Westerado is alleen niet een game die je zo serieus kan (en moet) nemen als eerdergenoemde films. In Westerado leid je een gelukkig leven tot je complete familie vermoord wordt en je ranch in de hens wordt gezet. Tijd voor wraak. Eén probleem, je weet niet wie de dader is. Dit is waar de originaliteit van de game voor het eerst de kop op steekt. Alles en iedereen kan het namelijk gedaan hebben en elke keer dat je de game opstart is het een andere dader.

De identiteit ontrafelen doe je door inwoners van Westerado te helpen met klusjes en opdrachten. Dit kan het hoeden van een kudde buffels zijn, of het doden van een groepje bandieten. Wat je ook doet, uiteindelijk geven ze je hints over wie de moordenaar is. Dit kan zijn dat de dader een abnormaal grote hoed heeft en zich in de mijnen verstopt. Of dat de dader extreem behaard is en veelal te vinden is op een ranch.

Wie is het?

Het is alsof je een opgeblazen potje 'Wie is het?' speelt; het wordt steeds duidelijker wie de dader is en binnen de kortste keren beschuldig je elke omstander, die ook maar een beetje lijkt op de beschrijving, van de moord op je familie. Of je knalt gewoon iedereen die je tegenkomt neer. Op een gegeven moment kom je de dader toch wel tegen.

Westerado

Dat knallen is verrassend spannend. Om een schurk te raken met je six-shooter moet je namelijk recht tegenover hem staan. Op dit moment trekt ook je vijand zijn wapen, dus komt het simpelweg neer op wie het eerste schiet. Een mechanic die refereert naar klassieke stand-offs uit 'spaghetti westerns' en op zichzelf goed werkt. Applaus.

De prachtige omgevingen en details maken het helemaal af. Je sjaal wappert in de wind, het uigedroogde gras waait rustig heen en weer en de buffels smullen ervan. De karakteristieke soundtrack is de kers op de taart. Lustige pianomuziek vult de salons en tripjes door het woeste landschap gaan meestal gepaard met gepluk aan een banjo en geblaas door een mondharmonica. Kijk er niet van op als je deze deuntjes zelf gaat neuriën na verloop van tijd.

Westerado 1.5

Het originele Westerado is op Adult Swim te spelen, maar de ontwikkelaars zijn er nog niet klaar mee. Na de welverdiende titel 'beste browsergame' gewonnen te hebben op de Dutch Game Awards in 2013, besloten de heren van Ostrich Banditos de game opnieuw uit te brengen op Steam onder de naam Westerado: Double Barreled.

Westerado

“Double Barreled neemt het verhaal en de wereld van de eerste Westerado en borduurt daarop voort met nieuwe content op elk niveau. Meer unieke karakters, meer actiescènes, meer gebieden om te verkennen en zoals de titel verklapt: meer wapens. Alles krijgt een extra laagje polish, en natuurlijk voegen we alle onderdelen toe die horen bij een downloadbare titel: controller support, save files, fullscreen support en achievements. Het wordt de uitgebreide, verbeterde en glimmende versie van Westerado.” Aldus John Gottschalk van Ostrich Banditos tegenover Control.

Westerado: Double Barreled verschijnt voor het einde van het jaar nog, maar je in de tussentijd aan het origineel vergrijpen is verre van een zonde.