Doe het zelf maar: Kerbal Space Program | Gamer.nl

Doe het zelf maar: Kerbal Space Program | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Je begint in een loods met een capsule waarin een trio astronauten zit. Dit zijn de Kerbals, aliens die bizar veel weg hebben van Ubisofts Raving Rabbids. Het is de bedoeling om dit dappere team de ruimte in te schieten. Het liefst levend en als het even kan, willen ze graag ook weer veilig landen. Als je echt een held bent in de wetenschap, kun je ze zelfs naar de maan sturen en in een karretje rond laten rijden.

Challenger-achtige taferelen

Maar dat zal niemand in één keer lukken. Een raket bouw je niet zomaar. Duizenden mensen hebben het in de geschiedenis geprobeerd. Amerika en Rusland vochten er hun Koude Oorlog mee uit. Amateurs vochten het uit in de legendarische X Prize-competitie (gewonnen door Microsofts Paul Allen). En zelfs bij de beste kan het nog mis gaan, zie de Challenger- en Columbia Space Shuttle-ongelukken. Kerbal reflecteert deze uitdaging aardig goed. Over de techniek hoef je je gelukkig geen zorgen te maken.

Alle raketonderdelen staan klaar en het enige dat jij hoeft te doen is ze samen te stellen. Bovenop de capsule zet je een parachute voor de landing, daaronder komen wat besturingsmodules en als je wilt, plaats je nog wat vleugels. Het belangrijkste zijn de brandstoftanks en de motoren. Maak je één lange rij, met twee hulpraketten die na lancering worden afgestoten zoals in het echt? Of creëer je je eigen monsterraket met vijftig brandstoftanks en twintig motoren?

Minecraft

Omdat je de meest krankzinnige dingen kunt bouwen, voelt Kerbal gelijk als een spel als Minecraft. Als jij een experimentele cirkelvormige, viertrapsraket wilt maken, dan mag dat. Na het bouwen, komt de lancering. Met één druk op de spatiebalk...ontploft de raket. Of hij blijft staan. Mi chien hebben we iets te veel brandstoftanks gebruikt, waardoor het voertuig te zwaar en brandbaar is. Na wat tweaks proberen we het gewoon nog een keer. En jawel, de raket stijgt! En gaat scheef! Ok, nu begint hij rondjes te draaien...euh, hij vliegt regelrecht op onze fabriek af...

De eerste raketten gaan compleet mis met spectaculaire ontploffingen als gevolg. Langzaam aan leren we wat alles doet; wat de juiste volgorde is waarin je alles moet ontsteken. Wat de invloed van de zwaartekracht is en later het gebrek daaraan. En dat vaste brandstof zorgt dat je snel van de grond komt, maar tevens explosiegevaar met zich meebrengt. We pakken er ook een lading YouTube-filmpjes bij, waarin amateurraketgeleerden precies uitleggen wat ze doen.

Tu en de filmpjes zitten ook hoop voorbeelden van mensen die onmogelijke constructies de lucht in hebben gekregen, dus je wordt niet beperkt tot één werkend model. Wanneer je de volledige versie hebt van het spel, kun je ook mods installeren die bijvoorbeeld geïnspireerd zijn door Star Trek. We raden iedereen echter aan om eerst de gratis versie te testen, want Kerbal is echt een spel dat je moet liggen. Daarnaast hebben we nog te maken met een alphaversie, dus de opties zijn nog wat gelimiteerd. Maar iedereen die denkt dat hij een raket kan bouwen: bewijs het maar!

Download hier de gratis alphaversie van Kerbal Space Program


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou