De eerste Candy Box was al een game die veel los maakte. Er is een grove tweedeling te maken van mensen die de ASCII-game totaal niet begrepen en het terzijde schoven en een batterij mensen die doorzagen dat Candy Box niets minder dan briljant was.

Die tweedeling ontstaat tijdens de eerste minuut van het ‘spelen’ van de game. Er begint een tellertje te lopen: you have 1 candy, you have 2 candies, et cetera. In eerste instantie lijkt het niets meer te zijn dan een loze teller op site net zo zinvol als ishetaltijdvoorbier.nl en jemoederis.nl. Wie echter het geduld opbrengt en de teller laat lopen, ontdekt al snel dat er plots opties vrijkomen en een hele ASCII-wereld verborgen gaat achter dat ene tellertje. Een hele RPG om precies te zijn.

Het geweldige van de eerste Candy Box wordt met het ‘vervolg’ nog verder benadrukt: het is een RPG waarin alle normaal verstopte regels en niet-uitgesproken conventies naar de voorgrond worden gehaald en zelfreflexief worden. Het botsende thema van snoepjes combineren met de hardcore regels van een RPG werkt steeds weer op verrassende manieren. Het grinden wordt een groot verzamel- en klikfestijn en quests zijn bij voorbaat al te onzinnig voor woorden omdat het om chocoladerepen, lolly’s of snoepgoed gaat.

En met het spelen van conventies gebeurt al vanaf de eerste seconde dat je de game opstart. Want die knop om snoepgoed op de grond te smijten, wat heb je daar nu aan? Het antwoord op die vraag moet je zelf maar ontdekken.

Meer dan een knipoog

Maar Candy Box 2 is meer dan alleen een parodie op een RPG. Daarvoor zijn er teveel verstopte puzzels, onverwachte twists, raadsels en locaties. De eekhoorn die je uitdaagt om letterlijk out of the box te denken is een hoogtepuntje, de puzzel die een cyclops je geeft is ongelooflijk moeilijk te kraken. Het zijn de tofste momenten van Candy Box 2.

Dat neemt niet weg dat ook het ‘tradtionelere’ ‘ RPG-gedeelte’ vermakelijk zat is. Doordat je zelf drankjes kunt brouwen, zijn gevechten naar je eigen hand te zetten. Daarbij is het een hele uitdaging om de juiste voorwerpen te vinden die je verder kunnen helpen. En soms zul je flink moeten wachten...

Candy Box 2

Alt-tab

Verwacht niet dat je tien uur lang non-stop Candy Box 2 speelt. Nee, je gooit deze game open in een tabje van je browser, gooit de autosavefunctie aan (die je even moet vrijspelen) en gaat aan het werk. Om de tien minuten kijk je even hoeveel snoepgoed je hebt verzameld en of dat is uit te geven aan meer gezondheid, te mixen is voor wat drankjes of dat er wellicht een chocoreep te koop is. Of je gaat snel even een keer op avontuur in het kasteel waar het nogat-monster op je ligt te wachten. Vervolgens alt-tab je weer terug naar waar je mee bezig was, je werk. Of naar Google Hangouts om je collega’s te vragen ‘WAT DIE VERREKTE EEKHOORN MOET???’.

Candy Box 2 is verslavend en kent ongelooflijk veel lagen. Zelf zijn we tot op heden tussen het werken door in het kasteel terechtgekomen. En jullie?

Speel Candy Box 2 hier.