Met het ontelbaar aantal keren dat Mario in games moet opdraven, zou je denken dat onze olijke Italiaanse snorremans inmiddels een paar kilo zou zijn afgevallen. Niets is minder waar! En nu blijkt ook wel waarom. Van het begin van het level naar het eind lopen is namelijk zo passé. Daar hebben we tegenwoordig guns voor, Portal Guns!

Stabyourself heeft het op zich genomen om Super Mario Bros. te mixen met Portal, en ik kan je nu al vertellen, dat werkt! Dat één kleine aanpassing aan de klassieke Mario voor de NES zoveel mogelijkheden kan bieden, verbaast me eigenlijk nog steeds. Waar heb ik het over zul je denken: GTA-achtige pret. Het hele prinses-redden-Bowser-verslaan-plan in de koelkast zetten en gewoon lekker vijanden op elkaar laten vallen, tegen elkaar aan laten lopen en heen en weer laten vliegen omdat het kan. Het is briljant in al zijn simpelheid. Zo is het heerlijk om een middag lang Koopa Troopa’s in een loop te gooien onder het genot van een stukje Mozart en een dikke sigaar.

Oké, dat gaat misschien wat te ver voor velen, maar het is slechts een optie die Mari0 je biedt. Behalve de ingrijpende ‘Portal-toevoeging’ heeft Stabyourself nog veel meer leuke dingetjes voor ons in petto. Wat dacht je van nieuwe petjes!?…. Nee? Mij deed het in ieder geval veel plezier, maar als jullie meer van level-editors, multiplayer, gratis downloadable content en gestoorde cheats houden, dan neem ik jullie dat niet kwalijk. Echt niet hoor.

Eigenlijk is het vetste van alles dat je gewoon Super Mario Bros. aan het spelen bent. Wat op zichzelf al een leuke platformer is. Het feit dat je de hele wereld op z’n kop kan zetten en er zo een compleet nieuw spel aan overhoudt is gewoon mooi meegenomen. Probeer het mensen!