Achtergrond

Drie schermen voor je game-pc

EenAcer Predator,AOC curved scherm enPhilips 5K-monitor

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Een dikke pc is zo gebouwd of gekocht, maar wie echt goed wil gamen heeft een minstens net zo goede monitor nodig. De aanschaf van zo'n scherm kan echter lastig zijn. Ieder paneel heeft weer andere kleurwaarden, specificaties en instellingen om rekening mee te houden. We zetten daarom even drie interessante modellen op een rij.

Acer Predator XB271HKBMIPRZ

Acer heeft met zijn Predator-lijn een reeks vooraf gebouwde gamecomputers. Daarnaast verkoopt de fabrikant ook beeldschermen, waarvan wij een 27 inch-model kort hebben kunnen testen. Met een resolutie van 4840 bij 2160 pixels heb je minstens één van de nieuwste videokaarten nodig om de volle resolutie te benutten - een 'oude' Geforce GTX 970 is immers alleen fijn om mee te gamen met een 1080p-resolutie. De ververssnelheid valt wel een beetje tegen. Met 60Hz kun je maximaal 60 frames per seconde zien. Op zich oké bij de meeste games die daar naar streven, maar veel schermen binnen deze prijsklasse worden met een ververssnelheid van 144Hz verkocht. Je betaalt voor het Predator-scherm tussen de 300 en 400 euro.

Het zijn dan ook niet de rauwe specificaties die dit Predator-scherm interessant maken, maar juist de software. Prominent daarbij is de G-sync-functionaliteit. Heb je een Nvidia-videokaart, dan zorgt deze instelling ervoor dat je GPU en scherm op hardwareniveau synchroon worden gehouden. Het resultaat: minder screen tearing tijdens het gamen. Dat viel ons vooral op tijdens het snel bewegen van de camera in 3D-games.

Daarnaast zitten er voor gamers een paar geinig extraatjes in de software van het beeldscherm verstopt. Je kunt een crosshair midden op het scherm laten zien, zodat je goed kunt richten in games waar het middenpunt niet duidelijk is. Benieuwd naar je prestaties, dan kun je een frameteller rechtsboven laten zien. Dat is natuurlijk prima mogelijk met computerprogramma's op iedere monitor, maar het is wel een leuk extraatje.

4/5

AOC C3583FQ curved scherm

Niet alleen televisies hebben inmiddels een gebogen display: ook bij gaming-schermen is het een luxetoevoeging aan het worden. Zo ook bij het AOC C3583FQ-scherm. Superhoog is de resolutie niet met 2560 bij 1080 pixels, maar de ververssnelheid ligt daardoor wel verrassend hoog: maximaal 160 hertz. Heb je de rekenkracht, dan kun je sommige games op een absurd hoge framerate laten draaien.

De beeldkwaliteit is aardig. Kleuren worden prima weergeven en de zwartwaarden zijn vrij diep - maar veel verschil zagen we eigenlijk niet tussen zwart en wit. Bij gamen geen groot probleem, maar gewone applicaties met veel zwarte of witte elementen worden hierdoor niet erg fraai in beeld gebracht. Als objecten met een bepaalde snelheid bewegen beginnen ze wat te vervagen. Bij een bewegingssnelheid van 600 pixels per seconde was een object niet meer op een natuurlijke manier te volgen op het beeld. Jammer.

Wat dat betreft is vooral de aankleding van het scherm indrukwekkend. Een groot, gebogen scherm is al snel mooi als je d'r voor zit en de poorten van het beeld zijn fraai weggewerkt. De aansluitingen zitten namelijk in de voet, waardoor je ze subtiel naar de achterkant van je bureau kunt leiden. In de onderkant zitten overigens ook de knoppen - waar je geen gamegerelateerde functies zoals op het Predator-scherm vindt. Dit scherm kost rond de 600 euro.

3/5

Philips P Line 5K LCD-monitor

Heb je een pc die 5K-games kan afspelen, dan behoor je tot een zeldzame club. Videokaarten zijn net op het punt dat ze soms 4K aankunnen met wat lagere instellingen, maar de volgende stap wordt nog maar amper gebruikt. Toch heeft Philips al een beeldscherm dat van deze hoge resolutie gebruikmaakt. De Philips P Line 5K LCD-monitor gebruikt maarliefst twee DisplayPort-kabels om alle pixels vanaf je computer binnen te halen. Als je hem voor 't eerst aansluit kan dat voor verwarring zorgen. Het scherm is zwart of toont een dubbel beeld, totdat de juiste drivers zijn binnengehaald.

Dit is een glossy scherm, wat betekent dat je op een reflectie moet rekenen in direct zonlicht of bij lampen gericht op het scherm. Tegelijkertijd zijn de kleuren helder en het contrast solide. Bij dit scherm is meer verschil in zwart- en witwaarden dan bij het bovenstaande AOC-scherm. De bewegingsonscherpte is helaas vergelijkbaar: iets dat met 600 pixels per seconde over het scherm beweegt, begint ietwat te vertekenen.

Het Philips-scherm is indrukwekkend om te zien - al zul je er vermoedelijk vooral films op kunnen kijken met een hedendaagse computer. Waar de beeldresolutie echter indrukwekkend is, voelt de aankleding wat ouderwets. De dikke schermrand doet denken aan flatscreenschermen rond het begin van de millenniumwisseling. Het zal vast te maken hebben met de vereiste connectors voor zo'n hoge resolutie, maar dat haalt niet weg dat het best lelijk is. En bij een scherm van rond de 2.000 euro (!) verwacht je meer.

3/5

Dit artikel delen:

Lees meer

De alternatieve tijdlijn van Prey NBA 2K17 Prelude nu beschikbaar op PlayStation 4 en Xbox One
7

Reacties op: Drie schermen voor je game-pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  oropher

  • 9 september 2016 17:23
  htps://tweakers.net/pricewatch/431770/acer-g-series-g247hyu-zwart/specificaties/

  Die heb ik, een prima scherm met een zeer hoge pixeldichtheid en zeer dunne randen.
  Naar mijn idee beter dan de meeste schermen die hierboven worden gepresenteerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 9 september 2016 17:31
  oh lol, ik las de titel verkeerd, namelijk gamen op 3 schermen, wat ik namelijk al 2 jaar doe en dat bevalt prima :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 9 september 2016 18:36
  predator scherm kost 8 meijer is snel duurder geworden na dit artikel denk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 9 september 2016 19:35
  Matige schermen , er zijn betere voor minder geld

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hastur

  • 10 september 2016 06:09
  Als je in de markt bent voor een nieuw game-scherm, zou ik die aanschaf nog even uitstellen. Er gaan geruchten dat er dit jaar HDR monitoren op komst zijn. Zo komt Samsung in oktober bijvoorbeeld met de C24FG70 (een 24 inch VA met 125% sRGB, 144hz en 1ms response). Dat is nog geen volledige HDR, maar het komt wel al in de buurt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 10 september 2016 17:07
  3 interesante schermen, maar ze zijn allen het kopen eigelijk niet waard :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • JoR87

  • 12 september 2016 10:23
  Waarom jullie dat Philips scherm hebben meegenomen in de test is mij een raadsel. Jullie geven zelf al in de eerste regel aan dat dit scherm is weggelegd voor een zeer beperkte groep. Mijns inziens hadden jullie beter nog een mooi midrange scherm kunnen meenemen in de test :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.