype is die zomaar overwaait.

Hieronder een aantal kerngegevens die de aangesloten bedrijven en hun games kenmerken.

Dit artikel delen:

Lees meer

Microsoft ziet omzet uit Xbox-divisie dalen Warcraft-film uitgesteld naar zomer 2016
2

Reacties op: Dutch Game Garden opent feestelijk nieuwe locatie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Wormpaul

  • 24 april 2015 13:24
  Goed om te lezen dat er een daadwerkelijke markt is in Nederland (al dan niet ontstaat laatste 2 jaar) waarin kleine ontwikkelaars een bestaansrecht kunnen opbouwen.

  Nu alleen hopen dat alle start-ups ook verder komen dan 1 of 2 games zodat ze een stabiel & gezond bedrijf kunnen opbouwen die langzaamaan steeds groter wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Heiny Reimes

  • 24 april 2015 14:17
  Het was een gezellig feestje en aan aandacht geen gebrek, goed georganiseerd door de DGG!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.