Iedereen heeft het erover, Doom 3. Zelfs de algemene media besteden aandacht aan de First Person Shooter van id Software, iets dat toch niet bij elke andere gamerelease voorkomt. Doom 3 doet mensen dan ook terug denken aan 'vroegâh', de tijd waarin je thuis, alleen op je kamertje stiekem Doom zat te spelen en met je BFG in de hand de levels van Imps en ander ongedierte verloste. En laat dit wapen en monster nu, samen met nog een hele riedel ander materiaal, weer vertegenwoordigd zijn in Doom 3. Tijd voor een blik op de vijanden en wapens waarmee je het in Doom 3 moet doen. Waarschuwing: dit artikel bevat spoilers! Wanneer je liever met een schoon geheugen aan Doom 3 begint, kun je dit artikel dan ook beter niet lezen. Wapens Flashlight

Hoewel de Flashlight niet echt een wapen genoemd kan worden, is het stukje elektronica in Doom 3 van grote waarde. Je zoekt er donkere plekjes mee af naar normaal onzichtbaar gespuis, wat je flink wat onverwachte aanvallen scheelt. In uiterste gevallen kun je er ook nog een klap mee uitdelen.

Vuisten

Wanneer je door al je schietgerei heen bent of geen kogels meer voorhanden hebt, ben je aangewezen op je oerdegelijke vuisten. Hoewel ze in normale status niet al teveel schade aanrichten, kun je in het bezit van de Beserker power-up vijanden met één klap terug de hel in sturen.

Pistol

Iedere marinier heeft een dergelijk semi-automatisch pistool in handen. Het betreft ook hier niet een van de spectaculaire wapens, al is dit schietijzer wel een stuk effectiever dan de radius van je blote vuisten.

Chainsaw

De Chainsaw, Engels voor kettingzaag, is en accident op het terrein van de UAC (Union Aerospace Corporation) afgeleverd, en nadat de portaal van de hel is geopend in handen van Lucifer's zoons en dochters gekomen. Als speler kun je de ratelende vleesvreter ook in handen krijgen en je tegenstanders eens lekker in stukjes snijden.

Machine Gun

De Machine Gun is het wapen dat de Marines voor de meeste klusjes gebruiken en jij als gamer in Doom III dus ook veelvuldig in handen zult krijgen. Het geweer schiet lekker snel achter elkaar, richt nauwkeurig en heeft ook nog eens een prettige schietradius. De 60 kogels die in de ammunitieklip zitten zijn dan ook zo op.

Shotgun

Wanneer de monsters om je heen krioelen en je eigenlijk wel weer eens een momentje géén zombie aan je nek wilt hebben hangen, is de Shotgun een heel goede optie. Het wapen is krachtig op de kleine afstanden en schiet acht kogels tegelijk weg.

Plasma Gun

De Plasma Gun komt eigenlijk in zo'n beetje elke id Software game voor en is dezer dagen nog een erg geliefd wapen onder de fanatieke Quake 3'ers. Ook in Doom 3 komt het ultra moderne wapen terug en schiet het nog steeds de oude vertrouwde blauwe elektrische 'ballen' af die je tegenstander weg laten smelten. De Plasma Gun bevat een ammunitiekamer van 50 snelwegschietende 'plasma bolts'.

Grenades

Hoewel granaten niet het eerste soort destructiegerei is waar je bij een game als Doom aan denkt, heeft id Software het niet nagelaten ook in Doom III wat ontplofbare aardappels te verwerken. En tja, als ze geïmplementeerd worden, dan maken we daar natuurlijk maar mooi gebruik van. Kaboem, wééég tegenstander.

Chain Gun

De Chain Gun blaast je tegenstanders niet zozeer weg met krachtige ammunitie, maar is vooral schadelijk door de mate waarin de kogels weggeschoten worden. Met een term als 'kogelregen' overdrijf je niet als je de Chain Gun beschrijft. De ammunitieklip bevat 60 kogels, die als je niet oppast zo weg zijn.

Rocket Launcher

Geen First Person Shooter, en zeker geen id game, zonder Rocket Launcher. De rakettenschieter vuurt natuurlijk een explosieve substantie richting je tegenstanders, die zodra ze dit geweer zien het maar beter op een rennen kunnen zetten. Zeg maar dag dag tegen je helse leven.

BFG 9000

De term BFG staat in tegenstelling tot vele andere wapens niet voor een intelligente term als Biliniar Fropoliac Graduactor, maar simpwel voor Big Fucking Gun. En groot is dit wapen. Het materiaal dat uit de BFG komt is zo krachtig dat je het ook jezelf in één klap de dood in kan werken. Je kunt het wapen namelijk 'op laten warmen' door de linker muisknop ingedrukt te houden. Hoe langer de warming-up, hoe krachtiger het schot. Wacht je echter te lang wacht dan ontploft het wapen en ben je zelf de pineut.

Soul Cube

De Soul Cube is veruit het krachtigste wapen uit Doom 3. Daarnaast ook het minst te gebruiken. Wanneer je het wapen vindt dien je eerst vijf demonen af flarden te schieten voordat je de Soul Cube kunt opladen. Feitelijk schiet het wapen een kogel af die alles op z'n weg in één klap vermorzeld (uitgezonderd van eindbazen) en ook nog eens de afgenomen health richting jouw stuurt. Woei, als dat niet gaaf en handig is, weet ik het ook niet meer!