De pret van Three Blind Mice begint al bij de installatie ervan. De juridische voorwaarden, die je normaal gesproken accepteert zonder ze te lezen, zijn vervangen door een bericht van de overheid, The Government. Meteen is duidelijk dat dit geen spel is, maar een poging om jouw onacceptabele gedrag en intelligentie een beetje op te krikken. Haal je het niet, dan loop je de kans dat mannen in witte pakken je wegdragen naar een instelling, ver weg van de bewoonde wereld. Als je de voorwaarden niet accepteert, word je trouwens ook opgehaald en weggestopt, dus je kunt maar beter op “accept” drukken...

The Government is watching

Je moet wel heel wat slikken om aan onze samenleving mee te mogen doen. The Government heeft allerlei camera's op je gericht die je voortgang in deze test opnemen en doorsturen naar een team van experts. Ga niet op zoek naar de camera's: dat zouden alleen gekke mensen doen, en dus is dat ook reden genoeg om je af te voeren. Maar de ergste voorwaarde is wel dat je je moet laten toespreken door drie blinde muizen – nou ja, twee, want eentje is dood – met de meest griezelige stemmetjes die je in lange tijd hebt gehoord. De muizen zijn hun ogen kwijtgeraakt toen ze de kaas van de boer wilden stelen. Gelukkig hebben ze nu hun fout ingezien en gebruiken ze die kennis om jou weer op het rechte pad te krijgen.

De beestjes stellen je een aantal vragen, die je goed moet beantwoorden om je plekje in onze samenleving veilig te stellen. Aangezien ze geen ogen meer hebben, gaan de meeste vragen over de vorm van bepaalde voorwerpen. Welke vorm heeft een oogbal eigenlijk? De vragen zijn niet bijster moeilijk, maar de hele setting en de vreemde verhalen van de muizen zorgen ervoor dat je niet bepaald lekker in je vel zit. Bovendien staat er nogal veel op het spel en voel je je constant bekeken door de almachtige ogen van de overheid. Er zijn trouwens ook vragen waar maar één antwoord op mogelijk is. Een vraag als “zul je je beter gedragen?” kun je alleen maar mee instemmen, hoe graag je je leven vol zonden ook voort wil zetten.

 

De horror!

Toegegeven, deze indie-game van ontwikkelaar James Earl Cox III heeft uiteindelijk niet veel om het lijf. Je blaast er binnen een paar minuten doorheen en van echte gameplay is nauwelijks sprake. Toch is Three Blind Mice interessant om eens doorheen te spelen, omdat het een andere kijk geeft op het horrorgenre. Waarom zijn 'enge' games altijd hetzelfde? Monsters, een hoop schrikmomenten en wapens met een gebrek aan munitie. Waarom wordt er niet meer geëxperimenteerd met een verontrustende setting of creepy personages, zoals hier? Je zult er niet snel van schrikken, maar het geeft je wel een ongemakkelijk gevoel dat je de hele dag bij je draagt.

Three Blind Mice is in deze tijd, waarin blijkt dat overheden constant hun burgers bespieden, bovendien behoorlijk actueel. Is dit een wereld waar we echt heen gaan, een wereld waarin mensen aan testen worden onderworpen om hun waarde voor de samenleving aan te tonen? Probeer het eens uit, en als je faalt, dan zien wij elkaar in die inrichting van de overheid.

Three Blind Mice is te downloaden via Gamejolt.