Nog nooit was een naam zo toepasselijk. Wanneer je de DSi XL voor het eerst in je handen houdt, besef je dat het apparaat de titel XL meer dan waardig is. Wat een bakbeest zeg! Daar is dan ook meteen het grootste nadeel mee benoemd: de DSi XL is veel te groot om echt als handheld bestempeld te worden. Je mag er dan wel een schattig tasje bij krijgen om hem veilig mee te nemen en consumenten moeten toch gewend raken aan grote ‘draagbare’ apparaten met de komst van de iPad, maar de DS was juist zo fijn omdat hij zo klein was. Dag voordeel.

Grote schermen

Dit betekent dat de schermen ook meteen een stuk groter zijn, iets waar volgens Nintendo vooral de bijziende oudjes blij mee zullen zijn. Nu hadden wij ten tijde van schrijven geen oude knar op de redactie rondlopen (al begint het gros van de redacteuren al gestaag de gevreesde dertig te naderen), maar kunnen we ons wel voorstellen dat een groter scherm er inderdaad voor zorgt dat je meer ziet. Voordeel is ook dat de kijkhoek vergroot is, waardoor iemand naast je op de bank gemakkelijker mee kan kijken.

De grotere schermen brengen ook een nadeel met zich mee. Spellen worden namelijk flink opgeblazen, want de technologie in de DSi XL is niet zo ver gevorderd dat het apparaat automatisch extra pixels erbij kan bedenken. Of je dit erg vindt ligt aan je persoonlijke smaak. DS-games zijn nu eenmaal niet bedoeld om zo opgeblazen bekeken te worden en bij sommige games vallen de pixels daardoor wel erg op. Aan de andere kant is het ook een kans om de kleurrijke werelden van veel mooie games verkrijgbaar voor het systeem nog beter te observeren. Per game verschilt het effect op de graphics. Maar puristen die games echt willen ervaren zoals ze bedoeld zijn zullen dus niet zo gecharmeerd zijn van de grotere schermen.

Voor de boerenknullen

Dan is er nog de grote stylus die bij de DSi XL zit, een geschenk uit de hemel waar wij de Japanse gigant op onze knieën, huilend van blijdschap voor bedanken. Welke gezonde, uit de kluiten gewassen Hollandse boerenknul kan nu echt claimen dat hij de normale stylus lekker in de hand vindt liggen? Precies, geen één. De forse stylus van de XL is dé oplossing. 179 euro neertellen voor alleen die stylus is ook weer een beetje overdreven, maar het levert in ieder geval wel veel betere controle op.

Ook heel fijn is dat Nintendo twee Brain Training-games op het geheugen van de DSi XL heeft gezet. Je hersenleeftijd uitrekenen of verschillende talen leren: het kan vanaf het moment dat je eigenaar bent van de XL helemaal gratis. Nou ja, buiten die 179 euro dan.

Opgedroogd bloed

Gemiste kansen zijn er ook. Nintendo had er goed aan gedaan om de actieknoppen en de vierpuntdruktoets wat groter te maken. Plek is er nu immers genoeg. De knopjes waren altijd al vrij klein en we denken zo dat onze opa’s met hun dikke aardappelvingers – uiteindelijk toch een beetje de doelgroep van de XL – het ook wat groter hadden gewenst. Jammer ook van die vuile standaard kleur: donkerrood-achtig, als opgedroogd bloed. Maar goed, een donkerbruine versie is ook beschikbaar, dus laten we daar niet al te moeilijk over doen.

Verder bezit de DSi XL alles wat de DSi al zo’n perfect pakketje maakte: WiFi, een harde schijf, twee fotocamera’s om kiekjes mee te maken, een programma om ze er mee te bewerken, een programma waarmee muziek bewerkt kan worden en natuurlijk toegang tot de online winkel waar kleinere games gedownload kunnen worden. En over het gamesaanbod op de DS zal al helemaal geen haan kraaien, want dat zit na al die jaren de best verkochte spelcomputer op de markt te zijn wel goed.

De DSi XL is een product dat in feite weinig fout doet. Zet het tegenover het gameaanbod, de innovatieve besturing en de leuke opties die al op de handheld staan en de zere rug die je aan het dragen ervan overhoudt (dat is wellicht wat overdreven) en de opgeblazen graphics zijn niet zo’n issue. Maar een DSi XL aanschaffen als je al een DS of DSi thuis hebt liggen? Nee, zo bont zouden we het toch niet maken. Of je koopt hem alvast voor wanneer je oud bent. Kun je dan ook nog van je games genieten.