Wat is GunZ Online, zeg je? WAT? Ok. Ga rustig zitten. Vroeger, toen de euro nog glom en Counter-Strike wel nog gewoon een begrip was, werden berooide pc-gamers niet bepaald verwend zoals nu. Free-to-play-games waren er wel, maar je moest goed naar de pareltjes zoeken door enkele veelbezochte MMO-fora af te sporen. Destijds heb ik zo tientallen, misschien wel honderden free-to-play-games gespeeld. Van KAL Online tot WarRock; als het gratis was, belandde het op mijn harddisk.

Waan je Neo uit The Matrix

Op één grijze winterdag, en ik weet dit nog als de dag van gisteren, startte iemand een forumtopic over de Zuid-Koreaanse free-to-play multiplayershooter GunZ Online. De schrijver was dolenthousiast. Ik downloadde de game en inderdaad, er ging een wereld voor me open. GunZ Online was het spel waarover ik onbewust al jaren droomde: goede maps en ongekende bewegingsvrijheid, gecombineerd met een fabuleuze community.

Met name als shooter was GunZ een van de beste in zijn soort, vooral door hoe vloeiend je kon bewegen. Wie écht goed was, kon in principe de map ‘doorlopen’ zonder de grond te raken. Door een snelle dash uit te voeren, je met je zwaard af te zetten tegen de muur,  daarna te springen en dit steeds maar te herhalen, kon je minutenlang in de lucht blijven hangen. Zo was je zo snel dat anderen je nauwelijks konden raken. Combineer dat met wall walks, duiken, dodges en geweren, en GunZ Online was op dat moment de enige game waarin je je écht Neo uit The Matrix waande.

Kijk dit filmpje hieronder even, dat legt aardig uit hoe ongekend episch de gameplay kon zijn als je Gunz Online echt onder de knie had:

THE ULTIMATE GAMING EXPERIENCE

De Zuid-Koreaanse ontwikkelaar en online uitgever MAIET Entertainment die GunZ Online: The Duel gemaakt had, stond het spel af aan het gameportal Aeria Games. Aeria achtte GunZ Online halverwege vorig jaar niet meer levensvatbaar. De inkomsten die de titel middels microtransacties genereerde moeten de moeite niet meer waard zijn geweest, want er werd een punt achter GunZs bestaan gezet.

Althans, dat dacht ik.

Totdat ik ontdekte dat GunZ Online nog steeds leeft, enkel onder een andere naam. Het spel wordt gehost op een private server. Wie dacht dat de naam GunZ Online: The Duel al slecht was, kan zijn borst nat maken: deze private versie heet Dark GunZ: The Ultimate Gaming Experience. Juist. Gelukkig is de gameplay verder hetzelfde, enkel het levellen gaat sneller. Verder is dit GunZ Online zoals je het gewend bent. Ongekend snel en moeilijk dus.

Gunz 2: The Second Duel

Heb ik je interesse gewekt? Dark Gunz is hier te downloaden. Om te kunnen spelen, moet je hier even een account aanmaken. Dat is beide zo gepiept. Mocht de game vervolgens niet lanceren vanwege een DirectX-foutmelding, dan moet je even het config.xml-bestand weggooien in de bestandsmap. Dat is een welbekende foutmelding, daarna moet ’t werken. En ja, de game is lelijk, maar de gameplay staat nog altijd als een huis: easy to learn, hard to master.

Voor wie de game te lelijk is, is daar nog altijd het aankomende tweede deel: GunZ Online 2: The Second Duel (je verzint het niet). Helaas lijkt niemand de bètaversie van die game te willen spelen, want de servers lijken grotendeels leeg. Zeker met dat feit in het achterhoofd is de wederopstanding van GunZ Online met Dark GunZ een zegen van jewelste.